2024. április 26., péntek

Hódítsanak a mikrozöldek!

Piaci lehetőségeket teremtene az óbecsei Sznopcsek Berkec Jutka gazdálkodó

Piciny káposzták, törpe sárgarépák, égre törő aprócska metélőhagymák világába tekinthettünk be, amikor szélesre tárta a családi házuk kapuját előttünk Sznopcsek Berkec Jutka. Az óbecsei gazdálkodóhoz a mikrozöldek rejtélyének felfedése vezetett el bennünket. A titokzatos növénykék mikroklímája valóban elképesztő volt: a látvány olyan érzést keltett bennem, mintha a japán bonsai ültetvények csodája költözött volna Vajdaságba. A hagyományos, nagy kertjeink terebélyes terményeinek miniatűr másolatai köszöntöttek ugyanis bennünket az óbecsei gazdaságban.

A család egyébként gyümölcsészettel foglalkozik: Jutka férjével, Sznopcsek Lászlóval, illetve fiaival, Sznopcsek Berkec Zsigmonddal és Papp Ignáccal együtt alapította a gazdaságot 2016-ban. Fél hektárnyi területen dolgoznak, és szinte a kezdetektől az organikus termelést célozták meg. Négy éve a földieper termesztésébe is belekezdtek: jelenleg 8–9 ezer tőről szüretelnek. Tavaly kérelmezték a minőségi és természetbarát termelést igazoló elismervény megszerzését is.

A mikrozöldeket megfelelő páratartalommal és hőmérséklettel rendelkező, zárt térben termesztik és tisztított vízzel locsolják (Fotó: Ótos András felvétele)

A mikrozöldeket megfelelő páratartalommal és hőmérséklettel rendelkező, zárt térben termesztik és tisztított vízzel locsolják (Fotó: Ótos András felvétele)

– Területeinken még gyerekcipőben jár az organikus termelés. Ténylegesen kevesen rendelkeznek azzal az elismervénnyel, amely igazolja azt, hogy a termelő valóban folyamatosan arra törekszik, hogy vegyszermentes terményeket neveljen. A minőség-tanúsítvány (certifikáció) megszerzéséhez és megtartásához ugyanis szigorú ellenőrzésen és jóváhagyásokon kell átmennie a termelési folyamatoknak. Az erre illetékes szervek szakemberei rendszeresen járják a terepet, mintákat vesznek és elemeznek. Az általuk kiadott igazolás tehát alátámasztott igazság, amely bizonyítja, hogy a piacra bocsájtott termékeket valóban a vegyszerek teljes mellőzésével termesztették a gazdák – ismerteti az organikus termelést igazoló elismervény jelentőségét házigazdánk, Jutka.

A befektetett munka tehát jóval összetettebb, mint a hagyományos módon megtermelt zöldségfélék esetében – vonom le a következtetést szavaiból.

– A gazdaságunkban a növényvédelmet természetes vegyületekkel oldjuk meg. Olyan növényekkel permetezünk, amelyeknek jótékony hatása van az emberi szervezetre is. Elsősorban mezei zsurlóval, tormával, fokhagymával, csalánnal, tejjel, jóddal és szódabikarbónával igyekszünk megvédeni és erősíteni a növényeinket. Ilyen szempontból nehezebb a termelés, hisz elsősorban a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt: a természetes permetezést minden eső után meg kell ismételni. Nehezebb tehát a munkafolyamat, de évek múlva talán területeinken is kifizetődő lesz az egészséges táplálék termelése – fejezte ki reményét az óbecsei gazdálkodó.

Metélőhagyma (Fotó: Ótos András felvétele)

Metélőhagyma (Fotó: Ótos András felvétele)

Kérdésemre elmondja, hogy egyelőre a helyi és környékbeli piacokon árulják a terményeiket, de most már sokan keresik fel őket háznál is. Tavaly februárban ugyanis belevágtak a mikrozöldek termelésébe is. Felvont szemöldökkel jelzem, hogy magyarázatra lenne szükségem...

– Tulajdonképpen a mag csíráztatását követő második fázisban leszüretelt zöldségnövényekről van szó. A betakarításkor tehát a növény nagysága 3,5–4 centimétertől 10 centiméterig terjed, attól függően, hogy milyen növényről van szó. Csak meghatározott zöldségféléket lehet ebben a fázisban szüretelni és mikrozöldként használni. Paradicsomot és paprikát például nem lehet, de viszont napraforgót, brokkolit, káposztát, vöröskáposztát, karalábét, sárgarépát, borsót, kukoricát, céklát és metélőhagymát annál is inkább. Ezek a zöldségfélék nagyon jól érvényesülnek mikrozöldként – határozza meg a számomra tisztázatlan fogalom jelentését Jutka. Majd kérdés nélkül mesél a megszokottnál korábban betakarított zöldségnövények jótékony hatásáról is.

– A mikrozöldekről tudni kell, hogy 4-től 40-szer több ásványi anyagot és vitamint is tartalmazhatnak, mint a felnőtt, fejlett zöldségfélék. A magban levő össz energia átkerül ugyanis a piciny növénykébe, amely teljes mértékben organikus földben fejlődik. A mikrozöldek rövid életűek: fajtától függően 7–21 napig tart a kelés, és az ezt követő 7–14 napban már vághatóak is. Nem igényelnek tehát semmiféle tápozást: tisztított vízzel locsoljuk őket, és megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett gyönyörűen fejlődnek. Zárt helyiségben termesztjük őket, ez biztosítja az organikus termeléshez szükséges mikroklímát – magyarázta Jutka.

