2024. május 8., szerda

Kipróbálták a gyerekek a programozást

Adán nyílt napot tartott a Logiscool nemzetközi programozóiskola zentai kirendeltsége

Hamarosan Adán is lehetőségük lesz a programozást kedvelő kisiskolás diákoknak részt venni a Logiscool nemzetközi programozóiskola zentai kirendeltségének kurzusán, amely iránt nagy az érdeklődés. A hétfő délutáni nyílt napon többtucatnyi kisiskolás vett részt a szüleivel a Cseh Károly Általános Iskolában, ahol február végén vagy március elején megkezdődnek a rendszeres foglalkozások. Szeles Gizella, a nemzetközi programozóiskola zentai részlegének vezetője elmondta, hogy egyelőre a kezdők számára indítják el a foglalkozást, de a jövőben haladó kurzust is terveznek. Kiemelte, hogy a kurzusra márciusig lehet jelentkezni, de ha korábban betelik a létszám, akkor már korábban is megkezdhetik az oktatást, amelyet magyar és szerb nyelven is meg tudnak szervezni. A jelentkezéshez a Logiscool szerbiai weboldalán a zentai iskolát kell felkeresni.

– Az iskolánk programozást tanít általános iskolás gyerekeknek. Ennek megfelelően Adán is általános iskolás gyerekeket várunk elsőtől nyolcadik osztályig. A programozást oly módon tanítjuk a gyermekeknek, hogy ez számukra élvezetes és szórakoztató legyen – magyarázta Szeles Gizella. – Ezt úgy valósítjuk meg, hogy a gyerekek minden egyes találkozó alkalmával játékprogramot írnak, amit utána az óra végén ki tudnak próbálni. A későbbiekben, ha lesz ötletük, akkor a rendelkezésükre áll egy platform, amelyre bármikor bejelentkezhetnek, és ötleteiket projekt formájában megvalósíthatják. Minden korosztálynak ugyanazt a programot oktatjuk. Természetesen más projektumokat valósítanak meg az elsősök, a negyedikesek vagy a hetedikesek. Összetettségében is különböznek a tananyagok, és a tempót is hozzájuk igazítjuk. Természetesen egy első–második osztályos gyereknek több időre van szüksége ahhoz, hogy az egyszerűbb programozástól eljusson az összetettebbig, vagyis a blokkos rendszerű programozástól eljusson a valós kódolásig – mondta a programozóiskola vezetője.

A Logiscool kurzusa Adán a helyi Cseh Károly Általános Iskolával és a Műszaki Iskolával, valamint a Termometal vállalattal együttműködve valósul meg. Szeles Gizella kiemelte, hogy a hathatós segítségnek köszönhetően rekordidő alatt sikerült biztosítani az oktatáshoz szükséges feltételeket. Köztük a számítógépes tantermet, valamint a fiatal, egyetemista és középiskolás oktatókat, akik közé a Műszaki Iskola is delegált tanerőt.

Az adai Műszaki Iskola igazgatója, Gilice Hilda jelentős eredménynek nevezte, hogy a zentai Logiscool nemzetközi programozóiskola Adán is megnyitotta kapuit, és az adai általános iskolában helyet ad a programozói óráknak. Ezzel a helyi, tehetséges gyerekeknek lehetőséget nyújt, hogy kibontakoztassák a képességeiket, a szülőket pedig megkíméli a Zentára való utaztatás nehézségeitől és anyagi költségeitől.

– Az adai Műszaki Iskolának annyi a szerepe a projektben, hogy iskolánk tanulói az oktatók, a felkészítő tanárok. A programozást nagyon fontosnak tartom. Informatikus lévén számomra ez a jövő kulcsa, és mi is ösztönözzük a tanulóinkat, hogy minél több programozási nyelvet megtanuljanak, illetve az informatika világában még jobban elmélyüljenek – nyilatkozta a középiskola igazgatója. 

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele