2024. április 25., csütörtök

A közös alkotás öröme

Húsvéti kézműves foglalkozásokat szerveztek Tóbán

Pénteken délután a tóbai vadászotthonban húsvéti jellegű kézműves foglakozásokat szerveztek az óvodás és az alsós gyermekek számára. Főként húsvéti dekoráció készült, így zokninyulak, feldíszített ceruzatartók és kiskerítések, ugráló nyuszik, de festettek gipszből készült nyulakat és különböző húsvéti képeket is. A műhelymunkát Helfrich Tímea és Aranyos Heléna vezette.

– Nagyon szeretem a gyerekeket, és mindig nagy örömmel tölt el, ha látom rajtuk a boldogságot, amikor dolgozunk. Fontosnak tartom azt, hogy gondolkodjanak is egy kicsit, hogy néhány papír és ragasztó segítségével mennyi mindent lehet alkotni, és ne csak az elkészült dísztárgyakat lássák, hanem értsék is azt, hogy azok hogyan készülnek – mesélte Helfrich Tímea.

Hozzátette, háromgyermekes anyukaként tudja, hogy vannak olyan gyerekek, akik nehezebben nyílnak meg, illetve nehezebben barátkoznak, így ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra is, hogy kötetlenebbül ismerkedjenek, és megtanuljanak segíteni is egymásnak.

– Mivel képzőművészetet tanultam, nagyon lényegesnek tartom, hogy megszerettessem a gyermekekkel ezt a művészeti ágat. Ez az attitűd leginkább ebben az életkorban alakítható ki, ami által a későbbiekben akár hobbiszinten, akár szemlélőként, vagy akár profi alkotóként értékelni tudják az önkifejezésnek ezt a formáját – mondta Aranyos Heléna.

A két édesanya először halloweeni játékokat szervezett a helyi gyermekeknek, majd amikor látták, hogy a kicsik a következő évben is örömmel vettek részt az általuk szervezett foglalkozáson, úgy döntöttek, hogy megpróbálnak más alkalmakkor is valamilyen műhelymunkát szervezni.

– Mindketten többgyermekes édesanyák vagyunk, pontosan tudjuk, mit jelent az, ha időnként különleges programokkal tudjuk gazdagítani gyermekeink életét. Feladatunknak éreztük, hogy biztosítsunk ilyen alkalmakat a tóbai gyerekeknek is, hiszen korábban itt nem szerveztek ilyesmit. Nagyon fontosnak tartom, hogy a foglalkozásaink teljesen ingyenesek, és azokat itt, Tóbán tartsuk meg, mert nagyon sok szülőnek nincs lehetősége másik faluba vinni gyermekét, így van olyan kisgyerek, aki meg sem ismerhetné a közös alkotás örömét, kizárólag iskolán belül, ami azért egészen más, mint amikor huszonöt-harminc gyerek együtt alkot és beszélget – hangsúlyozta Aranyos Heléna.
Hozzátette azt is, hogy a programot a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület támogatásával, segítségével valósították meg, de mivel kicsi közösségről van szó, ezért a többi civil szervezet segítségére is számíthatnak.

Nyitókép: (Vidács Hajnalka felvétele)