2024. május 8., szerda
BIRKÓZÓ-EB, ZÁGRÁB

Cabolovnak nem kellett izzadnia

A Zágrábban zajló birkózó-Eb szabadfogású programjában Hetik Cabolovnak (79 kg) nem kellett sokat szenvednie, hogy megszerezze Szerbia első érmét a kontinensbajnokságon. Mint kiderült, a bronzhoz vezető úton az egykori Európa-bajnok, immár szlovák színekben versenyző Gulajev elleni vigaszággyőzelem volt a döntő, mert térdsérülés miatt az azeri Amiraszlanov feladta a bronzmeccset.

A magyarok sem maradtak érem nélkül, mert a 97 kg-ban Vlagyiszlav Bajcajev a bronzért 10:6-ra legyőzte az olasz Honist. Ligeti Dániel (125 kg) az elődöntőben megpróbálta a szinte lehetetlent, hősiesen küzdött a grúz Petriasvili ellen, egy látványos négypontos szaltót dobott az olimpiai ezüst- és bronzérmes ellenfelén, és vezetett, de ez sem volt elég, a grúz medve végül 7:4-re nyert. Ligeti tegnap a „görög” Kosonovval küzdött meg a dobogó harmadik fokáért.

Cabolov (jobbról a második) már teljesítette a szerb válogatott egyérmes elvárását, de mérget lehet venni rá, hogy lesz még jó eredmény kötöttfogásban (Fotó: RSS)

Cabolov (jobbról a második) már teljesítette a szerb válogatott egyérmes elvárását, de mérget lehet venni rá, hogy lesz még jó eredmény kötöttfogásban (Fotó: RSS)

Az oroszok hiányában néhány érdekes adat: a 32 éves Hadzsi Alijev lett az első azerbajdzsáni, aki négy Európa-bajnoki címet szerzett, de ez csak a férfiaknál rekord, mert Marija Sztadnik hét titulusnál jár. Az ukrán Vaszil Mihajlov tízéves böjtöt szakított meg, mert ennyi idő telt el az ország legutóbbi szabadfogású aranya óta. Érdekesség, hogy előtte Pavel Olijnjuk nyert 2013-ban, aki később magyar színekben versenyzett. Az örmény Vazgen Tevanyan pedig teljessé tette az aranygyűjteményét, mert az U17-es, U20-as és U23-as titulusa után felnőttmezőnyben is a dobogó legfelső fokára állhatott fel…

A magyarkanizsai Nagy Fanninak (76 kg) nem sikerült megnyernie élete első felnőttmeccsét nagyversenyen, 4:2-re kikapott a görög Papavaszileutól, és kiesett. Így járt a többi szerbiai fellépő is: Marija Ignjatović (55 kg) német, Jovana Radivojević (59 kg) pedig olasz ellenféltől szenvedett vereséget a rajton.

Európa-bajnokok, szabadfogás, 57 kg: Aliabbasz Rzazade (azeri). 65 kg: Vazgen Tevanyan (örmény). 70 kg: Hadzsi Alijev (azeri). 79 kg: Vaszil Mihajlov (ukrán), … 3. Hetik Cabolov (szerbiai). 97 kg: Givi Macsarasvili (grúz), … 3. Bajcajev Vlagyiszlav (magyarországi).