2024. március 28., csütörtök

Húsvéti örömök

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai az idén is felelevenítették a húsvéti hagyományokat: díszőrséget álltak Jézus sírjánál a templomban, és a locsolkodásból sem maradtak ki.

– Szombaton részt vettünk a nagyszombati vigílián, és még meg nem kezdődött a szentmise, addig őriztük a szent sírt. Húsvéthétfőn pedig a szokásos locsolkodást tartottuk meg. Ezt a hagyományt 2010 óta ápoljuk. Az idén az ifjúsági csapattal mentünk, s noha ők eddig még nem vettek részt ebben, jól sikerült a locsolkodás – számolt be dr. Kurin Ákos, a tűzoltó testület alelnöke, majd arról is szólt, hogy elsőként az ifjúsági lánycsapatot locsolták meg, de nem feledkeztek meg a testület hölgytagjairól sem. Előzetesen 15 helyszínt irányoztak elő, de a végére több lett, mint minden alkalommal.

Locsolkodás tűzoltó módra (Lakatos János felvétele)

Locsolkodás tűzoltó módra (Lakatos János felvétele)

A testület egy különleges hagyományt is felelevenít. Az ifjúsági hölgycsapat meglocsolja a fiúcsapat tagjait.

TOJÁSVADÁSZAT

A Nők Kishegyesi Fóruma megszervezte a hagyományosnak nevezhető Tojásvadászat elnevezésű programját. A gyerekeknek szóló eseményt hétfőn délután, a női fórum székházának udvarában tartották meg. Ez alkalommal mintegy 30 gyermek vett részt rajta – tudtuk meg Zsidai Erzsébettől, a fórum elnökétől.

A gyerekek élvezték a húsvéti programokat (Nők Kishegyesi Fóruma)

A gyerekek élvezték a húsvéti programokat (Nők Kishegyesi Fóruma)

A gyerekek gyurmáztak, gyöngyökkel papírtojást díszítettek és húsvéti barikat formáztak. Emellett vetélkedők is szerepeltek a programban: tojáskocogtató, gurító- és csomagolóversenyeket tartottak. Az eseményről minden gyermek nyertesként távozott, hiszen tombolával zárult, amelyen mindenki nyert egy kis apróságot. A kreatív játékokat Hajas Gabriella, Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó és Matić Mónika szervezte, a gyurmát pedig Szűcs Karolina biztosította.

ÜNNEPI KAVALKÁD BÁCSKOSSUTHFALVÁN

Húsvéti kavalkád címmel szervezett foglalkozást az Életfa Nagycsaládosok Egyesülete. A csaknem 50 helyi és környékbeli gyermek részvételével lebonyolított rendezvényen bemutatkozott az Ady Endre MK keretében működő Déli Bábszínház is.

Húsvéti édességvadászat Bácskossuthfalva központjában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Húsvéti édességvadászat Bácskossuthfalva központjában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Külön öröm számunkra, hogy a szervezetünkhöz frissen csatlakozott kisgyermekes családok is jelen voltak, illetve olyan falubeliek is velünk tartottak, akik külföldről érkeztek haza húsvét alkalmából. Izgalmas bábszínházi darabot láthattak a gyerekek. Ezúttal is festettünk tojásokat, illetve a dekupázs díszítési technika is előkerült. A fő hangsúlyt az idén a hagymahéjjal való festésre helyeztük, vagyis arra, hogyan lehet gazdaságosan és környezetbarát módon színezni a tojást. Célbadobó ügyességi játékok is voltak, uzsonnára pedig lekváros meg eurokrémes kenyér. A locsolóversmondó verseny után átsétáltunk a központot díszítő tojásfához, majd egy csoportkép és kis zavarócskázás után vettük célba a Kossuth parkot, ahol az egyik legnépszerűbb programot élvezhették a gyerekek, az édesség-, illetve a csokitojás-vadászatot – mesélte Boldizsár Stefanov Frida, az Életfa elnök asszonya.

Nyitókép: Húsvéti édességvadászat Bácskossuthfalva központjában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)