2024. április 19., péntek

Emelkedik a vízszint, „fészkel” a hal

Úszós szerelékkel lehet majd versenyezni a vasárnapi topolyai horgászversenyen

A Tó Környezetvédő Sporthorgász-egyesület március 26-án, vasárnap horgászversenyt szervez a Topolyai-tavon. Mile Antunović hivatásos halőr, aki egyben az egyesület elnöke, elmondta, hogy úszós szerelékkel lehet majd horgászni a versenyen. Gyülekező aznap 8 órától, a verseny 10 órakor kezdődik és 14 óráig tart. Egyénenként 1000 dinár a benevezési díj. A jelentkezőktől befolyó összeget a Szerbiai Sporthorgászok Szövetségének utalják át, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyesület tagja, Kiskároly Róbert kiutazhasson a franciaországi világbajnokságra, ahol a veteránok kategóriájában léphet fel. Kiskároly a korábban elért eredményeivel már megszerezte a jogot a részvételre, a nevezés és az út azonban költségekkel jár. A topolyai versenyre a 063/851-7273 vagy a 063/532-735 mobilszámon fogadják a nevezéseket.

Antunović elmondta, hogy az elmúlt időszakban hullott csapadéknak köszönhetően tovább nőtt a tó vízszintje. A hőmérséklete 6–8 fok, de emelkedő tendenciát mutat, akárcsak a nívó. A süllők ívása általában 10 fok körüli hőmérsékleten kezdődik, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint hidegebb vízben is megkezdődik a nász. Mesterséges süllőfészkeket már korábban önkéntes munkával kialakítottak a sporthorgászok, hogy legyen megfelelő szaporodóhelye ennek a Topolyai-tóban is honos ragadozó halnak. A fészkeket tengeri fűből, illetve száraz puszpángbokrok felhasználásával alakították ki. A korábbi évek tapasztalatai szerint az ilyen fészek biztos menedékül szolgál a kikelő ivadékoknak is. A süllő szaporodása ugyanis sokban eltér a többi halétól, az ikrája is sokkal kisebb. A kelési és az ivadék túlélési aránya ezáltal sokkal alacsonyabb. Valószínűleg ennek ellensúlyozására alakította ki az evolúció a süllő fészekvédő stratégiáját. Fészkét 0,5–1,5 méter mélyen, vízzel jól átjárható helyre, fűzfa, esetleg más fa vízbe lógó gyökérzetére, füves kiöntésre rakja. A fészket a hím az ívási idő előtt kiválasztja és őrzi.

A mesterséges süllőfészkeket tengeri fűből, illetve száraz puszpángbokrok felhasználásával alakították ki 1024 x 576

A mesterséges süllőfészkeket tengeri fűből, illetve száraz puszpángbokrok felhasználásával alakították ki 1024 x 576

A Tó Környezetvédő Sporthorgász-egyesület elnöke ismertette, hogy március 31-ig horgásztilalom van érvényben a csukára, a süllőre pedig április 30-ig. Az idei évre vonatkozó horgászengedélyeket az egyesület, illetve a KaMi Sporthorgász-egyesület irodájában is ki lehet váltani. Mindkét iroda a községi közigazgatás szomszédságában lévő épületben található, a Tito marsall utca 30. szám alatt. Az éves engedély 5000 dinárba kerül. Kedvezményesen igénybe vehető külön feltételeket a gyerekeknek kínálnak.

Nyitókép: Topolyai-tó