2024. április 20., szombat

Testvériség, egyenlőség, szabadság

Oromon megemlékeztek a forradalom és a szabadságharc hőseiről

Az oromi általános iskolások, a művelődési egyesületek tagjai és a hagyományőrző egyesület táncosai hétfőn este színvonalas ünnepi műsort mutattak be a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület termében, ahol versekkel, dalokkal és jelenetekkel idézték meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

Az oromi ünnepséget megtisztelte jelenlétével Újvári Zsombor köztársasági képviselő, Csikós László tartományi képviselő és Nyilas Mihály államtitkár is. Ünnepi beszédet a helyi közösség tanácselnöke, Erdélyi Olivér mondott, aki rámutatott, hogy mennyire fontos napjainkban is a hősök tisztelete.

– Egy nemzet életében a jelentős dátumok mindig emlékezésért kiáltanak, hiszen a múltunk ismerete és az abból való tanulás lendítheti előre a jövőnket is. A történelem sodrása is medreket alakít, de nem lehet őket terelni, mint a folyókat, bár megpróbálkoznak vele. Ezért is fontos, hogy a győztesek által írott históriák úgy kerüljenek be a köztudatba, ahogy az események valójában megtörténtek – mondta a tanácselnök, aki kiemelte, hogy az 1848–49-es események az egyéni szabadságjogok kivívásáról és a nemzeti önrendelkezésről adnak ma is képet a visszaemlékezőknek.

A kultúrműsor után a résztvevők a művelődési egyesület terméből átsétáltak a szomszédos helyi közösség épületébe, ahol megtekinthették a 200. Petőfi-évfordulóra rendezett kiállítást.

Nyitókép: Ünnepi műsor az oromi Petőfi Sándor ME-ben