2024. április 24., szerda

Mozdulj! Petőfi!

A Petőfi-szavalóverseny döntője

Az újvidéki Egység Kulturális Állomáson megtartották a Petőfi-szavalóverseny döntőjét, melyet a VM4K szervezett, az újvidéki Petőfi Sándor MMK-nak és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének közreműködésével. Az elődöntőt Bácsfeketehegyen tartották, ott a zsűrinek a kétszázhúsz versenyző közül kellett kiválasztania a legjobb hatvanat, akik egy-egy szabadon választott Petőfi-verssel készültek az újvidéki döntőre. A versenyzők hat kategóriában mérették meg magukat.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. jóvoltából a Mi a magyar most Vajdaságban? című kötetet is kaptak a nyertesek (Fotó: Dávid Csilla)

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. jóvoltából a Mi a magyar most Vajdaságban? című kötetet is kaptak a nyertesek (Fotó: Dávid Csilla)

Zakinszky Emina már sok szavalóversenyen vett részt, és legtöbbször díjjal tért haza. Ezúttal sem volt ez másként, a zsűri első helyezéssel jutalmazta.

Zakinszky Emina (Fotó: Dávid Csilla)

Zakinszky Emina (Fotó: Dávid Csilla)

 – Petőfi Sándortól a Kinn a ménes, kinn a pusztán című verset szavaltam. Azért választottam ezt a verset, mert úgy érzem, hogy ez illik hozzám, és kifejezi a személyiségemet. Nehéz volt a választás, mert szerintem Petőfit nehéz egy gyereknek szavalni. Leginkább az olyan verseket kedvelem, amelyekben vicces fordulatok vannak. A versekben azt szeretem, hogy a költő azért írja őket, hogy elmondjon valamit, szavalni pedig azért szeretek, mert a leírt dolgokat én is kifejezhetem ezáltal. Régóta foglalkozom szavalással, mivel színésznő szeretnék lenni. Már le tudom küzdeni a lámpalázat a fellépés alatt. Ami viszont furcsa nálam, hogy az eredményhirdetés közben szoktam izgulni – mondta Emina.

Madarász Noémi második osztályos, az újvidéki Petőfi Sándor iskolába jár. A verseny döntőjére a Pille, pille, pillangó című verset választotta.

Madarász Noémi (Fotó: Dávid Csilla)

Madarász Noémi (Fotó: Dávid Csilla)

– A versben a Pille, pille, pillangót hívom, elmondom, hogy milyen szép. Nem volt nehéz megtanulni, csak sokszor el kellett olvasni meg elmondani. Ez egy vidám vers, és az ilyeneket szeretem legjobban – mesélte Noémi.

Koncz Csanád, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola másodikos tanulója már tapasztalt szavaló, sok versenyen megmérette magát.

– Már meg sem tudom számolni, annyi versenyen voltam, ennek ellenére mindig kicsit izgulok a fellépés előtt. Most a döntőre Petőfi Sándor A tintásüveg című versével készültem. Ebben a versben egy fiú mások helyett ír szövegeket – mondta Csanád.

Koncz Csanád (Fotó: Dávid Csilla)

Koncz Csanád (Fotó: Dávid Csilla)

A harmadik korcsoportban a topolyai Szabó Vilmos lett az első helyezett.

– A javulási szándék című verset választottam, mert egyetértettem az üzenetével. A költő néhány rossz döntés után megbeszéli saját magával, hogy mit csinált rosszul, ekkor rájön, hogy igazából nincs minden veszve. Nagyon szeretem a verseket, mert el lehet bennük merülni, és nagyon jó kikapcsolódást nyújtanak számomra – mondta Vilmos.

Tóbiás Leon Petőfi Sándor Ki a szabadba című versét szavalta a döntőben.

