2024. április 19., péntek

Petőfit éltették

A magyar kultúra napját szavalóversennyel ünnepelték a nagykikindai Egység Művelődési Egyesületben

Kedden délután huszonhat gyermek részvételével valósult meg a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület szervezésében a Petőfi él! című szavalóverseny, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából rendeztek.

Mint ahogyan azt Komarek Magdolnától, az egyesület nyugalmazott művelődés- és közösségszervezőjétől megtudtuk, ez a szavalóverseny egy nagyobb múltra tekint vissza, ugyanis 1994-től 2004-ig a Nagykikindai Diáksegélyező Egyesület rendszeresen megszervezte az Egység ME keretein belül.

– Az idén úgy döntöttünk, hogy mivel Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját ünnepeljük, megpróbáljuk újjáéleszteni ezt a megmozdulást – mondta Komarek Magdolna.

A megmérettetésre Nagykikinda mellett Tóbáról, Magyarcsernyéről, Udvarnokról, Tordáról, Kisoroszról, Zentáról és Szajánból is érkeztek szavalók, akik három korcsoportban mérték össze a tudásukat, az óvodások, az alsósok és a felsősök korcsoportjában.

A magyarcsernyei Burai Blanka és Bálint Hunor, a Petőfi Sándor Általános Iskola – Magyarcsernyei Óvoda óvodásai először vettek részt szavalóversenyen. Mindketten Petőfi Sándor Te a tavaszt szereted című költeményét választották. Felkészítőjük Nagy Anna óvónő.

– Az óvodában nagyon megtetszett ez a vers, és én azért jöttem el ma erre a versenyre, hogy büszkévé tegyem az édesanyámat és az édesapámat – hangsúlyozta Burai Blanka.

– Azért tetszik ez a vers, mert a vége a nyárhoz, a kedvenc évszakomhoz kapcsolódik, amit azért szeretek, mert olyankor sokat biciklizhetek – mesélte örömmel Bálint Hunor.

Az udvarnoki Győri Leóna a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola második osztályos tanulója, és márciusban már járt egy megmérettetésen Muzslyán. Kedden Petőfi Sándor Arany Lacinak című versével állt a zsűri és a közönség elé. Felkészítője Sándor Szilvia tanítónő volt.

– Nagyon szeretem Petőfi Sándor költeményeit. Ez a verse különösen tetszett, ugyanis olvasható benne ürgés részlet, én pedig nagyon szeretem ezt az állatot – hallottuk Győri Leónától.

A tóbai Aranyos Tifani is járt már szavalóversenyen. Udvarnokon a Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyen kategóriájában első helyezéssel tért haza. Kedden A tintásüveg című verssel lépett a színpadra. Felkészítője Trtica Zsófia tanítónő.

– Nagyon megtetszett ez a vers, különösen az a része, amikor az író arról ír, hogy pénzt nyert egy költeményéért – mondta Aranyos Tifani.
A háromtagú zsűrinek, Hodik Péter Krisztinának, az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnökének, Kökény Gizella versmondónak és Király Annamária versmondónak, amatőr színésznek nehéz feladat jutott, de azért sikerült döntést hozniuk. Hodik Péter Krisztina, a zsűri elnöke az értékeléssel kapcsolatban elmondta, arra próbáltak figyelni, hogy a diákok milyen versválasztással érkeztek, és a hangképzés, valamint a hangsúlyozás volt az elsődleges szempont.

– Fontos követelményünk volt a színpadi jelenlét is, hogy a résztvevők mennyire értik és érzik ezeket a verseket, és hogy mennyit tudnak belőle a hallgatóságnak átadni – hallottuk a zsűri elnökétől, szerinte a szavalóverseny célja megvalósult, hiszen a gyermekek megismerkedtek Petőfi Sándor verseivel, és életre kelthették a kétszáz évvel ezelőtt leírt szövegeket.

Az óvodások kategóriájában a magyarcsernyei Bálint Hunor lett a harmadik, a szintén magyarcsernyei Bacsik Fanni második helyezést ért el, az első pedig a szajáni Terhes Réka lett. Az alsósok kategóriájában a tóbai Aranyos Tifani különdíjat kapott, a nagykikindai Süli Dominik a harmadik, a szintén nagykikindai Gavranov Ognjen a második, a magyarcsernyei Bottyán Viola pedig első helyezést ért el. A felsősök közül a magyarcsernyei Mészáros Oszkár a harmadik, a nagykikindai Tóth Dávid a második, a tóbai Dimitrijević Stefan pedig első helyezést ért el.

A nap végén minden gyermek köszönőlevelet és noteszt kapott ajándékba, amit Savanović Erzsébet, az egyesület alelnöke adta át nekik. A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

Nyitókép: (Vidács Hajnalka felvétele)