2024. április 26., péntek

Borászverseny Bajsán

Az idén 130 mintát értékelt a szakzsűri

A bajsai Szent Dömötör Borrend és a Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete második borversenyére 130 minta érkezett a környékről, egész Szerbiából, Magyarországról és Romániából, illetve a borrendi jó kapcsolatoknak köszönhetően még Portugáliából, a Madeira-szigetekről is.

A borokról 9 nemzetközileg is elismert bíró döntött, dr. Aleksandar Puškaš, az Újvidéki Egyetem szakemberének elnökletével. A fehérbor kategóriában a Šijački Borászat chardonnay-ja nyert, a rozé kategóriában Soltvadkertre került az első hely, vörösbor kategóriában pedig a horgosi Bíró Nándor győzedelmeskedett – tudtuk meg Lackovics Károlytól, a falu tanácselnökétől.

– Igencsak magas volt az idei borverseny mércéje, és biztos vagyok benne, hogy az eredmények és az értékelések sokak számára tanulsággal szolgálnak, hogy borászaink minél jobb italokat készítsenek a jövőben. Három csoportban történt a borok bírálata, és minden kategória élén egy-egy komoly szaktudású és a megfelelő képesítésű egyén állt – nyilatkozta a tanácselnök, akinek a véleménye szerint az ilyen és ehhez hasonló borversenyek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a bajsai borászat fejlődjön, és hogy a minél jobb minőségű borokkal növeljék a falu hírnevét.

– A bajsaiak 25 mintával neveztek be, és örömömre többen is arany minősítést érdemeltek ki. A falunk körül mintegy 5 hektárnyi szőlő található, döntő többségében olasz rizling, cabernet sauvignon és cabernet franc, és szerencsére egyre szélesednek a parcellák. A bajsai talajon jó száraz borok teremnek, s ennek a legfőbb „titka”, hogy szőlőből készülnek, komoly odafigyeléssel. A borturizmusban ígéretes jövő van, és remélem, hogy erre a fiatalok is ráéreznek. Ha valaki még nem készít jó bort, az ne haragudjon a minősítés miatt, inkább igyekezzen elérni a szakmai követelményeket. Emellett minták érkeztek még Szerbia szinte minden szegletéből, Magyarországról több, mint 20 borral neveztek be, Romániából 12-vel. Örömünkre szolgál, hogy hivatalosan bejegyzett pincészetek is jelentkeztek a felhívásunkra – mondta el Lackovics Károly, aki hozzátette, hogy a bajsai borversenyre mintegy 60%-ban fehérborral neveztek be, 30 %-ban vörösborral, és a rozé borok mint egy 10%-át tették ki az italoknak.

A horgosi Szent Orbán Borlovagrend és a szabadkai Arena Zabatkiensis Borlovagrend oszlopos tagja, Bíró Nándor elárulta, hogy a vörösbor kategória nyertes italának alapanyagát két évvel ezelőtt szüretelte le, és fahordóban való érlelés után nevezte be a bajsai borversenyre. A szőlő és a bortermelés szeretetét nagyapjától örökölte, ő maga pedig csaknem 50 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, a földjein hét-nyolc fajtát nevel.

– Az igazi borásznak kifinomult az íz- és illatérzéke, és tudja, hogy a bor egy élőlény, amit szeretettel, odafigyeléssel kell nevelni és érlelni. Rá kell érezni, hogy meddig érzi jól magát a hordóban, és mikor érkezett el a palackozás ideje. Minden évben más minőségű bor keletkezik, amire az időjárástól kezdve számtalan más hatás van befolyással. Így például a múlt év igen rossz év volt a borászok számára, mert pont amikor értek volna az amúgy igen sovány szőlőfürtök, egy rendkívül csapadékos időszak következett. Ez pedig jelentősen felhígította a szemek szárazanyag-tartalmát, így illatában és ízében is igencsak gyenge lett a termés. Nem az a kategória, amivel be lehet nevezni egy-egy versenyre – hangsúlyozta a horgosi borász.

– A borínyenc tudja, hogy a boltokban jó borokat nemigen lehet manapság vásárolni. Azok az italok, amiket gyorsan készítenek, és kémiai vegyületek segítségével érlelnek, nem ütik meg a minőségi mércét. Úgy hívom őket viccesen, hogy technológiai borok. Ugyanakkor igény van rájuk, ezért is lehet őket a piacon megtalálni. Mint ahogy a minőségi bornak is van keletje, erről tanúskodik, hogy egy-egy hordónyitásról értesítve az ismerős-vevő körömet, a bor hamar elfogy. Több évtizedes tapasztalatom szerint hatalmas változáson ment keresztül a borkészítés technológiája, és ezzel együtt a bor íze is. Valaha sokkal testesebb, ízesebb borok készültek, a maiak igencsak fel vannak hígulva az én ízlésem szerint – nyilatkozta egyebek mellett a bajsai borverseny vörösbor kategóriájának nyertese.

Nyitókép: Bíró Nándor átveszi Lackovics Károlytól a vörösbor kategória legjobb italáért járó elismerést (Ágoston Péter felvétele)