2024. március 29., péntek
BIRKÓZÓ-EB, ZÁGRÁB

Ezt sem felejtjük el egyhamar!

Nemes Viktor 13 másodperccel a lefújás előtt vesztette el az aranyérmet! – Riza Kayaalp bevonult a történelembe

Nemes Viktor szombaton szinte hihetetlen módon veszítette el a 77 kg-os aranyérmet a Zágrábban tegnap befejeződött birkózó-Európa-bajnokságon. A zentai fiatalember tökéletesen ment bele a döntőbe, az első menetben megpörgette és kilökte az örmény Amoyant, 4:0-ra vezetett, s ez nagyjából a végéig így volt, ám a címvédőnek esze ágában sem volt feladni: amikor már semmit nem bírt Viktorral, 13 másodperccel a lefújás előtt következett a bevett fejre ugrás, s egy, a szó szoros értelmében vett nyakatekert megoldás következett, amelyben Viki egy pillanatra a hátára került. A bírók a challenge után is jóváhagyták az örménynek a négy pontot, s ezzel megvédte címét. Amit egyébként nem érdemelt meg – tegyük hozzá, mert Nemes erre az Eb-re (is) tökéletesen felkészülve érkezett, a mezőny legerősebb versenyzője volt, mindenkit megpörgetett, és régi mumusa, Lévai Zoltán eszén is túljárt, ezért csak gratulálhatunk a teljesítményéért, mert megmutatta, hogy az olimpiai selejtező tornákon (az első júliusban, Budapesten) és a világbajnokságon is komoly esélyesként indul, főleg így, hogy szemmel láthatóan a lélektani korlátokon is túljutott.

A végzetes pillanat a 77 kg-os döntőben (Fotó: MTI)

A végzetes pillanat a 77 kg-os döntőben (Fotó: MTI)

A szerbiai csapatból tegnap még a Belgrádban a 60 kg-ban a frissen honosított orosz Georgij Tibilov, a 72 kg-ban világbajnok honosított iráni Ali Arszalan, a 82 kg-os Branko Kovačević és 97 kg-ban a szintén honosított Mihail Kajaia volt még versenyben, az ezúttal a 67 kg-ban indult – egyébként 63 kg-ban világbajnok – Nagy Szebasztián már a selejtezőben 4:4-es eredménnyel kikapott a később bronzot nyert norvég Jörgensentől, és kiesett. Tibilov a bronzmeccsen a török Kamallal csapot össze, egy látványos meccsen teljesen lehajtotta ellenfelét, és 7:3-ra nyert, a tavaly Eb-bronzérmes Arszalan ezúttal az elődöntőben a francia színekben versenyző Ghanemtól kapott ki 6:3-ra, a bronzmeccsen pedig a lengyel Czarnecki volt az ellenfele, s a láthatóan teljesen felkészületlen iráni 10:2-es technikai tussal veszített, a belgrádi fiatalember a vigaszágra került, de a német Schwartzcal szemben nem jutott el az érmes mérkőzésig (0:6), Kajaia pedig az olasz színekben versenyző Kakelasvilivel küzdött meg, s az öreg róka, 35 éves grúz végül 1:1-gyel Szerbia harmadik kötöttfogású érmét szállította.

A magyarok ezúttal sem maradtak Himnusz nélkül, hiszen Takács István (87 kg) kiválóan használta ki a szerb színekben címvédő Zurabi Datunasvili hiányát, és a kontinens legjobbja lett, miután a döntőben a török Cangiz sem okozott neki gondot (5:2), a magyar csapatban rajta kívül pedig a már említett Lévai lett küzdelem nélkül bronzérmes.

A kötöttfogás hősévé egyébként a török Riza Kayaalp vált, aki sérülten is kihúzta a 130 kg-os döntőt az azeri Sariati ellen, és megszerezte 12. Európa-bajnoki címét, kiegyenlítve ezzel az orosz Alekszandr Karelin megközelíthetetlennek hitt rekordját a címek tekintetében.

A nők még pénteken befejezték, 53 kg-ban a honosított magyar Orsós Sztálvira nem tudta komolyabban megszorítani a címvédő svéd Malmgrent a döntőben (3:9), így a magyarok két ezüstéremmel végeztek.

Európa-bajnokok, nők, 53 kg: Jonna Malmgren (svéd), 2. Orsós Sztálvira (magyar). 57 kg: Alina Hrusina (ukrán). 62 kg: Irina Koliadenko (ukrán). 65 kg: Mimi Hrisztova (bolgár), … 3. Incze Kriszta (romániai). 72 kg: Alexandra Anghel (román). Csapatban: 1. Ukrajna 157, 2. Törökország 136, 3. Bulgária 94, … 10. Magyarország 50 pont stb.

Férfiak, kötöttfogás, 55 kg: Adem Uzun (török). 60 kg: Edmond Nazaryan (bolgár), … 3. Georgij Tibilov (szerbiai). 63 kg: Leri Abuladze (grúz). 67 kg: Haszrat Dzafarov (azeri). 72 kg: Ulvi Ganizade (azeri). 77 kg: Malkhas Amoyan (örmény), 2. Nemes Viktor (szerbiai), 3. Lévai Zoltán (magyar). 82 kg: Burhan Akbudak (török). 87 kg: Takács István (magyar). 97 kg: Artur Aleksanyan (örmény), … 3. Mihail Kajaia (szerbiai). 130 kg: Riza Kayaalp (török).

Nyitókép: A végzetes pillanat a 77 kg-os döntőben (Fotó: MTI)