2024. április 19., péntek

Az újság olvasótáborának a bővítése a cél

Óbecsére érkezett a Magvető élőújság-sorozata

Pénteken este újabb állomásához érkezett a Magyar Szó mezőgazdasági mellékletének, a Magvetőnek az élőújság-sorozata, napilapunk csapata ezúttal Óbecsére látogatott el. A helyi Than Emlékházban megtartott közönségtalálkozón az olvasók amellett, hogy megismerkedhettek a lap kiadványaival, számos mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésükre is választ kaphattak.

Telt ház előtt mutatták be kollégáink a Magyar Szót és a Magvetőt (Fotó: Gergely József)

Telt ház előtt mutatták be kollégáink a Magyar Szót és a Magvetőt (Fotó: Gergely József)

Az egybegyűlteket elsőként Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke köszöntötte, majd Varjú Márta, napilapunk főszerkesztője szólt a közönséghez. A főszerkesztő arról beszélt: az élőújság legfőbb célja, hogy a lap készítői találkozzanak az olvasókkal, hiszen így tudják meg igazán, mi érdekli őket, elégedettek-e a munkájukkal.

A Kiscimbora táncegyüttes kamaracsoportja (Fotó: Gergely József)

A Kiscimbora táncegyüttes kamaracsoportja (Fotó: Gergely József)

– A Magyar Szó a vajdasági magyarságért van, a vajdasági magyarokról és nekik szól, és nemcsak magyar nyelven, hanem magyar szellemiségben íródik. A szerkesztőségnek jelenleg 86 foglalkoztatottja van. Az anyaszerkesztőség Újvidéken található, de emellett van szerkesztőségünk Szabadkán, Zentán és Topolyán, és nagyon sok helyen van tudósítónk, ilyen Óbecse, Nagybecskerek, Belgrád és Ada, csak hogy néhányat említsek. A Magyar Szó nemcsak a nyomtatott kiadásból áll, hanem online is olvasható. Mi mindennap elkészítünk egy napilapot és egy hetilapot, mert az újságnak mindennap van melléklete, ami heti rendszerességgel jelenik meg – fogalmazott Varjú Márta, aki azt is elmondta, hogy fontosnak tartják a fiatalok toborzását, valamint az újság olvasótáborának a bővítését.

Varga Attila szerkesztő és az élőújság vendégei, dr. Molnár Viktor és Újhelyi Ákos mgr. (Fotó: Gergely József)

Varga Attila szerkesztő és az élőújság vendégei, dr. Molnár Viktor és Újhelyi Ákos mgr. (Fotó: Gergely József)

A Magvető-élőújság egyik legfőbb feladata, hogy a gazdákat első kézből tájékoztassa a legfrissebb történésekről, újdonságokról és lehetőségekről. Varga Attila, a melléklet szerkesztője ezúttal Újhelyi Ákos mgr.-rel, köztársasági parlamenti képviselővel és dr. Molnár Viktorral, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatójával beszélgetett. Szó volt többek között a támogatások kifizetéséről, az e-Agrar bevezetéséről, valamint a pályázati lehetőségekről is.

A Petőfi kultúrkör Botra férfikórusa (Fotó: Gergely József)

A Petőfi kultúrkör Botra férfikórusa (Fotó: Gergely József)

– A Magyar Szó mezőgazdasági melléklete keddenként jelenik meg az anyalapban már tizenhatodik éve. Az aktuális mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozunk, tehát hetente a tőzsdével, a tavaszi kezdet előtt most éppen a területalapú támogatás az időszerű. A másik, ami az embereket a legjobban érdekli, az az e-Agrar, vagyis az elektromos ügyintézésre való átállás. Itt vannak a pályázatok, amelyek mindig is aktuálisak voltak, de hát a pénztelenség miatt a gazdák egy kicsit visszatartották a beruházási kedvüket. A gazdákat emellett az értékesítés, az időjárás és a támogatások érdeklik – közölte Varga Attila.

A Petőfi kultúrkör moderntánc-együttesének junior csoportja is fellépett (Fotó: Gergely József)

A Petőfi kultúrkör moderntánc-együttesének junior csoportja is fellépett (Fotó: Gergely József)

A rendezvényen elhangzott, hogy az óbecseiek mindig is hűséges olvasói voltak az újságnak. Gulyás Bognár Renáta elmondta, a Magyar Szó mindig része volt a család mindennapjainak.

– Nagyszüleim minden héten szorgalmasan megvásárolták az újságot, így már gyerekként is lapozgattam. Aktív követője vagyok a Facebook közösségi oldalon, a Magyar Szó honlapján is szívesen olvasgatok. Mindig első kézből értesülhetek a településemet érintő vagy az érdeklődésemnek megfelelő hírekről, eseményekről. Emellett hiteles és naprakész információkhoz jutok, ami a mai világban nagyon fontos és ritkaság, főleg az online térben – mondta Renáta.

Varjú Márta a napilap jelentőségéről beszélt (Fotó: Gergely József)

Varjú Márta a napilap jelentőségéről beszélt (Fotó: Gergely József)

Cseszák Balázs is szívesen olvassa az újságot.

– A Magyar Szó rendszeresen beszámol eseményeinkről a kultúra és az oktatás terén. Mindig színvonalas riportokat olvasok a lapban. A nyomtatott sajtót is szívesen átlapozom, de leggyakrabban a weboldalon szoktam elolvasni a cikkeket – közölte Balázs.

Az 81 éves Judit néni is veszi a Magyar Szót.

– A csütörtöki újság nem hiányozhat a piaci kosárból, szeretem a Tarka Világ mellékletet. Így biztosítva van az egy hétre való olvasnivalóm. Kedvelem a világban történtekről szóló írásokat, de elsőként az Óbecsén történt eseményekről tájékozódom. A mellékletben mindig sok érdekességet olvasok, és az éveim és tapasztalataim ellenére is mindig olvasok újdonságokat, mint amilyenek a receptek, a házi gyógymódok. Én nagyon elégedett vagyok a lappal – mondta Vadaski Judit.

Alkalmi műsor tette színesebbé a rendezvényt (Fotó: Gergely József)

Alkalmi műsor tette színesebbé a rendezvényt (Fotó: Gergely József)

Kőműves Tímea újságíróként szívesen tájékozódik a lapból.

– Minden vajdasági magyar ember tudja, mi is az a Magyar Szó. Egy olyan újság, ami már gyerekkorunk óta ott van, olvastuk, forgattuk. A 79 éves nagytatám a szerdai és a csütörtöki lapot mindig megveszi. Az aktuális hírek mellett a keresztrejtvényt még most is nagy örömmel töltögeti. Én inkább a napilap online változatát szoktam böngészni. Munkám során sokat vagyok a számítógép előtt, így ez számomra sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Mindig aktuális és hiteles hírekről lehet olvasni – fogalmazott Tímea.

A péntek esti eseményen napilapunkat képviselte még Gergely József újságíró, fotóriporter, Kasza Jennifer újságíró, Kancsár Izabella újságíró, az élőújság műsorvezetője és Bágyi Sándor, a terjesztőosztály munkatársa. Az élőújságot gazdag kultúrműsor kísérte, amelyben az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai léptek fel.

Nyitókép: Varjú Márta a napilap jelentőségéről beszélt (Fotó: Gergely József)