2024. április 19., péntek
BIRKÓZÓ-EB, ZÁGRÁB

A jó honosítás

A Zágrábban zajló birkózó-Eb második női napján gyorsan kiderült, hogy a magyarok kiváló érzékkel honosították az idén az orosz, de magyar felmenőkkel bíró Orsós Sztálvirát, aki kiharcolta a tegnap esti elődöntőt, méghozzá a moldovaiak világbajnoki ezüstérmese, Iulia Leorda ellen. Az 53 kg-os összecsapás nem volt egyszerű, az első menetben csak „kóstolgatták” egymást, s a meccs az utolsó 15 másodpercben dőlt el, amikor Orsósnak végre sikerült a lábra támadás, s ebből az akcióból el is dobta ellenfelét, majd kontrázott egyet, és 5:1-re nyert. A honosított versenyző az elődöntőben a görög Prevolarakival csapott össze. A tegnapi döntőkben is érdekeltek voltak a magyarok, miután Bognár Erika az 55 kg-ban harcolta ki ezt a privilégiumot, ellenfele a román színekben versenyző Anna Andrea volt.

Orsós Sztálvira (felül) igazi erősítés a magyar női csapatnak (Fotó: MTI)

Orsós Sztálvira (felül) igazi erősítés a magyar női csapatnak (Fotó: MTI)

A férfi szabadfogás a legendás török Taha Akgül (125 kg) győzelmével zárult, aki ezzel karrierje tizedik Eb-címét gyűjtötte be. Az olimpiai és háromszoros világbajnok török a szerdai döntőben ősi riválisát, a grúz Petriasvilit verte, méghozzá váratlanul simán, 9:4-re. E súlycsoportban a magyarok is örülhettek, miután Ligeti Dániel a bronzmeccsen 6:2-re győzte le a görög színekben versenyző Kosonovot.

Ma a kötöttfogásúak rajtolnak, méghozzá az 55, 63, 77, 87 és 130 kilóban, így szőnyegre lép világbajnokunk, Nemes Viktor, aki a selejtezőből kap ellenfelet, vagy a litván Galkinast, vagy a görög Kucoridiszt, 130 kg-ban pedig a fiatal Boris Petrušić ki mással kezdene, mint a törökök ötszörös világ- és tizenegyszeres Európa-bajnokával, Kayaalppal…

Európa-bajnokok, szabadfogás, 61 kg: Arszen Harutyunyan (örmény). 74 kg: Taimuraz Szalkazanov (szlovákiai). 86 kg: Dauren Kuruglijev (görögországi). 92 kg: Feyzullah Aktürk (török). 125 kg: Taha Akgül (török), … 3. Ligeti Dániel (magyar). Csapatban: 1. Azerbajdzsán 150, 2. Grúzia 137, 3. Törökország 115, … 10. Magyarország 46, … 15. Szerbia 25 pont stb.

Nyitókép: Orsós Sztálvira (felül) igazi erősítés a magyar női csapatnak (Fotó: MTI)