Tóbiás Leon (Fotó: Dávid Csilla)

Tóbiás Leon (Fotó: Dávid Csilla)

– Azért ezt választottuk a tanárnőmmel, mert szerintem illik hozzám. Pont ezért nem is volt nehéz megtanulni, csak néhányszor elolvastam, és már ment is. Leginkább a vidám hangulatú verseket szeretem, illetve az állatos és természet témájúakat – mondta Leon.

Vadnai Erika a felnőtt kategóriában versenyzett.

 – Az Ismerjetek meg! című verset szavaltam. Először egy szabadságharc témájú Petőfi-verset szerettem volna választani, de amikor rátaláltam erre, megtetszett az egész koncepciója. Nem is szerelmes vers, de nem is a szabadságharc a témája, szerintem ezért kevesen is ismerik. Nagyon szeretem a verseket, és szívesen tanulom is őket. Kedvenc művet nem tudnék kiemelni, de szinte mindig magyar költők verseit olvasom, a fordításokat viszont annyira nem szeretem. A kortárs művek felé kezdtem húzni az utóbbi időben. A szavalást illetően fontosnak tartom ilyen módon népszerűsíteni az irodalmat. A versenyek pedig szoros barátságokat hoznak létre, főleg így, felnőtt kategóriában. Már kialakult egy kis társaság, akik ott vannak a versenyeken, és mindig örülünk, amikor találkozhatunk egymással – mesélte Erika.

Felnőtt szavalók (Fotó: Dávid Csilla)

Felnőtt szavalók (Fotó: Dávid Csilla)

Horváth Miksa az Arany Lacinak című verset szavalta.

 – Nagyon megtetszett ez a vers, és a tanító nénim is beleegyezett, hogy ezt szavaljam. Nagyon sok versenyen voltam már, és legtöbbször valamilyen vicces verset választok. Nincs kedvenc versem, de kedvenc költőm igen, mégpedig Petőfi Sándor – mondta Miksa.

Bálizs Magdolna, az újvidéki Petőfi Sándor iskola tanítónője egy diákját hozta el a döntőbe.

– Nagyon büszke vagyok a diákomra, valóban szépen szavalt. Nálunk az iskolában egyébként minden évben van egy kortárs költők szavalóversenye, most is, pár hónappal ezelőtt volt, úgyhogy már akkor elkezdtük a felkészülést. Tanítónőként a legfontosabb feladatom, hogy segítsek a versválasztásban, mi ezt mindig közösen csináljuk a tanulókkal – mondta a tanítónő.

A második korcsoport résztvevői, narancssárgában Horváth Miksa (Fotó: Dávid Csilla)

A második korcsoport résztvevői, narancssárgában Horváth Miksa (Fotó: Dávid Csilla)

A zsűrinek nehéz dolga volt, mivel a legjobbak közül kellett választaniuk. Ozsvár Róbert, az Újvidéki Színház színésze elárulta, hogy mit vettek figyelembe a zsűrizés közben.

– Figyeltük a szép beszédet, az előadásmódot és a versválasztást. Emellett a megjelenést és a kisugárzást is értékeltük. Fontos az is, hogy milyen a mezőny, természetesen valamilyen módon egymáshoz is hasonlítjuk a versenyzőket. Most nagyon ügyes diákok voltak. Még a legkisebb, elsős és másodikos diákok között is akadtak kiemelkedő versenyzők, komoly előadásmóddal – emelte ki a zsűritag.

A harmadik korcsoport nyertesei, balról Szabó Vilmos (Fotó: Dávid Csilla)

A harmadik korcsoport nyertesei, balról Szabó Vilmos (Fotó: Dávid Csilla)

A dobogós helyezettek értékes könyvcsomaggal gazdagodtak, valamint családi belépőjegyet kaptak a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumba. Emellett a középiskolás kategória első három helyezettje részt vehet majd az idei Székelyföldi Varga Sándor Verstáborban is, amelyet Csíkcsomortánban tartanak. A szervezők nem feledkeztek meg a nyertes diákok felkészítőtanárairól sem, őket is megajándékozták.

Nyitókép: Mit lát a szavaló? (Fotó: Dávid Csilla)