A növénykékről szerzett tudás ámulatában azt is megtudom, hogy keddtől péntekig a leglátványosabbak. Ekkorra időzítik ugyanis a szüretelést, hogy a hétvégi piacokon friss terményekkel jelenjenek meg. Erre nagy hangsúlyt fektetnek, hisz kezdeményezésükkel elsősorban az egészséges táplálkozást szeretnék meghonosítani területeinken – tér ki a céljaikra a vendéglátónk.

Cékla (Fotó: Ótos András felvétele)

Cékla (Fotó: Ótos András felvétele)

– Folyamatosan keresem a lehetőségeket arra, hogy megindítsuk a mikrozöldek terjesztését. Vajdaságban ugyanis az emberek még nincsenek tisztában azzal, hogy mi is tulajdonképpen a mikrozöld és mire kell, vagy mire lehet használni. Csak a lakosok egy bizonyos rétege informálódott, de a többség még nem ismeri a növénykék jótékony hatását. Ahhoz, hogy elérjük a célunkat, és minden emberhez eljusson az információ, elsősorban nekünk, termelőknek kell tanulnunk arról, hogy miként teremthető piaca a terményeinknek, illetve hogyan honosítsuk meg a köztudatban a használatukat – mondta az óbecsei gazdálkodó, aki tudatosan halad a célja felé.

Jutkával ugyanis először Temerinben találkoztunk a helyi önkormányzat épületében megtartott képzésen. A Start-up Akadémia elnevezést viselő kezdeményezés egyik előadásán vett részt, amelyet a tartományi kormány megbízásából dr. Indira Popadić üzleti tanácsadó és mentor tart meg Vajdaság-szerte. Az előadás-sorozatra olyan női vállalkozók jelentkezhettek, akik törvényesíteni szeretnék a tevékenységüket, vagy a vállalkozásuk első két évében tartanak.

– A képzésen gyakorlati útmutatót kapunk arról, hogyan alapítsunk és vezessünk vállalatot. Ugyanakkor arról is beszélgetünk, hogyan tudjuk a saját vállalkozásainkat bemutatni és termékeinket népszerűsíteni a piacon. Az sem mellékes, hogy a képzés végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által is jóváhagyott elismervényt kapunk. Ezzel ugyanis a szolgálat által kiírt pályázatokra is jelentkezhetünk, de a tartományi vagy helyi önkormányzati kiírásokon is kérelmezhetünk eszközöket a fejlesztéseinkhez – tér ki a képzés jelentőségére az óbecsei gazdálkodó.

Ugyanakkor kiemelte, hogy nagy lehetőséget lát a Vajdasági Női Vállalkozók Egyesületének munkájában is. Minden szempontból felkarolják ugyanis a vállalkozásban gondolkodó nőket – vallotta Jutka. A csoportosulás kapcsán hozzátette: amikor a nő vállalkozóként kap maga mögé egy hátvédet és hátszelet, akkor jobban bízik magában és bátrabban teszi meg a szükséges lépéseket a célja felé.

Kínai retek (Fotó: Ótos András felvétele)

Kínai retek (Fotó: Ótos András felvétele)

A Megerősítve a nő mindenre képes elnevezésű előadás-sorozatot a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság támogatta, a megvalósítást viszont a Vajdasági Női Vállalkozók Egyesülete vállalta magára. Az egyesület elnöke, Svetlana Čavić arra kérte meg szerkesztőségünket, hogy hívjuk fel a vajdasági magyar női vállalkozók figyelmét a szervezet céljaira, amely a női kisvállalkozások megmaradásáért harcol.

– Olyan megmutatkozási lehetőségeket szeretnénk biztosítani a vajdasági női vállalkozóknak, amelyekkel akár a nemzetközi piacra is betörhetnek. A Szerbiai Gazdasági Kamara jóvoltából tavaly már bemutatkozhattunk Dubaiban, az Expo világkiállításon. Több helyi szintű találkozót is szerveztünk: a terveink szerint a következőt épp Temerinben tartjuk meg. Május 13-án ugyanis újabb alkalmat szeretnénk biztosítani a régió női vállalkozóinak a bemutatkozásra. A rendezvényünkre több mint 100 női vállalkozót várunk: ez remek felkészülés lesz arra, hogy méltóan képviseljük céljainkat a Mezőgazdasági Kiállításon, amelyet május végén tartanak meg az Újvidéki Vásáron. Ezt a nagy lehetőséget a tartományi gazdasági titkárság biztosította egyesületünknek: a kisvállalkozók ugyanis nehezen tudják megfizetni a részvételt a nemzetközileg meghatározó rendezvényeken. A titkárság támogatásával azonban idén 250 négyzetméternyi területen szervezhetjük meg a vajdasági női vállalkozók bemutatkozását – hívta fel a figyelmet a lehetőségre az egyesület elnöke.

Hangsúlyozta: a szervezet köreiben szívesen látják a magyar női kisvállalkozókat, hisz a mai üzleti világban kizárólag csoportosulás által tudnak fennmaradni és érvényesülni a nők.

Nyitókép: Jutka fiaival, Zsigmonddal és Ignáccal (Fotó: Ótos András felvétele)