2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Edzőkeringő

A válogatottszünet igencsak felkavarta az állóvizet a magyar labdarúgásban. Minden azzal kezdődött, hogy az Újpestnél megköszönték az eddigi vezetőedző, Miloš Kruščić munkáját. Az új szakvezető Nebojša Vignjević lesz, aki 2013–2020 között már irányította a fővárosi csapatot. Vignjević így foglalta össze gondolatait: „Vannak minőségi játékosaink, de nem szabad elfelejteni, az ellenfeleknél is sok a jó játékos. Az NB I. az elmúlt években nagyot fejlődött, kifejezetten erős riválisaink vannak a bajnokságban, a tabella pedig kis túlzással egy-két hetente jelentősen átalakul. Öt-hat csapat nagyjából azonos játékerőt képvisel, és itt a Debrecen vagy éppen a Paks példája is, nem sokkal ezelőtt még a kiesés réme fenyegette őket, most pedig néhány győzelem után a nemzetközi porondra vágynak. Az Újpest jobb csapat annál, mint amit a tabella mutat. A három évvel ezelőtti keretből nem sokan maradtak. Akkoriban nagyon rossz volt a hangulat az öltözőben, sőt az egész klubnál. Ezúttal néhány napom van megismerni a futballistákat, de megoldom ezt a feladatot is.” Kérdés, ez az idő mire elegendő, hisz szombaton az Újpest a Zalaegerszeget fogadja, amely az utolsó fordulóban a listavezető Ferencvárost győzte le…

Kruščićnak ugyanakkor nem kellett sokáig szomorkodnia. A Kisvárda ugyanis rövid közleményben értesítette a nyilvánosságot, hogy a klub megvált Török László eddigi edzőtől, és a jövőben pont Kruščićtyal képzeli el a szakmai munkát. Mindennek az oka az lehet, hogy az utóbbi négy fordulóban mindössze két pontot gyűjtött a csapat, és a harmadik helyről a hatodikra esett vissza. Az új szakvezetőnek fel van adva a lecke, mivel szombaton a forduló nyitómérkőzésén a Kisvárda a Puskás Akadémiát fogadja, amely jelenleg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll.

Ahol még felmerült az edzőváltás lehetősége, az a sereghajtó Vasas volt. Angyalföldön azonban gyorsan elhessegették ennek lehetőségét, hiszen kiderült, a klubnál mélyebb gondok vannak annál, hogy azt egy szimpla edzőváltás megoldhassa. Ezt kénytelen volt beismerni Nagy Miklós, az angyalföldiek sportigazgatója is: „Egyeztettem a tulajdonosokkal, és az a döntés született, hogy Kondás Elemér marad a Vasas vezetőedzője. Nem akarja a klub vezetősége kizárólag a vezetőedző nyakába varrni a rossz eredményeket. A döntés üzenete, hogy a Vasasnál nem lehet edzőt buktatni. Az edzőváltással asztal alá söpörnénk a problémákat, amelyek mélyebben gyökereznek, mert nem az edző hagyja ki a helyzetet és lő kapufát ziccerben, és nem ő hagyja, hogy az ellenfél öt méterről kapura lőjön. Volt egy elképzelésük a keret kialakításakor, de nem mindenki váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ez is hozzájárult a mostani helyzethez, s közösen keressük az okokat és a megoldást.” A megoldást viszont gyorsan meg kellene találni a fővárosi csapatnál, hiszen jelenleg 8 pont választja el bennmaradástól, és a hátrány ledolgozásához kevés lesz az, ha döntetlenekkel csipegetnek pontokat. Az első feladat a Debrecen idegenbeli legyőzése lenne, ami, figyelembe véve a két csapat jelenlegi formáját, cseppet sem bizonyul egyszerű feladatnak.

Továbbra sem nyugodhatnak meg a jelenleg kilencedik helyen álló Fehérvárnál. Mindössze két ponttal gyűjtött többet a csapat a már kiesőhelyen álló Honvédnál, ugyanakkor a helyzetüket nehezíti, hogy a válogatotthoz meghívót kapó Fiola Attila sérülés miatt kénytelen volt elhagyni az edzőtábort, és múlt pénteken térdműtéten esett át. Várhatóan három hónapos kihagyás vár rá, így ebben az idényben rá már nem számíthat a klub. A válogatott játékos kiválása ráadásul a lehető legrosszabbkor jött, hiszen a fehérváriak vasárnap a Groupama Arénában vendégszerepelnek.

Zalaegerszegen viszont joggal büszkék legutóbbi hőstettükre, a címvédő legyőzésére, és Ricardo Moniz szakvezető nem is titkolta elégedettségét, szavai elgondolkodtatóak: „Sikeres volt a filozófiánk, magasan letámadtunk, nagyon keményen edzettünk ezért. Nincs nagy büdzsénk, rengeteg pénzünk, nekünk a munkát kell beletennünk. Eljutottunk odáig, hogy kilencvenöt percig tudtuk tartani a presszingelést, ennek a munkának a gyümölcse ez a győzelem. Minden magyar büszke lehet arra, amit a ZTE képvisel: mi kineveljük ezeket a játékosokat. A kreativitáson még dolgoznunk kell, ha az megvan, akkor több góllal is nyerhettünk volna.”

A hétvége programja, szombat: Kisvárda–Puskás Akadémia (13 óra), Újpest–Zalaegerszeg (15), Honvéd–Paks (19.30). Vasárnap: Kecskemét–Mezőkövesd (14.15), Ferencváros–Fehérvár (16.30), Debrecen–Vasas (19).