2024. április 23., kedd

Gyorsabb határátlépés a szerb-macedón határon

Szerbia és Észak-Macedónia három együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá

A Nyitott Balkán (Open Balkan) kezdeményezés a társuló felek mindegyikének a javára vált, hiszen sokkal gyorsabban nőtt az érintett országok között a kereskedelmi forgalom, mint anélkül. Szerbia például a 2022-es évben Albánia és Észak-Macedónia felé 940 millió euró értékben szállított ki, míg a behozatal ezekből az országokból meghaladta az 500 milliót, emelte ki Ana Brnabić kormányfő, miután közös sajtótájékoztatót tartott a Belgrádba látogató Dimitar Kovacsevszkivel, Észak-Macedónia miniszterelnökével. Hozzátette, arra számít, hogy az idén a kereskedelmi forgalom meghaladja majd  a 2 milliárd eurót is.

A szerb kormányfő szavai szerint Szerbia és Észak-Macedónia kereskedelmi forgalma 56 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest, igaz, Észak-Macedónia javára, mégis mindkét fél érdekét képviselve. Szavai szerint a Nyitott Balkán máris rámutatott a benne rejlő lehetőségekre, arra hogy ha a régióban, az országok együttműködnek, nőhet az életszínvonal. Reményét fejezte ki, hogy a régió többi országa is felismeri ennek lehetőségét.

Dimitar Kovacsevszki is rámutatott, a határok csak akadályt jelentenek, ő a Nyugat-Balkánt úgy képzeli el, mint az európai közösségen belüli, határok nélküli régiót. Szavai szerint a Nyitott Balkán egy eredeti kezdeményezés, ami négy szabadságon alapul és dominál benne a gazdasági politika, közölte a Tanjug hírügynökségre hivatkozva az RTV (Vajdasági Rádió és Televízió).

SZOROSABB EGYÜTTMŰKÖDÉS

Az észak-macedóniai küldött szerbiai látogatása során három országközi szándéknyilatkozat aláírására is sor kerül, mindenek előtt a két ország belügyminiszterei, Bratislav Gašić és Oliver Spasovski a polgárok és áruk a közös államhatáron történő mozgásának javítását célzó intézkedésekről szóló egyetértési nyilatkozatot írt alá. Mint kiderült, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a turisztikai idény alatt legforgalmasabb Preševo-Tabanovci határátkelőnél nagyobb és gyorsabb legyen a gépjárművek és az állampolgárok áramlása. Növelni fogják az átlépősávok és az az ott szolgáló határrendőrök számát, valamint egységes irányítást biztosító szoftvereket vezetnek be, olyan mobil berendezéseket alkalmaznak majd, amely az útlevél-ellenőrzésnél lehetővé teszik, hogy azt az illetékesek az autóktól autókra haladva végezzék.
A közlekedési miniszterek, Goran Vesić és Blagoje Bucvarski ugyanakkor az autópályadíj megfizettetést érintő egységes elektromos rendszer felállításáról írt alá szándéknyilatkozatot. Ez már várhatóan a nyáron életbe lép.

Dubravka Đedović, energiaügyi miniszter és Krešnik Bekteši, macedón gazdasági miniszter pedig mindenek előtt a Szerbia és Észak-Macedónia közötti földgázvezeték megépítésére vonatkozó nyilatkozatot írt alá, de a két ország energiaügyi együttműködését más területeke is megcélozta, hiszen mint a két politikus kiemelte, a régió energiabiztonságának elérése a céljuk.

KÖZÖS KULTÚRA-PROMÓCIÓ

Szó esett a két ország művelődés terén történő együttműködésről is, ugyanis Szkopjéban Szerbia tervez kultúrközpontot nyitni, Észak-Macedónia pedig Belgrádban. Mint arra a politikusok rámutattak, ez is csak erősíti majd a két ország és a két nép közötti kapcsolatot, hiszen Macedóniában nagy számban élnek szerbek, Szerbiában pedig macedónok. Ahhoz hogy ez megvalósuljon, mindkét ország képviselőházának ratifikálnia kell a megállapodást.

Fotó: Insajder

Fotó: Insajder

Brnabić kiemelte ugyanakkor, hogy Szerbia a párizsi kultúrközpontján keresztül szeretné népszerűsíteni a Nyitott Balkánt, így tárgyalásokat kezdett észak-macedón és albán kollégájával is arról, hogy Szerbia párizsi központjában népszerűsítsék a szerb, a macedón és az albán kultúrát is.

AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ IDŐSZAKBAN

A sajtótájékoztatón Ana Brnabić kiemelte, hogy április 6-án együttműködési szándéknyilatkozatot ír alá Szerbia Észak-Macedóniával az eurointegrációs folyamatokban való együttműködésről, ekkor fogják meghatározni mikor kerül sor a közös kormányülésre is.

Kiderül az is, hogy Szerbia új határátkelőhelyet nyit Észak-Macedóniával, mégpedig a Miratovac-Lojane határátkelőt. Erről a megállapodás még februárban megszületett.

Bejelentették ugyanakkor azt is, hogy a Nyitott Balkán kezdeményezés keretében a tervek szerint július 1-től alkalmazzák majd az egységesített személyi számok használatát, amitől a munkaerő könnyebb mozgását szeretnék elősegíteni.

Dimitar Kovacsevszki csütörtökön érkezett Belgrádba, akkor Ana Brnabićtyal és Alaksandar Vučić államfővel együtt tekintették meg a Belgrád a vízen projektum munkálatait. Ezt követően pénteken pedig az államfővel is tárgyalt, amiről Aleksandar Vučić saját közösségi oldalán számolt be. A politikusok megállapították, hogy országaik viszonya történelmi csúcsot ért el, illetve hogy erős politikai akart övezi a két ország szoros együttműködését, így konkrét lépésekben állapodtak meg a kereskedelem, a turizmus, a kultúra és a sport terén.

Nyitókép: Fotó: Insajder