2024. április 19., péntek

Priznanje za izuzetan rad

Četvorici vojvođanskih Mađara uručena su odlikovanja predsednika Mađarske

Marta Varju, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista „Mađar so”, primila je državno odlikovanje Zlatni krst za zasluge Mađarske građanskog reda, koja joj je dodeljena povodom našeg nacionalnog praznika, na manifestaciji, koju je za ovu priliku organizovao Generalni konzulat Mađarske u Subotici. Narodni muzičar i novinar Gabor Juhas i novinarka Otilia Konja-Kovač isto su odlikovani Zlatnim krstom za zasluge Mađarske građanskog reda, dok je Janoš Kiš, domaćin Subotičkog mađarskog radija, dobio Srebrni krst za zasluge Mađarske građanskog reda.

Mađarska je zemlja kod koje se granice države i nacije ne poklapaju, ali zahvaljujući nacionalnoj politici poslednjih godina uspostavljeni su sistemi podrške i započeti procesi izgradnje mađarske zajednice, što je suštinski promenilo mogućnosti života van matice, podsetila je Ester Čalokezi, generalna konzulka u svom govoru za ovu priliku na manifestaciji održanom u Vinariji Zvonko Bogdan na Paliću. Ona je istakla, da je cilj Mađarske, da ojača nacionalno jedinstvo i pomogne svakom Mađaru da živi punim životom u svojoj domovini, odnosno da napreduje i kao pojedinac, kao i da opstane kao zajednica.

Činjenica, da se odlikovanja dodeljuju u svim delovima Karpatskog basena, označava i jača nacionalno jedinstvo, naglasila je generalna konzulka. Ona je istakla, da priznanja izražavaju i to, da smo pripadnici jedne nacije, jednog mađarskog naroda, koji može da opstane jedino, ako svi delovi nacije opstanu, i ako u svakom delu nacije ima ljudi, i to po mogućnosti što više njih, koji aktivno rade u interesu mađarskog naroda.

– Oni koji su primili odlikovanja, su dokaz da sudbinu našeg naroda kroje znanje, čast i privrženost našim istorijskim vrednostima, a ne slučajnost ili slepa sreća. Izuzetna individualna dostignuća naših sunarodnika, bilo da se radi o nacionalnoj politici, nauci, umetnosti, kulturi ili bilo kojoj drugoj oblasti života, nisu samo ponos pojedinca, već i čitave zajednice vojvođanskih Mađara. U ovakvom prazničnom trenutku obično ističemo, da odlikovanje izražava zahvalnost za višegodišnju izuzetnu aktivnost. U ovim trenucima, ako razmišljam o životima ljudi koji su skromno radili dugi niz godina, pisali, smišljali, gradili zajednicu, ili predstavljali zajednicu, primetila sam da niko od njih nije radio za parče papira ili orden, već je stvorio nešto trajno iz svoje unutrašnje lične motivacije, rekla je Ester Čalokezi.

„DOBAR RAT SAM RATOVALA”

Marta Varju preuzima državno odlikovanje Zlatni krst za zasluge Mađarske građanskog reda (Fotograf: Edvard Molnar)

Marta Varju preuzima državno odlikovanje Zlatni krst za zasluge Mađarske građanskog reda (Fotograf: Edvard Molnar)

Marta Varju, koju je predsednica Mađarske, Katalin Novak odlikovala Zlatnim krstom za zasluge, „kao priznanje za višedecenijski rad na očuvanju kulturnog nasleđa i tradicije mađarske zajednice u Vojvodini”, zahvalila se predsednici Mađarske, kao i Ester Čalokezi, i onima, koji su je nominovali, svima onima koji su smatrali, da je radom zaslužila ovo prestižno priznanje. Ona se zahvalila i svojim roditeljima, „koji, nažalost, više ne mogu da budu deo ove njene radosti”. Ona je ukazala, da je njeno uverenje, da su „porodica i vaspitanje prvi, a možda i najvažniji korak ka poštovanju, čuvanju i, naspram svog talenta, jačanju naše nacionalne kulture i očuvanju naše tradicije, jer samo tako možemo pomoći opstanku mađarske zajednice u Vojvodini”.

