2024. március 29., péntek
EUROLIGA

Obradović fiai felszántották Madridot!

Fantasztikusan kezdte meg az Euroliga rájátszását a Partizan, amely hatodik helyen jutott be az európai elittorna rájátszásába, ennek megfelelően pályahátrányból készülhetett a harmadik Real Madrid elleni, három sikerig tartó negyeddöntős párharcra. A parázs hangulatú első spanyolországi ütközeten mintegy tízezer néző előtt jól kezdett a Partizan, de nem tudott ellépni, és a felek végig fej fej mellett haladtak, egyikük sem tudott 8 pontnál nagyobb előnyt kidolgozni. Željko Obradović tanítványainak az utolsó negyedben 77:70-ről kellett visszakapaszkodniuk, de kulcspillanatokban behulló kosarakkal és fegyelmezett védelemmel már egálközeli állásról várták az idegtépő végjátékot. Ebben előbb Gabriel Deck (24) szerzett kétpontost faulttal, a pluszbüntetővel pedig vezetett a házigazda (87:86), a végszó azonban a Partizan vezéréé, Kevin Punteré volt, aki a bal oldalon cselezte magát dobóhelyzetbe, és triplája az utolsó másodpercben a gyűrűbe hullott!

Punter elengedi a győztes hárompontost (Fotó: EPA/EFE)

Punter elengedi a győztes hárompontost (Fotó: EPA/EFE)

Eseménydús játéknapon van túl az NBA, amely rájátszásában tegnap hajnalban nagy mértékben tisztult a kép. Időrendi sorrendben először a Boston és az Atlanta lépett fel, ám ahelyett, hogy a favorit Celtics Amerika Athénjában lezárta volna a küzdelmet, a Hawks egy kiváló, 37:25-ös utolsó negyeddel a hajrában fordított és nyert, elsősorban Trae Youngnak (38) köszönhetően, aki csapata utolsó 14 pontját szerezte, zárszóként a sorsdöntő, 10 méterről elengedett triplát. Bogdan Bogdanović a kezdőben kapott helyet, remek hatékonysággal (3/6 tripla, 6/9 mezőnyből) 18 pontot tett a közösbe.

Ami nem sikerült keleten a Bostonnak, az összejött nyugaton a Denvernek és a Phoenixnek. A Nuggets Jamal Murray-vel (35) és Nikola Jokićtyal (28-17-12) vezetve negyedszer is legyűrte a Minnesotát, és kiharcolta a főcsoport-elődöntő jogát. Ellenfele a Jokić által fő bajnokesélyesnek nevezett Phoenix lesz, amely kihasználta, hogy a Clippersnél Paul George mellett már Kawhi Leonard is sérült, és ugyancsak 4:1-re hozta le a szériát. A húzóembereik nélkül kiálló Los angelesieknek ezúttal sem volt ellenszerük a Suns All Star-párosára: a 47 pontot berámoló Devin Booker két lepattanóra maradt el egy fergeteges tripla duplától (47-8-10), és Kevin Durant (31) is saját klasszisát mutatta.

Devin Booker 37 pontot átlagolt a Clippers elleni sorozatban… (Fotó: Beta/AP)

Devin Booker 37 pontot átlagolt a Clippers elleni sorozatban… (Fotó: Beta/AP)

A liga vezetősége közben nyilvánosságra hozta, hogy az orlandói Paolo Bancherót választották meg az év újoncának.

Euroliga, negyeddöntő: Monaco–Makkabi 67:79 (0:1), Real Madrid–Partizan 87:89 (0:1). NBA, főcsoport-negyeddöntő, kelet: Boston–Atlanta 117:119 (a sorozatban 3:2). Nyugat: Denver–Minnesota 112:109 (a sorozatot a Denver nyerte meg 4:1-re), Phoenix–LA Clippers 136:130 (a sorozatot a Phoenix nyerte meg 4:1-re). ABA-liga, rájátszás az első osztályért, 1. mérkőzés: Borac–Helios 96:78.

Nyitókép: Devin Booker 37 pontot átlagolt a Clippers elleni sorozatban… (Fotó: Beta/AP)