2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Festetlen Mercedes, összeszedettebb Ferrari

Az elmúlt hét folyamán minden Formula–1-es csapat teljesítette adósságát, és valamilyen formában megtartotta autóbemutatóját. A legnagyobb médiaérdeklődés persze a Ferrarit övezte, amit fokozott az új csapatfőnök személye is. Az Alfa Romeótól átigazolt Fréderic Vasseur csak januártól tölti be új munkakörét, az eltelt időt pedig az istálló helyzetének, tavalyi problémáinak megismerésével töltötte, ígérete szerint azonban hamarosan kész lesz meghozni fontos döntéseket. Az istálló elmúlt szezonját részben az elrontott stratégiai húzások jellemezték, Vasseur szerint azonban ennek kapcsán nem egyes személyeket kell felelősségre vonni, hanem a döntés-előkészítés folyamatát, a szoftvereket, a gyárban és a pályán dolgozók munkáját kell finomhangolni. A jelek szerint a másik gyenge pont is megoldódhat: a tél folyamán a próbapadon végzett mérések azt jelzik, hogy a Ferrari a tavaly kellemetlenül gyakran előforduló motorproblémáknak is búcsút inthet. Charles Leclerc és Carlos Sainz is magabiztos, reményeik szerint idén tényleg részesei lehetnek a világbajnoki címekért folyó harcnak.

Nagyobb volt az óvatosság a Mercedes prezentációján, akik a tavalyi váratlanul gyenge, mindössze egy győzelmet szállító szezon után visszazárkózásra készülnek. Érdekes, hogy az új modellt is a sok fejfájást okozó tavalyi koncepció alapjaira építették, a csapat ugyanis biztos benne, hogy abból rengeteg teljesítmény nyerhető még ki. Kitartottak az egy éve ilyenkor nagy port kavart „zéró oldalszekrény” megoldás mellett is, noha ezen a területen még átalakulást ígért a szezon elejére Toto Wolff csapatfőnök. Az autó festésével ugyan tavaly visszaváltottak a szürkére, most azonban megint fekete lett, ám ezúttal mással magyarázták ezt, mint legutóbb, amikor társadalmi üzenetet fogalmaztak meg vele: a cél nemes egyszerűséggel a súlycsökkentés volt, ugyanis a karosszéria nagy részét nem is festették be feketével, hanem az eredeti, szénszálas anyag látszik, hiszen ezzel is megspórolnak néhány kilót. Lewis Hamilton harmadszor tehet kísérletet a nyolcadik vb-cím megszerzésére, és bár szerződése idén lejár, ő és főnöke is úgy nyilatkoznak, hogy elkötelezettek a további folytatást illetően, és már meg is kezdték az egyeztetéseket.

A Mercedesnél úgy érzik, idén többet ki tudnak majd hozni a merész csomagból (Fotó: Mercedes)

A Mercedesnél úgy érzik, idén többet ki tudnak majd hozni a merész csomagból (Fotó: Mercedes)

A 38 éves Hamiltonnál is idősebb Fernando Alonso, aki 41 esztendősen már 20. F1-es szezonjának vág neki, ráadásul új kihívással, immár az Aston Martin versenyzőjeként. Itt bár megvalósul az az évtizedes vágya, hogy végre Mercedes motor hajtsa az autóját, az viszont mostanra már nem magasodik ki a mezőnyből. Nagyobb bizakodást kelt benne az elmúlt években a csapat által tett befektetések mértéke, hiszen sztárversenyző mellett technikai személyzetre és új gyárra sem sajnálta a pénzt Lawrence Stroll tulajdonos, de azért a tavaly a 7. helyen végző istállótól még nem érdemes csodát várni.

Eddig csak egy-egy rövid, 100 kilométeres bejáratás erejéig vihették pályára új autóikat a csapatok, a valódi, de extrarövid felkészülési időszak azonban e hét csütörtök és szombat között zajlik majd a bahreini közös teszten.

Nyitókép: A Mercedesnél úgy érzik, idén többet ki tudnak majd hozni a merész csomagból (Fotó: Mercedes)