2024. április 20., szombat
Maja Gojković Nagykikindára látogatott

Új galériát kapott a Népmúzeum

Pénteken Maja Gojković, a Szerb Köztársaság kormányának alelnöke és művelődési miniszter a Nagykikindai Népmúzeumban járt, hogy megtekintse az új kiállítótermet, majd egy kiállítás megnyitójának keretében át is adja azt rendeltetésének. A kiállítás a Nagy formátumban – akadémikusok képei címet kapta, amelyre az illetékes minisztérium tizenhatmillió dinárt különített el. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia művészeti gyűjteményének ajándékozott tárlat megnyitóján részt vett Dijana Jakšić Kiurski alpolgármester, Valentina Mickovski és Stevan Iličić, a városi tanács tagjai, valamint Miroslav Dučić, az észak-bánáti körzet vezetője.

A megnyitó előtt a városházán munkamegbeszélést tartottak, amelyen szó esett Nagykikinda városának A nemzet kulturális fővárosa című pályázatáról és a kulturális fejlesztés stratégiájáról.

– A minisztérium támogatta a Terra Képzőművészeti és Iparművészeti Központ főépületének tetőfelújítását, ami jó példa arra, hogy az ipari örökség hogyan alakul át ápolt, őrzött és gondozott művészeti örökséggé. Következő lépésként a Fókuszban a városok projekt keretein belül a Nagykikindai Kultúrközpont tetőszerkezetének a felújítására pályázunk – mondta Dijana Jakšić Kiurski, Nagykikinda alpolgármestere.

A galériatér rekonstrukciójára az illetékes minisztérium által biztosított forrásokon kívül Nagykikinda városa négymillió dinárt fektetett be.

– Ezzel tulajdonképpen a szerb kormánynak és különösen a Művelődési Minisztériumnak az egyik stratégiai célját valósítjuk meg, ami a kultúra decentralizálása. Megmutattuk, hogy ez a cél elsősorban a Fókuszban a városok projekten keresztül valósítható meg. Az elmúlt két évben 16 millió dinárt különítettünk el adaptációra Nagykikindán – nyilatkozott Maja Gojković miniszterelnök-helyettes, művelődési miniszter.

Nyitókép: Az új galéria és állandó kiállítás megnyitója (Fotó: Nagykikindai önkormányzat)