2024. április 16., kedd

Történelem látványosan

A Hídember című filmet vetítették a szabadkai VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti filmklubjában, a Mozdulj! Petőfi! programsorozaton belül, ezúttal A Hídember című filmet vetítették. Az alkotás gróf Széchenyi István életét mutatja be, a története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában.

A film tartalma szerint az ifjú Széchenyi gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét, és az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét. A megszégyenített asszony hirtelen halála végzetesen megváltoztatja a léha fiatalembert, a felelősség megszállottja lesz, és nagy művek létrehozásáról álmodik. Egy nagy barátság és egy új szerelem löketet adnak ahhoz, hogy híres politikus legyen. Az magyar ellenzék vezérévé, egyben a Habsburgok ellenfelévé válik. Felelősnek érezvén magát az elszabadult társadalmi indulatokért, az engesztelődés felé hajlik. Egy híd építésébe kezd a Dunán, mely a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolat jelképe lenne a korabeli Európában. Hírneve és befolyása akkora méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalom alapjaiban rázkódtatja meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba.

Az egybegyűlteket Szalai Andrea köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

Az egybegyűlteket Szalai Andrea köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

A Hídember a reformkor és az elbukott magyar szabadságharc legnagyobb kérdéseire keresi a választ, Széchenyi alakjának bemutatásán keresztül, aki az utókor emlékezetében a „legnagyobb magyarként” maradt meg. A film nemcsak azoknak lehet érdekes, akik szeretik az életrajzi, történelmi drámákat, hanem azoknak is, akik szívesen néznek ún. kosztümös filmeket, hiszen A Hídember pazar látványvilágú.

Az alkotás 2002-ben készült, Bereményi Géza rendezésében. A szereplőket ismert színészek alakítják, Széchenyi István megformálója Eperjes Károly, Seilern Crescencéé Irina Lachina, Wesselényi Miklóst Cserhalmi György játssza, Kossuth Lajost Nagy Ervin, Batthyány Lajost pedig Can Togay, utóbbi Bereményi Gézával együtt a forgatókönyvíró is volt. A filmben mellettük Darvas Ivánt, Pindroch Csabát, Kováts Adélt, Sinkó Lászlót, Derzsi Jánost, Blaskó Pétert, Básti Julit és Haumann Pétert is láthatjuk. A film 2003-ban a Houston Worldfesten Arany Remi díjat kapott.

Eperjes Károly Széchenyiként (Fotó: port.hu)

Eperjes Károly Széchenyiként (Fotó: port.hu)

A Hídember vetítése tulajdonképpen egy bevezetője volt a jövő heti csütörtöki eseménynek, amikor is a VM4K vendégei Eperjes Károly és Bereményi Géza lesznek, velük zajlik majd egy beszélgetés. Ez a rendezvény a Kosztolányi Dezső Színházban lesz megtartva. A belépés ingyenes, de helyfoglaláshoz kötött. Regisztrálni a 024/672-110-es telefonszámon, a vm4k@vm4k.org.rs e-mail címen, vagy a VM4K Facebook-oldalán lehet üzenet formájában.

A következő filmklub a VM4K-ban március 30-án, csütörtökön lesz. Ekkor az érdeklődők a Petőfi '73 című filmet tekinthetik meg. Érdekesség, hogy ebben Can Togay Kossuth Lajost játssza.

Nyitókép: Az egybegyűlteket Szalai Andrea köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)