2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

A szerb lányok sikere Budapesten

A magyar fővárosban rendezték meg a junior lányok számára az országos magyar kupát, amelyen a szerb válogatott is fellépett, és a két magyar szelekció, valamint az osztrákok, a csehek és az ukránok előtt csapatban az első helyen végzett! A válogatottjaink összesen hét érmet szereztek (2-3-2). Ide kapcsolódó hír, hogy az U23-as Eb-re (március 13–19., Bukarest) három leányválogatottunk két hete a magyarokkal együtt készült, köztük a Vajdasági Birkózóakadémián nevelkedő magyarkanizsai Nagy Fanni (76 kg) is.

Közben a felnőttférfi-válogatott is magyarországi felkészülésen tartózkodott a KIMBA-ban, ami pénteken ért véget. A csapatban ott volt többek között az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok Zurabi Datunasvili, a két vajdasági vb-győztes, Nagy Szebasztián és Nemes Viktor, valamint a kétszeres vb-harmadik, Eb-ezüstérmes Mihail Kajaija. Viktor testvére, a szintén világbajnok, Eb-győztes Nemes Máté sérülés miatt maradt távol. Az edzőtáborban a magyarokon és a szerbiaiakon kívül a horvátok is részt vettek, a szerbiai csapat pedig szerdától Nagybecskereken gyülekezik, ahol március 20-ig edzenek, majd néhány napra rá fellépnek a Thor Masters elnevezésű dániai nemzetközi tornán, amely főpróbának számít majd az április 17-én kezdődő zágrábi Európa-bajnokságra.

Megkezdődött a Szuperliga

Az alsóház mérkőzéseivel megkezdődtek az idén más bonyolítási rendszerben zajló Szuperliga küzdelmei. Az első körben csak az alsóház csapatai mérkőznek meg egymással, s a végén az első két csapat csatlakozik a tavalyi első négyhez, az alsóház megmaradt csapatai pedig a kiesés elkerülése végett lépnek majd szőnyegre. A második körből a felsőház négy legjobb csapata jut be a bajnoki címet eldöntő playoffba (ez lesz a harmadik kör), az alsóház utolsója kiesik az I. ligába. Az első körben már le is birkóztak néhány meccset, nem kis meglepetésre a Novi Sad alaposan kikapott az újonc Viteztől, az izgalmasabb pedig Zomborban volt, ahol a helyi Soko remizett a Zentával. Ezen a meccsen tért vissza – ezúttal már zentai színekben – a szőnyegre az évek óta sérüléssel bajlódó egykori korosztályos zentai válogatott, Surányi Martin, aki renoméjához méltóan a 97 kg-ban az első menetben betusolta Todorovićot.

Alsóház, 1. forduló: Vitez–Novi Sad 6:2, Zombor: Soko–Zenta 4:4, a kragujevaci Radnički–Kragujevac mérkőzést március 12-re, vasárnapra halasztották.

Vajdaság felnőttbajnoksága

A Vajdasági Birkózóakadémia sportcsarnokában rendezték meg a tartományi felnőttbajnokságot, amelyen 12 klub 100 birkózója vett részt.
A bajnokok, illetve a felsőhegyi Hercules, a magyarkanizsai Potisje, a moholi Partizan, a nagybecskereki Proleter, a szabadkai Spartacus és a Zenta érmesei, nők, 57 kg: 1. Nevena Vulović (Tvrđava), 62 kg: 1. Marina Cvetkova (Tvrđava). 68 kg: 1. Fábián Anna (Potisje), 2. Velez Petra (Hercules). 76 kg: 1. Fábián Orsolya (Potisje). Csapatban: 1. Tvrđava 65, 2. Radniki (Z) 52, 3. Potisje 50 pont stb. Férfiak, 55 kg: 1. Losonc Szabolcs (Potisje), 2. Andrej Velisavljev (Proleter), 3. Varga Roland (Zenta). 60 kg: 1. Dejan Petrović (Potisje). 63 kg: 1. Stefan Liščević (Radnički Z.), 2. Dejan Berkec (Zenta), 3. Paróci Rajmond (Spartacus). 67 kg: 1. Pék Zalán (Zenta), 3. Pócs Noé (Hercules). 72 kg: 1. Goran Sremac (Proleter), 2. Zónai Zsolt (Hercules), 3. Rekecki Botond (Potisje). 77 kg: 1. Bogdan Stojčić (Novi Sad), 2. Dudás Róbert (Spartacus), 3. Hagymás Szabolcs (Hercules). 82 kg: 1. Penyov Ervin (Potisje), 2. Csikós Norbert (Spartacus), 3. Davor Živković (Partizan M.). 87 kg: 1. Uroš Krstin (Spartacus), 2. Andrija Mihajlović (Proleter), 3. Csupak Albert (Spartacus). 97 kg: 1. Horvát Szabolcs (Spartacus), 3. Almási Bence (Zenta). 130 kg: 1. Nemanja Pavlović (Novi Sad), 3. Marko Kopunović (Spartacus) és Janko Ivetić (Spartacus). Csapatban: 1. Spartacus 128, 2. Novi Sad 112, 3. Soko 112, 4. Potisje 108, 5. Proleter 95, 6. Zenta 93, … 9. Hercules 50, … 11. Partizan (M) 15 pont.