2024. április 23., kedd

Veszélyben a világ egyik legjelentősebb bankja

Az amerikai bankok összeomlását a svájci bankrendszer is megsínyli

Az amerikai szilíciumvölgyi pénzintézetek csődjét követően a Credit Suisse svájci bank részvényei is olyan mértékben zuhantak, amilyenre még nem volt példa a korszerű pénzügyi rendszer történetében. Szerdán ugyanis 24,24 százalékkal estek vissza az említett pénzintézet részvényei. Ez már sokkal nagyobb aggodalmat okozott világszerte, mint a 16. legjelentősebb amerikai banknak az összeomlása. A Credit Suisse ugyanis a világ harminc legnagyobb és legjelentősebb pénzintézete közé tartozik, így megengedhetetlen, hogy csődöt jelentsen – vélik a szakérők.

Az amerikai Silicon Valley Bank csődjét pánikszerű reakció követte a tőzsdén, és ennek következményeként csütörtökön reggelre a Credit Suisse Bank részvényei 30 százalékot vesztettek értékükből. A nap végére sikerült valamelyest mérsékelni a zuhanást, de a részvények ára így is 1697 svájci frankra csökkent. A nap végi 24,24 százalékos negatív egyenlegen már az sem javított, hogy a bank képviselője, Axel Lehmann a szaúd-arábiai konferencián kijelentette: a svájci pénzintézetnek nincs szüksége állami segítségre, és relatív stabil pénzügyi helyzetben van.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Ugyanakkor a Credit Suisse legnagyobb részvénytulajdonosa, a szaúd-arábiai nemzeti bank bejelentette, hogy nem tudja nagyobb pénzügyi csomaggal segíteni a svájci pénzintézetet. Az aggodalmat növelte, hogy a svájci vezetés a nap elején nem foglalt állást annak ellenére sem, hogy a svájci sajtó nem hivatalos információ szerint a Credit Suisse mégis segítséget kért az országos banktól és a Szövetségi Pénzpiaci Felügyelettől (Finma). A pánik így túlnőtte az ország határát: az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy kíséri a helyzetet, és kapcsolatba lépett más országok illetékes minisztériumaival is. A francia miniszterelnök, Élisabeth Borne felszólította a svájci állami vezetést, hogy oldja meg a bank problémáit. Hozzátette: a francia pénzügyminisztérium már megkezdte a tárgyalást a svájci illetékes tárcával.

Ezt követően a svájci központi bank megnyugtatta a közvéleményt: a Finma ügynökséggel együtt kiadott közleménye szerint a Credit Suisse Bank „tőke és fizetőképesség szempontjából is megfelel azoknak a feltételeknek, amelyek a rendszerszintű jelentőségű pénzintézetekre vonatkoznak, így a svájci központi bank szükség esetén támogatja a Credit Suisse-t”. Hozzátették: az amerikai pénzügyi rendszerben történt változások után nem észlelnek olyan kockázatot, hogy a problémák közvetlenül kiterjednének a svájci intézetekre. A központi bank a Finma ügynökséggel együtt folyamatosan követi az eseményeket, és biztosítja a pénzügyi stabilitást – írták a svájci illetékesek.

A hivatalos álláspont után a Credit Suisse Bank bejelentette, hogy 50 milliárd frank (50,7 milliárd euró) kölcsönt vesz fel a svájci központi banktól. Ezzel párhuzamosan hárommilliárd svájci frank értékben vásárolt fel adósságokat a tőzsdevesztesség ellensúlyozására. Az intézkedésekkel megerősítjük a Credit Suisse-t, amíg folytatja a stratégiai átalakítást annak érdekében, hogy ügyfeleinek érdekei érvényesüljenek – nyilatkozta Ulrich Körner vezérigazgató azt követően, hogy elfogadták a svájci központi bank segítségét.

Nyitókép: (Fotó: Beta/AP)