2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS – EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB

Véglegesítették a szerbiai csapatot

Hosszas huzavona után véglegessé vált a Zágrábban hétfőn kezdődő Európa-bajnokságra utazó szerbiai keret. A legnagyobb talány a kötöttfogás 67 kg-os súlycsoportja körül volt, hiszen arra két világbajnokunk, Nemes Máté és Nagy Szebasztián is pályázott, végül a szövetség úgy döntött, hogy a magyarkanizsai lép fel a horvát fővárosban: „A jelenlegi döntés úgy szól, hogy ebben a súlycsoportban az Eb-n Szebasztián, a Belgrádban szeptemberben esedékes világbajnokságon pedig Máté indulhat. Ami a szövetségi edző pozícióját illeti, az eddigi trénerünk, a bolgár Sztojan Dobrev bő 10 napja levélben értesítette a szövetséget, hogy ezentúl nem vállalja a feladatot, így a szőnyeg mellett Vojislav Trajković és Srđan Đoković irányít majd. Az elvárásainkat ezúttal is óvatosan fogalmaztuk meg, egy érmet várunk, de természetesen sokkal több is a pakliban lehet, hiszen csak a kötöttfogású csapatunkban négy világbajnok van, s a honosítással ezúttal a szabadfogásban is van esélyünk” – nyilatkozta Milorad Dokmanac szövetségi kapitány.

Nagy Szebasztián (jobbról) mellett talán a dániai nemzetközi tornán megszerzett bronzérme is dönthetett

Nagy Szebasztián (jobbról) mellett talán a dániai nemzetközi tornán megszerzett bronzérme is dönthetett

Kisebb hezitálás után a női csapattal kapcsolatban is úgy döntöttek, hogy a legjobbjainknak esélyt adnak a tapasztalatszerzésre, így ott helyet kapott a friss U23-as bronzérmes, Nagy Fanni is. A magyarkanizsai lány természetesen örül a lehetőségnek, bár az utóbbi hetekben megfázással küszködött, de a felnőttek közötti rutinszerzésre biztosan jó lesz élete első felnőtt nagy versenye.

A szerb csapat, kötöttfogás: Giorgij Tibolov (60 kg), Perica Dimitrijević (63 kg), Nagy Szebasztián (67 kg), Ali Arszalan (72 kg), Nemes Viktor (77 kg), Branko Kovačević (82 kg), Zurabi Datunasvili (87 kg), Mihail Kajaia (97 kg), Boris Petrušić (130 kg). Szabadfogás: Stevan Mićić (65 kg), Hatik Cabolov (79 kg), Strahinja Despić (92 kg), Magomedov Raszulov (125 kg). Nők: Marija Ignjatović (55 kg), Jovana Radivojević (59 kg), Maša Perović (65 kg), Ema Jakovljević (68 kg), Nagy Fanni (76 kg).

Huszonhárom fős a magyar keret

A magyarok is kihirdették az Eb-re utazó 23 fős névsort. Hat nő, nyolc szabad- és kilenc kötöttfogású birkózó képviseli majd a magyar színeket. A kötöttfogású 67 kilóban a tavalyi Eb-2. Váncza István sérülés miatt hiányzik majd, 60, 87 és 97 kilóban pedig válogató döntött a résztvevő személyéről Torba Erik, Takács István és a két súlycsoportot ugró Lévai Tamás javára. A csapatok Dunavarsányban végezték az utolsó simításokat, de néhány apróbb sérülés és vírusos megbetegedés egy kicsit hátráltatta a munkát, a legjobban pedig Vitek Dáriusz (130 kg) miatt aggódtak, mert neki már hétfőn szőnyegre kell lépnie. Bácsi Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója elmondta, hogy a helyzet nem ideális, ennek ellenére jó szereplést vár a válogatottól: „A tavalyi évben magasra tettük a lécet, mert minden idők legeredményesebb Eb-szereplését produkáltuk Budapesten, s túlzó lenne az az elvárás, hogy ugyanazt a szintet hozzuk mint tavaly. A körülmények miatt kicsit visszafogottabbak az elvárások, de bízom benne, hogy 4-5 érem összejöhet, ám akár 6-7 dobogós helyezés is benne van a válogatottban”.

A magyar csapat, kötöttfogás: Torba Erik (60 kg), Kecskeméti Krisztián (63 kg), Pohilec Ádám (67 kg), Fritsch Róbert (72 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Szilvássy Erik (82 kg), Takács István (87 kg), Lévai Tamás (97 kg), Vitek Dáriusz (130 kg). Szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (61 kg), Muszukajev Iszmail (65 kg), Antal Dániel (70 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Vida Csaba (79 kg), Püspöki Patrik (86 kg), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg). Nők: Szekér Szimonetta (50 kg), Orsós Sztálvira (53 kg), Bognár Erika (55 kg), Szél Anna (57 kg), Szabó Nikolett (59 kg), Szabados Noémi (68 kg).