2024. április 18., csütörtök

Az allergiás asztma tünetei és kezelése

A különféle allergiás megbetegedések, főleg ilyenkor, tavasszal, rengeteg ember életét keserítik meg világszerte. A légúti allergia mellett az asztmás betegek is nehezen viselik ezt az időszakot, hiszen a levegő magas allergéntartalma különösen provokáló tényezőként hat rájuk. Az asztma és a légúti allergia igenis kapcsolódhat egymáshoz: bizonyos tüneteik megegyeznek, sőt, gyakran együtt is jár a két betegség.

Az allergiás asztma az asztmás betegségek legelterjedtebb típusa. A betegség kialakulása a környezeti hatásokon kívül, örökletes tényezőkkel is összefügg, és jellemzően (de nem törvényszerűen) már gyermekkorban jelentkezik. Azoknál, akiknek a családjában előfordul valamilyen allergiás betegség (allergiás rhinitis, csalánkiütés, ekcéma), illetve asztma, gyakrabban lehet számítani asztmás megbetegedés kialakulására.

Hogyan jelentkeznek az allergiás asztma tünetei. És melyek azok?

Az asztma krónikus légúti betegség, melyben a légutak nyálkahártyája állandó gyulladásban van, a hörgők fokozottan érzékenyek, ezért érzékenyebben reagálnak az olyan környezeti ingerekre, amelyek a nem asztmások esetében nem okoznak problémát. Az allergének belélegzése a hörgők beszűkülését és hörgőizomgörcsöt is okozhat. Allergiás asztma esetén nemcsak a hörgőszűkületet és a légutakban zajló krónikus gyulladást kell kezelni, hanem a tüneteket provokáló allergiát is.

A betegeknél jellemzően köhögés, zihálás, légszomj, kapkodó légzés, mellkasi szorító érzés jelentkezik. A leggyakoribb kiváltó allergének közé tartozik a pollen, az állati eredetű anyagok (szőr, toll, poratka, illetve annak ürüléke), gyógyszerek, vegyszerek (hígító, benzin), valamint egyes élelmiszerek (tej, tojás, liszt). Az allergének mellett bizonyos irritáló anyagok is kiválthatják az asztmás rohamot, például a szmog és a füst, a hideg vagy párás levegő, az erős illatok, a megerőltető testmozgás és a lelki tényezők, mint a szorongás és a stressz.

Miként kell a betegséget kezelni?

Az allergiás asztma megfelelő és hatékony terápiával jól karbantartható betegség. A terápia során az asztmára felírt gyógyszerek mellett légúti allergia elleni készítményeket is lehet alkalmazni. Az asztma kezelésére szolgálnak a rövid és hosszú hatású hörgőtágítók, illetve a légutak gyulladására célzottan ható készítmények. Emellett az orvos javasolhatja az allergia tünetei elleni antihisztamin-tabletta, szteroid és/vagy tengervizes orrspray használatát. Kombinált terápiával a páciens tünetmentessé tehető, és nagyban javítható az életminősége.

Tanácsok a könnyebb mindennapokhoz

A szakorvos által összeállított terápia betartása mellett a tudatos életmód kialakítása jelentősen mérsékelheti az asztmás rohamok gyakoriságát, és javíthatja a betegek életminőségét. Ennek első és elengedhetetlen lépcsőfoka az allergének és a kiváltó okok ismerete és kerülése.

Fontos ügyelni arra, hogy lehetőleg minél kevesebb provokáló tényező legyen az otthoni környezetben, hiszen a terápia is sokkal hatékonyabb, ha nem kell a szervezetünknek mindennap megbirkóznia az allergénekkel. Ez egyrészt azt jelenti, hogy mindig legyen kellő tisztaság, különös tekintettel a pormentesítésre. Problémát okozhat még a poratkák jelenléte, melyek ellen a gyakori ágyneműcsere, és ezek magas hőfokon való mosása segíthet. Fontos, hogy kerüljük vagy gyakran tisztítsuk a lakástextileket (szőnyegek, kárpitozott bútorok, függönyük, plüssjátékok).

Pollennaptár segítségével és az aktuális pollenjelentésből tájékozódhatunk a növények virágzásáról és a levegő pollentartalmáról. Magas pollenértékeket mutató napokon tartózkodjunk minél kevesebbet a szabad levegőn!

Ne teregessünk a szabadban, hiszen a nedves ruhán megtapadnak a pollenek, és egész napos viselés alkalmával fokozhatják a tüneteket. Ugyanezért érdemes esténként hajat mosni, így megszabadulhatunk a napközben megtapadt allergénektől.

A penészgombára való tekintettel érdemes a lakberendezési szempontokat is mérlegelni. A cserepes növények földje is penészedhet, ezért ne tartsuk őket a hálószobában! A külső falra tolt szekrények mögött gyakran ellenőrizzük, nincs-e penész. A konyhai mosogató és a fürdőszoba területét gyakran takarítsuk, hiszen ezeken a helyeken előszeretettel jelentkezik a penészgomba.

A házi kedvencek tartását alaposan meg kell gondolni, de ha semmiképp sem szeretnénk megválni a kedvencünktől, mindenképpen tartsuk a hálószobán és lehetőleg a lakáson kívül.

Nyitókép: pexels.com