2024. március 29., péntek

Zoltan Nemet je dobitnik nagrade za životno delo „Zlatno pero”

Penzionisanom zameniku glavnog i odgovornog urednika „Mađar soa“ dodeljena je prestižna nagrada Nacionalnog udruženja novinara Mađarske

Povodom Dana mađarske štampe, Nacionalno udruženje novinara Mađarske odlikovalo je Zoltana Nemeta, penzionisanog zamenika glavnog urednika našeg lista, nagradom za životno delo „Zlatno pero“, koji je ovu nagradu zaslužio pored petoro novinara i urednika iz matice, Gabora Bote, Eržebete Eseki, Janoša Karpatija, Andraša Sekfija i Ervina Tamaša. Zoltan Nemet je dobio nagradu za životno delo Nacionalnog udruženja novinara Mađarske za decenijski izuzetan novinarski i uređivački rad, za koju ga je predložilo Udruženje novinara vojvođanskih Mađara.

– Zoltan Nemet je jedan od najvećih ličnosti novinarstva vojvođanskih Mađara, koji može biti dostojan uzor pripadnicima mlađih generacija, i po svojoj stručnoj spremi, i po svojoj ljudskoj veličini, jer je bio zaposlen u dnevnom listu „Mađar so“ više od četiri decenije, ali ono što je možda još važnije, on je jedna osoba, koja je u redakciji za svakoga uvek imao lepu reč-dve, jer mu je uvek bila najvažnija osoba, osoba sa kojom, kome i za koga stvara, a to ni danas nije drugačije, rekli su u utorak na svečanosti održanoj u Medijskoj kući u Budimpešti, na kojoj su, hvaleći nagrađenog, između ostalog pomenuli da je njegov rad, pored njegove posvećenosti autentičnim i tačnim informacijama, značajno je definisao i njegov neizmerni osećaj za pravdu, uvek se zalagao za istinu, pa čak i borio se za nju ako je potrebno, nikada nije bio spreman da je se odrekne samo da bi udovoljio drugima, to je uvek radio zasnovano na sopstvenim principima, sopstvenim vrednostima.

Zoltan Nemet (Fotograf: Čila David)

Zoltan Nemet (Fotograf: Čila David)

U svom svečanom govoru, Ilona Koči, predsednica MUOSZ-a i politikolog Zoltan Lakner, govornik ovog događaja, obrađivali su pitanje slobode štampe, pristupajući mu iz različitih uglova. Na događaju su, pored nagrade za životno delo „Zlatno pero“, uručene i druge nagrade Nacionalnog udruženja novinara Mađarske. Nagradu Mađarske štampe osvojili su Gergelj Njilaš i Ištvan Husti, kao i redakcija Nyugat.hu i tim Partizana. Marija Fojer, Janoš Horn, dr Gabor Kovač, Ištvan Kulčar, Andraš Gabor Libik, Ištvan Nadori, Đerđ Šandor, Erika Šuranji i Tamaš Vitraji su dobili nagradu „Gvozdeno pero“. što su kao aktivni članovi MUOSZ-a napunili devedeset godina. Nagrada za intervju, nazvana po Ani Feldeš otišla je u ruke Katalin Mešter Matraine, nagradu za ekonomskog novinara godine dobio je Zoltan Jando, nagrada Šo Reže, koja je vezana za pitanja životne sredine pripala je Šarolti Ošvat, a nagrada Eva F. Virag, koja se odnosi na kulturna pitanja, pripala je Noemi Hercog. Pored toga, zvanje počasnog člana MUOSZ-a dodeljena je grafičarki Nori L. Ritok, istraživaču medija Agneš Urban, univerzitetskom profesoru, piscu i pesniku Endreu Kukoreliju.

Nažalost, Zoltan Nemet nije mogao lično da primi nagradu, pa ju je na svečanosti održanoj u Budimpešti, u njegovo ime primio Endre Mariaš, zamenik glavnog urednika našeg lista, predsednik Udruženja novinara vojvođanskih Mađara, koji je izrazio radost zbog činjenice, da je krug „Zlatnim perom“ nagrađenih novinara u Vojvodini nastavi da se širi, jer po njegovom mišljenju ove nagrade nisu samo priznanja za pojedinačna životna dela, već i priznanja novinarskog društva vojvođanskih Mađara.