2024. április 24., szerda
NBA

A Celtics újra jó úton

Sacramentóban játszották a tegnap hajnali NBA-játéknap kiemelt meccsét, ahol a nyugati főcsoport szoros harmadik helyezettje a sokáig ligaelső, most a keleti és ligamásodik Bostont látta vendégül. A Kings kezdett jobban, és lendülete egészen az első félidő hajrájáig kitartott, a Celtics azonban 9:0-s futással zárta le a második negyedet (a nagyszünetben 54:60), innen pedig csak fokozatosan nőtt a különbség a vendégek javára (109:132), akik közül a rendre betaláló Jayson Tatum 36 ponttal, szárnysegédje, Jaylen Brown pedig 27-tel zárt, de a kulcs a liga legjobb támadását magáénak tudó Sacramento pontszórásának megfékezése volt. A Kings-vezér De'Aaron Foxot 18 ponton, Domantas Sabonist 16-on tartotta a bostoni védelem, bár a litván 16-13-12-es tripla duplát jegyzett, de ez soványka vigasz volt a Golden 1 Center közönségének. A Celtics a győzelemmel matematikailag is biztosította helyét a playoffban, és mivel az éllovas Milwaukee túl erősnek tűnik, a főcsoport nagy kérdése, hogy ők, vagy a Philadelphia lesznek a keleti második kiemeltek.

Fox próbál labdát lopni Tatumtól (Fotó: Beta/AP)

Fox próbál labdát lopni Tatumtól (Fotó: Beta/AP)

Újra stabilan erős dobónapja volt az Atlantában Bogdan Bogdanovićnak. A rutinos szerb a Detroit elleni diadal alkalmával ezúttal a kezdőkeretben kapott helyet, és a bizalmat 4/9-es triplázással, összesen 18 ponttal hálálta meg, amivel Trae Young (30) mögött csapata második legjobb termelője volt. A keleti helyezkedés szempontjából fontos sikert aratott Brooklynban a Cleveland, és ennél is nagyobb a jelentősége nyugaton, hogy Los Angelesben a Clippers kikapott a közvetlen rivális, folyamatosan felfelé kapaszkodó Oklahomától. Ráadásul a New Orleans is behúzta a kötelezőt a San Antonio ellen, így, ha lehet, még szorosabbá vált a főcsoport.

Shaq csípőprotézist kapott

Csípőprotézist kapott Shaquille O'Neal, az NBA legendás kosarasa. Az 51 éves sztárról az elmúlt napokban csak annyi derült ki, hogy kórházban van, majd kedden a közösségi oldalán megnyugtatta rajongóit. „Mindenkinek üzenem, aki aggódott értem: minden rendben, jól vagyok” – fogalmazott, majd témacímkének odaírta: csípőprotézis.

Sajnálatos hír továbbá, hogy 80 éves korában kedden elhunyt Willis Reed, a New York Knicks egykori legendás játékosa. Reed teljes, tízéves NBA-pályafutását a Knicksnél töltötte, 1970-ben és 1973-ban bajnok lett a csapattal, mindkét döntőben őt választották a legértékesebb játékosnak (MVP). Legemlékezetesebb pillanata, egyben a liga történetének egyik ikonikus jelenete az volt, amikor a LA Lakers elleni 1970-es döntősorozat mindent eldöntő, hetedik meccsén sérülten is pályára lépett – a hatodik mérkőzést fájó combja miatt kihagyta –, s ugyan csak néhány pontot szerzett, de vezérletével a New York-i együttes 113:99-re megnyerte az összecsapást, így a klub történetében először elhódította a bajnoki címet. Reed az 1969/1970-es szezonban az alapszakasz MVP-címét is kiérdemelte, az All Star-válogatottba hétszer választották be. Edzőként is irányította korábbi csapatát az 1977/1978-as idényben, majd egyetemi tréner lett, később pedig – a ’80-as évek végén – a Brooklyn Nets elődjét, a New Jersey Netst edzette. Beválasztották a Hírességek Csarnokába is.

NBA, alapszakasz: Orlando–Washington 122:112, Atlanta–Detroit 129:107, Brooklyn–Cleveland 109:115, New Orleans–San Antonio 119:84, Sacramento–Boston 109:132, LA Clippers–Oklahoma 100:101. Euroliga, pótlás a 24. fordulóból: Fenerbahçe–Milano 75:82. Az élcsoport (29 forduló után): Olimpiakosz 42, Real Madrid 40, Barcelona és Monaco 38, Fenerbahçe 34 pont stb. Eurokupa, 17. forduló, A csoport: Brescia–Cedevita Olimpija 84:82. B csoport: Budućnost–Gran Canaria 69:94, Hamburg–Trento 89:87.

Nyitókép: Fox próbál labdát lopni Tatumtól (Fotó: Beta/AP)