2024. április 24., szerda

Bioenergia-erőművet építenek Magyarcsernyén

A Wabio Investment Holding SR cég hétfőn kezdi el az első biogázüzem építését Magyarcsernyén, amibe mintegy 20 millió eurót tervez befektetni – írja az ekapija.com, a társaság közleményére hivatkozva. Hozzáteszik, hogy a magyarcsernyei építkezés megkezdése egy 400 millió eurós beruházási ciklus kezdetét is jelenti Szerbiában.

– A Wabio technológia kizárólag hulladék anyagokat használ fel alapanyagként, például tehénfarmokról származó trágyát, csirkealmot és más betakarítási maradványokat, kukoricahéjat és szalmát. A Wabio cég rendelkezésére álló feldolgozási technológia hárommilliárd köbméter zöld metán kinyerését teszi lehetővé ezekből az alapanyagokból, ami elegendő az ország gázfüggetlenségéhez – áll a közleményben.

Régiónkban ez lesz az első ilyen üzem, Szerbiában összesen húsz ilyen gyárat terveznek építeni.

Az április 24-ére, hétfőre tervezett alapkőletételen a helyi önkormányzat képviselői mellett részt vesz még Raphael Fitz, a Wabio Technologie GmbH vezérigazgatója, Duško Bošković, a Wabio Investment Holding SR vezérigazgatója, Anke Konrad Németország szerbiai nagykövete és Dubravka Đedović bányászati és energiaügyi miniszter.

Nyitókép: Az üzem alapjával már elkészültek, hétfőn helyezik el az alapkövet (Vidács Hajnalka felvétele)