2024. április 25., csütörtök

Cselló szak nyílik a zenedében

Az adai Bartók Béla Zeneiskolában a jövő héten kezdődik a felvételi és az iratkozás

A napokban a zenede tanárai és növendékei hangszerbemutatókat tartanak Adán és Moholon az általános iskolában, hogy az elsős és másodikos általános iskolás diákokat arra biztassák, hogy őszre iratkozzanak be a Bartók Béla Zeneiskolába, ahol szeptembertől már új szakként megkezdik a csellóoktatást. Bács Annamária zenedeigazgató elmondta, hogy április 24-én, hétfőn 17 és 19 óra között várják a gyerekeket és szüleiket a zeneiskola adai és moholi épületében a felvételi vizsgára, majd ugyanoda április 26-án, szerdán az iratkozásra. Május 3-án, szerdán is tartanak még iratkozást, de már csak Adán. Májusban a községi óvodákban tartanak hangszerbemutatókat, hogy már azokat a végzős óvodásokat, akik szeptemberben iskolába indulnak, arra biztassák, hogy iratkozzanak be a zeneiskolába is. Májusban az adai középiskolában megrendezik a szólóének bemutatóját, miután erre a szakra csak tizenöt évesnél idősebb személyek iratkozhatnak, így a középiskolásoknak, illetve azoknak a felnőtteknek az iratkozására számítanak, akik érdeklődnek az éneklés iránt.

– Nagy örömmel tudatjuk, hogy új szakkal bővül az idén a zeneiskolában tanulható hangszerek listája. A zongora, fuvola, klarinét, gitár, tambura, hegedű, harmonika és az idősebb generációnak szóló ének mellett szeptembertől csellózni is tanulhatnak az érdekelt kisdiákok. A csellótanárunk adai születésű, Györe Szabolcs, aki már néhány éve itt dolgozik a zeneiskolában. Most jött el az a pillanat, hogy elindíthattuk a cselló szakot, amely szeptembertől a zeneiskola hivatalos szakjai között szerepel. Korábban a csellóoktatást a hegedű tanszak keretében tanították a hegedűtanárok, mivel mindkettő vonós hangszer. Mostanra viszont minden egyes hangszerre külön engedély kell, és a csellóoktatás már nem lehetett a vonós tanszak keretében megszervezni. Ezért külön engedélyt kértünk az illetékes szervnél, és elintéztük a vele járó papírmunkát, hogy elindíthassuk a szakot. Nagyon örülünk, hogy ez sikerrel járt, és várjuk az új kisdiákokat. Györe Szabolcs már korábban tartott hangszerbemutatót a községi oktatási intézményekben, hogy felmérjük, van-e rá egyáltalán igény. A bemutatók alkalmával úgy mutatkozott, hogy van és lesz igény a csellóoktatásra. Ezt az igénylistát mellékelve kapta meg a kérvényére a zeneiskola a pozitív elbírálást, hogy ősztől megnyithassa a szakot – nyilatkozta Bács Annamária.

A Bartók Béla Zeneiskolában az idei tanévben 171 diák tanul. A zenede igazgatója elmondta, hogy az elmúlt években mindenfelé megcsappant a gyerekek létszáma a zeneiskolákban. Viszont az idei tanévben újra megnövekedett a diákok létszáma az intézményben, ahol ötven elsős kezdte meg a tanulmányait. Bács Annamária arra számít, hogy szeptemberben ismét ötven-hatvan elsős kisdiák kezdi meg tanulmányait a zenede adai és moholi részlegében.