2024. április 19., péntek

Az Euroliga legnagyobb bunyója

Már az első Real Madrid–Partizan Euroliga-negyeddöntő is magasra hágó indulatokat hozott, a spanyol fővárosban rendezett második mérkőzés hajrájára azonban elszakadt a cérna, és nemcsak a lelátók hangulata ért fel a csúcsra, de a parketten is elszabadult a pokol: a játékosok a viadal történetének legnagyobb verekedését vitték véghez. A drámai események Sergio Llull Kevin Punter elleni kemény szabálytalanságával kezdődtek 95:80 arányú Partizan-vezetésnél, 1:40-nel az órán, ami pedig ezután történt, inkább egy küzdősportarénába illő jelenetsor volt, mint kosárparkettre. Szinte lehetetlen szétszálazni a szó szoros értelmében vett csata pontos eseményeit, de a legdurvább mozdulatot a Real tagbaszakadt erőcsatára, Guerschon Yabusele vitte véghez, aki nemes egyszerűséggel hátulról felnyalábolta a Partizan vékonyabb dongájú ausztrál dobóját, Dante Exumot, és teljes erőből a földhöz vágta – a francia akár négyéves eltiltást is kaphat tettéért, de mivel összesen 21 játékost zártak ki a meccsről, közülük is számíthatnak néhányan súlyosabb büntetésre. A bírók a hosszas videózás után véget vetettek a találkozónak az említett eredménnyel, ami a Partizan 2:0-s vezetését jelenti a sorozatban, a nagy kérdés viszont az, hogy milyen körülmények között kerül sor a széria harmadik, első belgrádi meccsére kedden…

Küzdősportokba illő jelenetek: Punter üt, Yabusele (balról) földre viszi Exumot (Fotó: Eurosport)

Küzdősportokba illő jelenetek: Punter üt, Yabusele (balról) földre viszi Exumot (Fotó: Eurosport)

Időközben bejelentették, hogy Katar lesz a 2027-es férfi vb házigazdája.

Az NBA keleti főcsoportjában kialakultak az elődöntős párharcok, miután a Boston negyedszer is megverte az Atlantát. A Milwaukee kiesésével fő bajnokesélyessé avanzsált Celtics két klasszisa, Jaylen Brown (32) és Jayson Tatum (30) is hatékony játékot hozott, a Hawksnál Trae Young borzalmas dobással (9/28 mezőnyből) számlált 30-ig, Bogdan Bogdanović a padról beszállva 12-t tett a közösbe. A keleti elődöntőben New York–Miami és Boston–Philadelphia párharcokat rendeznek.

Euroliga, negyeddöntő: Monaco–Makkabi 86:74 (a sorozatban 1:1), Real Madrid–Partizan 80:95 (0:2). NBA, playoff, főcsoport-negyeddöntő, kelet: Atlanta–Boston 120:128 (a sorozatot a Boston nyerte 4:2-re).

Nyitókép: Küzdősportokba illő jelenetek: Punter üt, Yabusele (balról) földre viszi Exumot (Fotó: Eurosport)