2024. március 28., csütörtök

A márciusi ifjak bátorsága élő példa

Adán ünnepi műsorral emlékeztek az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör szombat est Vannak napok, melyek nem szállnak el címmel ünnepi műsort tartott az egyesület székházában az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharc emlékére. A közelgő nemzeti ünnep, március 15-e alkalmából megrendezet irodalmi-népzenei műsorra megtelt közönséggel a Vadvirág-székház, ahol tiszteletét tette dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Tóbiás József, az adai képviselő-testület elnöke is. A rendezvényt Rigó Pál Zsófia ünnepi beszéde nyitotta meg, amelyben a magyar forradalom és szabadságharc hőseit és példamutatásukat méltatta:

– A forradalom és szabadságharc megindításához mérhetetlen erő és bátorság kellett. Bátorságra van szükség a váltáshoz, a változáshoz, a döntéshez és a vállaláshoz is. Amikor elvállaljuk, hogy mi magunk dolgozzunk a saját jövőnkért, akkor vállaljuk a felelősséget is. Vállaljuk a felelősséget mindazért, amit megtettünk vagy nem tettünk meg az egyén szintjén és a közösség szintjén is. A magyar kultúrában, a magyar közösségekben a márciusi ifjak bátorsága mai napig élő példa a közösség erejére is – mondta az MNT alelnöke.

Az ünnepi műsorban részletek hangzottak el Petőfi Sándor, Juhász Gyula és Szepsy Eleonóra költeményeiből. Fellépett a Vadvirág HK-ból a Csillagvirág, a Füzike és a Bóbita Táncegyüttese, a Bodros és Borbolya Tamburazenekar, valamint a leánykórus. A műsorra a tamburásokat Zombori Péter, a leánykórust Apró Boglárka készítette fel. Citerán Hézső Zsolt kísért. A műsort szerkesztette Varga Lilla és Resócki Rolland néptáncoktató és koreográfus.

Nyitókép: A március 15-ei műsor a Vadvirág székházában (Csincsik Zsolt felvétele)