2024. április 23., kedd
NBA

Davis jól kezdett Oaklandben

Bár a kiemelések alapján a Denver és a Phoenix nyugati párharca a rangosabb, kétségkívül Oaklandben kezdődött el az NBA playoffjának nemcsak nyugati, de összességében is legparázsabb viadala, az utóbbi évtizedben uralkodó Golden State ugyanis a liga történetének legsikeresebb gárdáját, a Lakerst fogadta. Az első oaklandi ütközet pedig igazolta a várakozásokat, és a végletekig kiélezett csata alakult ki, amelynek végén a Los Angeles-iek diadalmaskodtak, elsősorban a 30 pontot és 23 lepattanót jegyző Anthony Davisnek köszönhetően, aki emellett 5 blokkot is kiosztott a Warriors játékosainak, folytatva a rájátszásban mutatott védekezési mestermunkáinak sorát. A Lakersnél LeBron James (22-11), DeAngelo Russell (19) és Dennis Schröder (19) szállította még a pontok oroszlánrészét, a vesztes házigazdánál Steph Curry (27), Klay Thompson (25) és Jordan Poole (21) járt élen.

Draymond Green várja Anthony Davis következő megmozdulását (Fotó: Getty Images)

Draymond Green várja Anthony Davis következő megmozdulását (Fotó: Getty Images)

Keleten a New York egyenlített a Miami ellen, amelynek soraiból ezúttal hiányzott a Milwaukee elleni győztes széria hőse, Jimmy Butler.

A liga vezetősége a népszerű TNT-show-műsor keretében tegnap hajnalban bejelentette, hogy Joel Embiid, a Philadelphia centere kapta meg idén az alapszakasz legértékesebb játékosának járó díjat (MVP). A kiváló kameruni magasember az elmúlt két évben diadalmaskodó Nikola Jokićot és a zomborit megelőző két évben győztes Giannis Antetokounmpót előzte meg a voksoláson. Embiid átlagosan 33,1 ponttal nyerte meg az idény pontkirályi címét, valamint 10,2 lepattanót szedett és 4,2 gólpasszt osztott ki a védekezésben mutatott dominancia (1,7 blokk, 1 labdaszerzés) mellett.

Az Euroliga negyeddöntőjében a Partizan bő húszezres közönség előtt fogadta a Real Madridot az első belgrádi ütközeten, amelyen – a múlt heti verekedést tekintetbe véve – szerencsére nem történtek incidensek. A madridiak a masszív dupla duplát teljesítő Walter Tawares (26-11) vezetésével szépítettek a sorozatban, így életben maradtak, a következő, szintén szerbiai meccset ma este rendezik.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: New York–Miami 111:105 (a sorozatban 1:1). Nyugat: Golden State–LA Lakers 112:117 (0:1). Euroliga, negyeddöntő: Makkabi–Monaco 78:83 (1:2), Partizan–Real Madrid 80:82 (2:1). ABA-liga, rájátszás az 1. osztályért: Borac–Helios 97:67 (a sorozatot a Borac nyerte meg 2:1-re).

Elhunyt Damir Šolman

A Slobodna Dalmacija értesülései szerint hosszú, súlyos betegség után, életének 75. évében Splitben elhunyt Damir Šolman, a 70-es évek kosárlabdájának legendás alakja. A jugoszláv válogatottal két világbajnokságot nyert, egyszer pedig ezüstérmesként végzett, ezenkívül 1968-ban a mexikói, majd 1976-ban a montreali olimpián is második lett. Klubjában, a Splitben 5783 találatával még ma is ő számít minden idők legeredményesebb játékosának.

Nyitókép: Draymond Green várja Anthony Davis következő megmozdulását (Fotó: Getty Images)