2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG

Losonczi a trónon

Kedd este igen rangos döntőt láthatott a bukaresti közönség az U23-as Európa-bajnokságon, hiszen a 87 kg-osok súlycsoportjában egy felnőtt világbajnoki ezüstérmes, Turpal Bisultanov és a szintén Belgrádban bronzot nyert Losonczi Dávid csapott össze. A dán színekben versenyző, egyébként már felnőtt Európa-bajnok egykori orosz magabiztosan kezdett, hiszen befogta a magyar karját és megpörgette ellenfelét, de a KIMBA-n nevelkedő Dávid nem csüggedt, hanem emelésből szintén megpörgette a szakállas medvét, s az is a malmára hajtotta a vizet, hogy a dánok challenge-et kértek – sikertelenül. A jelzőtábla ekkor már 4:3-at mutatott a magyar javára, de az eredmény már nem változott, hiszen Bisultanov teljesen kimerült, megszületett tehát az első magyar aranyérem a román fővárosban!

A magyar érmek száma azonban tegnap este biztosan emelkedett, hiszen Szőke Alex (97 kg) is döntőzött, de egy bronz is születhetett Klányi Krisztofer révén, aki a 72 kg-os mezőnyben lépett éremért a szőnyegre.

Losonczi Dávid joggal ünnepelt (Fotó: UWW)

Losonczi Dávid joggal ünnepelt (Fotó: UWW)

A szerb tábornak is felcsillant egy újabb esély az éremre, mivel a 82 kg-ban Branko Kovačević szerencsés vesztesként a vigaszágra került, ott 7:3-ra nyert a moldáv Brekkeli ellen, s a bronzéremért a grúziai Mamaladzeval mérkőzött meg. Hasonló történt Luka Katićtyal (97 kg) is, de ő a vigaszágon 8:2-re veszített az ukrán Jevdokimovtól.

Tegnap a női mezőny is rajtolt, de a magyar lányok bemutatkozása rosszra sikeredett, s a magyarkanizsai Nagy Fanninak (76 kg) sem sikerült meglepetést okoznia az ukrán Alpjejeva ellen, technikai tussal kapott ki. Fanninak nyilván lesz még egy esélye, amennyiben az ukrán döntőbe jutott.

Európa-bajnokok, 55 kg: Denis Mihai (román)… 5. Losonc Szabolcs (szerbiai). 63 kg: Tino Ojala (finn). 77 kg: Alexandrin Gutu (moldáv). 87 kg: Losonczi Dávid (magyar). 130 kg: Mihajlo Visnjevckij (ukrán).

Nyitókép: Losonczi Dávid joggal ünnepelt (Fotó: UWW)