2024. március 29., péntek
SZÓFIGYELŐ

Szabadulószoba

Néhány éve jelent meg tájainkon a szabadulószoba (Escape Room) nevű kijutós csapatjáték. A szabadulószobába zárt csapat különböző logikai feladványokat old meg ahhoz, hogy egy bizonyos időn belül „kiszabaduljon” a meghatározott témára épülő szobából, helyiségből, illetve lakásból. Először 2006-ban a

San-Franciscó-i Szilícium-völgyben került sor ilyen játékra, ez Agatha Christie krimijére épült. A szabadulószobák alapját jórészt számítógépes játékok adták.

A feladatok milyensége és nehézsége sokféle. A feladatok lehetnek egyszerű gondolkodtatók, mechanikus kézzelfoghatók és bonyolult mikroelektronikával működők. A játékok általában különbözőképpen berendezett helyszíneken folynak, a legjobb szobáknak komplett kerettörténetük van: nyomozós, történelmi, tudományos-fantasztikus, horror stb. A berendezett pályák egészen az apró részletekig élethűek. Már maga a szobába való belépés nagy élményt nyújt, számos látnivalót rejt magában egy-egy pálya. Ahhoz, hogy a szabadulószoba sikert arasson, az egyik legfontosabb dolog a megfelelő atmoszféra. Szükség van arra, hogy a játékosok teljesen beleéljék magukat a történetbe. Ügyes trükkökkel rá kell venni a versenyzőket arra, hogy a képzelőerejüket és a színészi tehetségüket is hasznosítsák.

A szabadulószobák lassan visszatérnek oda, ahonnan indultak: a számítógépes játékok körébe. Ezt a technológia fejlődése teszi lehetővé. A virtuálisvalóság-szemüveg az egyik legalkalmasabb eszköz arra, hogy a szabadulószobákat a virtuális térben is élménnyé változtassa. Arra sem kell sokáig várni, hogy egy-egy online berendezett teret távol lévő barátaink segítségével a saját nappalinkból fedezhessünk fel. Az online szabadulószobák lehetővé teszik, hogy úgy éljük át a kijutós játékok izgalmait, hogy közben ki sem mozdulunk otthonról. A csapattagok online csatlakoznak egy közös felületen, és közösen oldják meg a feladatokat, épp úgy, mintha mindannyian a helyszínen lennének. Az egyetlen különbség az, hogy a játékmester hajtja végre a résztvevőktől kapott utasításokat. Az online játékhoz szükség van széles sávú internetre, valamint kamerával és mikrofonnal ellátott eszközre (asztali számítógép, laptop, táblagép vagy okostelefon).

A szabadulószobák módszerként az oktatásban is szerepet kapnak, többek között a történelemtanításban és a társadalomtudomány oktatásában. Egy-egy korszak motivációit, a valós események összefüggéseit könnyebb megérteni, ha beleéljük magunkat az érintettek helyébe. A szabadulószoba típusú játék a történelmi összefüggések magyarázatául szolgálhat, sőt a gyakorlati régészet eszköze is lehet.