– Tokom višedecenijskog rada kao novinar, a posebno kao glavni i odgovorni urednik, uvek sam imala na umu stvaranje dnevnog lista koji služi ovoj zajednici, ne samo kroz naš maternji jezik, već i kroz svoju duhovnost. Zajedno sa kolegama sam sa zadovoljstvom i u najboljoj nameri radila ovaj posao, jer bez njih moje angažovanje kao glavnog urednika ne bi bilo moguće, pa smo često imali mogućnost da delimo uspehe. Hvala vam svima na strpljenju i istrajnosti. Priznajem da je proteklih decenija bilo teških perioda, kada smo morali da se borimo da urednički tim ostane jedinstven, da prevaziđemo pokušaje koji su hteli da list usmere u drugom pravcu. To bi bio strani interes i strani put za naše čitaoce, kao i za samu mađarsku zajednicu u Vojvodini. Naravno, nisam radila da bi dobila odlikovanje, ali društveno priznanje potvrđuje da sam izabrala pravi put. Pred kraj karijere možda neće zvučati grandiozno ako citiram pismo apostola Pavla: „dobar rat sam ratovala, trku sam završila; veru sam održala”, podelila je svoje misli sa okupljenima Marta Varju.

U SVOJOJ PORODICI JE ZAVOLEO NARODNU MUZIKU

Gaboru Juhasu, narodnom muzičaru, novinaru, muzičkom uredniku, vođi Juhas benda, predsedniku građanskog udruženja „Juhasi”, predsednica Mađarske dodelila je državno odlikovanje Zlatni krst za zasluge Mađarske, „kao priznanje za značajnu ulogu u kulturnom životu vojvođanskih Mađara, i za njegovu višestranu aktivnost u prikupljanju, na izvođenju i na popularizaciji mađarske narodne muzike”. Gabor Juhas je u svom govoru na prijemu istakao, da mu je velika čast, što su njegova nacija i domovina prepoznali njegov rad, koji vrši već više od 20 godina, sa ovako prestižnom nagradom. On je dodao, da priznanje nije samo za njega, već i za stotine ili hiljade onih, koji se bave narodnom muzikom, narodnim plesom, kao i očuvanjem i popularizacijom tradicije u Karpatskom basenu i u matici. On je već kao dete zavoleo narodnu muziku u svojoj porodici, koja je poštovala i držala se tradicije, a tu ljubav sada pokušava da prenese i na mlađe generacije, naglasio je on. Objasnio je, da ne treba zaboraviti ni one, „od kojih smo dobili ovo nasleđe, starije, zajednice koje se čuvale tradiciju, istaknute ličnosti, kao na primer dr Lasla Seleši Vagoa, koji je i mene uveo u ovaj žanr“.

ZAHVALNOST I RADOST

Novinarka Otilia Konja-Kovač, zaposlena na Radio-televiziji Vojvodine, dopisnica iz Vojvodine programa „Bez granica” radija Košut, voditeljica radionice narodnih bajki u Mužlji, odlikovana je Zlatnim krstom za zasluge Mađarske, „kao priznanje za njenu veliku posvećenost u očuvanju mađarske kulture i pripovedačke tradicije južnih krajeva”. Ispunjena je zahvalnošću i sa radošću, naglasila je u svom pozdravnom govoru.

– Zahvalna sam onima, koji su me nominovali, kao i matici, što su me smatrali dostojnom da dobijem ovo odlikovanje. Veliko je zadovoljstvo što na nas ne obraća pažnju samo mađarska zajednica u Vojvodini, već i matica. Pored zahvalnosti i radosti, prisutan je i osećaj ponosa. Uvek me je ispunjavalo ponosom, što pripadam ovoj naciji i što sam Mađarica. U tom duhu radim svoj posao svaki dan i služim svojoj maloj zajednici, i trudim se da širim reč široj javnosti. Ne smemo zaboraviti narodne pripovetke, i ja se trudim da kroz pripovedanje narodnih pripovetki, prenesem i oživim narodnu mudrost. Sve ovo doživljavam kao zadatak i službu, objasnila je Otilia Konja-Kovač.

DOBAR JE OSEĆAJ BITI MAĐAR

Predsednica Mađarske odlikovala je Srebrnim krstom za zasluge Mađarske Janoša Kiša, voditelja Subotičkog mađarskog radija, muzičkog urednika u penziji i voditelja „Panon” radija, „kao priznanje za višedecenijski rad za mađarsku zajednicu u Vojvodini”. Nakon što je izrazio zahvalnost darodavcu odlikovanja, Janoš Kiš se zahvalio mađarskoj vladi što je osnovala Mađarsku medijsku kuću u Subotici, i što daje podršku njenom radu. Medijska kuća ima posebno snažnu povezujuću ulogu u pogledu vojvođanskih Mađara, kao i iseljenika, naglasio je on. Kako je dodao, treba da se zahvali i direktoru Ištvanu Bodžoniju, koji mu je omogućio da ostane u kontaktu sa slušaocima i nakon odlaska u penziju. „Srećan sam što mogu da kažem ovde i sada, da nije samo ovde i sada veoma dobar osećaj biti Mađar”, rekao je Janoš Kiš.

Nyitókép: Otilia Konja Kovač, Janoš Kiš, Ester Čalokezi, Marta Varju i Gabor Juhas (Fotograf: Edvard Molnar)