2024. március 29., péntek

Születésnapra világcsúcs

Nagyon rövid időn belül, nem teljes két hét alatt két abszolút világcsúcs dőlt meg. Február második felében Novak Đoković szárnyalta túl Steffi Graf 377 hetes világelsőségi csúcsát, az elmúlt hétvégén pedig az amerikai Mikaela Shiffrin döntötte meg azt a rekordot, melyet több mint három és fél évtizede a svéd Ingemar Stenmark állított fel az alpesi világkupában aratott 86. győzelmével. Annak idején mindkét rekord megdönthetetlennek tűnt, és sokak idevágó hitét csak erősítette, hogy az új rekordra nem volt képes másik két nem régi híresség, Roger Federer és Lindsey Vonn sem.

Ami leginkább figyelemreméltó, hogy Mikaela Shiffrin a csúcsot még a 28. születésnapja előtt döntötte meg, tehát jóval fiatalabban, mint Stenmark volt, amikor a régit felállította. Az amerikai lány egy hete töltötte be a 28-at, vagyis a születésnap a csúcsdöntés és az andorrai idényzáró közé esett, így szépen meg lehetett tervezni a versenyév befejezését, azután pedig lesz rá bőven idő, hogy ő és csapata meghozzák a döntést, hogyan tovább. Kiderül majd, hogy maradt-e még kihívás Mikaela Shiffrin számára, és olyan lendülettel folytatja, mint amilyen a pályafutás nagy részében motiválta, vagy pedig lassan átvált az élet egyéb területeire, azon tapasztalatok és élmények irányában, amelyeket a síelés miatt kellett feláldoznia. Nem lepne meg, ha az előbbi mellett döntene. Fiatal még, a síelésben még sok sikert könyvelhet el, számos további csúcsot dönthet meg, ami pedig a győzelmek számát illeti, kényelmesen eljuthat száz fölé is.

Mikaela Shiffrin a rá nagyon illő Marvel-szuperhősnő ruhájában

Mikaela Shiffrin a rá nagyon illő Marvel-szuperhősnő ruhájában

Mikaela számára adott volt, hogy síelni fog. Az USA keleti partvidékéről származó szülei a főiskolai versenyzésnél nem vitték többre, a bátyja is azon a szinten akadt meg, és neki jutott feladatul, hogy a család legjobbja legyen. Sikerült neki, s az már csak ráadás, hogy azzal a világ legjobbja is lett.

Sok amerikai és nemzetközi korosztályos csúcsot megdöntött már, amikor 2012. december 20-án ugyancsak Åreban, ahol Stenmarkot megelőzte, 17 évesen az első diadalt aratta. A karrier töretlenül haladt 2020 januárjának végéig, amikor a bulgáriai Banszkóban megnyert lesiklás és szuper-G után anyjával Olaszországba utazott, az idény folytatására. Ott érte a baleset híre, mely szerint apja a coloradói családi házuk tetejéről lezuhanva életét veszítette. Mint sok más sportoló, akik a karrier miatt kimaradtak a hagyományos gyermekkorból, és a megszokottnál erősebb szálakkal kötődnek a családhoz, Mikaela is nagyon nehezen viselte a tragédiát, és félő volt, hogy elkeseredésében felhagy a versenyzéssel. A kényszerszünetet csak meghosszabbította a Covid-járvány, de elviselhetőbbé tette a sport iránti szeretet, a versenyzési és bizonyítási vágy, végül a norvég Aleksander Aamodt Kilde is, aki mellett a párkapcsolat is beköltözött az életébe, s vele a síeléshez is még szorosabb szálak fűzik.