2024. április 26., péntek

Húsvéti kiállítás nyílt Verbászon

A gyerekek számára alkalmi műhelymunkát is szerveznek

A verbászi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Aranykalász kézimunkacsoportja a Városi Múzeumban 16. alkalommal szervezte meg a már hagyományos húsvéti kiállítást és műhelymunkát. A húsvéti színes kavalkád péntekig fogadja az érdeklődőket.

Paróci Mária, az egyesület elnöke elmondta, az első négy évben a húsvéti kiállítást és műhelymunkát a római katolikus plébánia hittantermében rendezték meg, de helyszűke miatt 11 évvel ezelőtt átköltöztek a Városi Múzeumba, ahol sokkal tágasabb helyiségekben mutathatják meg munkáikat és dolgozhatnak a gyerekekkel.

− Évek óta nagyon jó az együttműködésünk az önkormányzattal és a Városi Múzeummal. Az előttünk álló napokban a legtöbbet a gyerekekkel foglalkozunk, különböző húsvéti díszeket készítünk, de egyúttal elbeszélgetünk velük az ünnep jelentőségéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról. A kiállítási anyag ismertetése előtt fontos elmondani azt is, hogy a műhelymunkára az óvodás gyerekek és az általános iskolás diákok csoportosan járnak, mégpedig úgy, hogy beosztjuk, mikor melyik iskolából jönnek, hogy ne legyen zsúfolt a terem, és legyen időnk foglalkozni mindenkivel. A hagyományos húsvéti tojásdíszítés mellett az ünnephez kapcsolódó díszek készülnek, például falra vagy ajtóra akasztható nyuszi, amit természetesen hazavihetnek. Ami pedig a kiállítást illeti, nagyon elégedett vagyok, hiszen az asszonyok a húsvéti motívumok és hímzés mellett sok új munkát is kiraktak, amelyek a közelgő tavaszt idézik. Tekintettel arra, hogy szövéssel is foglalkozunk, a valamikori rongypokrócokon kívül több apróbb dolog is megtekinthető. Emellett látható még fehér hímzés is, amivel egyesületünk részt vett a kézimunka-szövetség kiállításán – mondta a művelődési egyesület elnöke.

Hozzátette, az előző években nagyon sokan megnézték a kiállítást, így közelebbről is megismerhették azokat a kézműves alkotásokat, amelyekkel az egyesület ügyes kezű asszonyai foglalkoznak. A tárgyak egy része hagyományos módon készült, de alkalmazzák a korszerű technika és modern anyagok nyújtotta lehetőségeket is.

A kiállítást Paróci Mária és Szabadi Károly plébános üdvözlő szavai után Vesna Grgurović, a múzeum igazgatója nyitotta meg, az érdeklődők pedig mindennap 9 és 14 óra között tekinthetik meg. A gyermekfoglalkozásokra ugyancsak a délelőtti órákban kerül sor.

Nyitókép: Szinte mindenféle anyagból készíthető ötletes húsvéti dekoráció (Fotó: Paraczky László)