2024. április 20., szombat

Az óvodai bábjáték csínja-bínja

Moholon bábos szakmai napot tartottak anyaországi bábosok vezetésével

Az adai Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület szombaton első alkalommal szervezett díjmentes bábos szakmai képzést óvónőknek és a bábozás iránt érdeklődőknek Moholon, a Csobolyó Művelődési Egyesület székházában. A félnapos szakmai képzésén az óvodai bábjáték gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a tizenöt résztvevővel a két magyarországi szakember, Vígh Mária óvodavezető, drámapedagógus és Kondacs Mihályné Klára bábos óvodapedagógus Szegvárról.

A Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület vezetője, Mészáros Enikő elmondta, hogy első alkalommal szervezték meg a bábos szakmai napot, hogy tanuljanak és fejlődjenek a vajdasági bábosok is. Erre korábban helyben nem volt alkalom, hanem külföldre kellett menni, és most onnan hívtak magyarországi előadókat.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy szerte Vajdaságból jelentkeztek érdeklődők, akik részt vettek ezen a tartalmas és gyakorlatias napon. Megismerkedhettünk különböző technikájú bábokkal, bábelőadást is bemutatott nekünk a két előadó, valamint volt drámapedagógiai csapatépítés. Reméljük, hogy lesz igény a folytatásra, mert szeretnénk rendszeresen, minden évben megszervezni a bábos szakmai napot – magyarázta Mészáros Enikő, aki hozzátette, hogy a képzés megszervezését támogatta Ada község önkormányzata, az Apolo Gyógyszertár és az adai Oprema Promet szaküzlet.

Kondacs Mihályné Klára bábos óvodapedagógustól megtudtuk, hogy a szakmai napon ismertette a résztvevőkkel, hogyan zajlik az óvodában a beszédkésztetés és a beszédfejlesztés, a verselés a bábjátékkal, valamint önálló művészi bábelőadást mutatott be, illetve foglalkozott azzal is, hogyan valósul meg a pedagógiai bábjáték az óvodában.

– Nagyon hiszek a bábjáték léleképítő és lélekszépítő erejében. A gyermekeket elvarázsolja, főleg, ha örömjáték, ha elfeledkezik a világról, a mindennapokról. A bábjáték komplex személyiségfejlesztést eredményez, amiben van zene, mozgás, beszéd és van átváltozás, hiszen ha azonosul a bábbal, akkor nemcsak a tehetséges gyerek élvezi, hanem a megbújó, félszeg gyermek is. Alapvetően a bábjáték, amit az óvodában végzünk, megalapozza az irodalom, a művészetek iránti érdeklődést. Ez nemcsak báb, mivel a bábjáték összetett művészet, ezért minden társművészet benne van – mondta Kondacs Mihályné Klára. 

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele