2024. április 19., péntek

Aranyszínű, ropogós finomság

Igazolta létjogosultságát a muzslyai töpörtyűfesztivál

A töpörtyű mindig nagy becsben tartott eledel volt. Aztán a mészárszékeket ellepték a szalámik, a kolbászfélék, virslik. A töpörtyűt sokáig már csak az fogyasztotta, aki különösen szerette. Közben a szakemberek kimondták: a növényi eredetű étolaj is egészségesebb a disznózsírnál. Most minden a visszájára fordult. Egy kilogramm töpörtyűért már kétezer dinárt is elkérnek a nagyobb városokban.

A zsír sütése a tapasztalt böllérek feladata (Fotó: Kecskés István)

A zsír sütése a tapasztalt böllérek feladata (Fotó: Kecskés István)

Pontosabban visszafordultunk a disznózsír, a disznóhús és a töpörtyű felé, amely iránt – túlzás nélkül mondhatni – óriási az érdeklődés. Amikor két-három évvel ezelőtt a töpörtyű kilogrammonkénti ára megközelítette az ezer dinárt (a sertéskaraj árának a több mint a kétszeresét), akkor azt már túlzásnak mondták. Nos, napjainkban már a nagyáruházakban sem lehet ilyen áron tepertőt vásárolni. Nem véletlen, hogy évről évre nagy érdeklődés mellett tartják meg a bánáti Muzslyán a töpörtyűfesztivált. Így volt ez az elmúlt hétvégén is, amikor tizenegyedik alkalommal tartották meg a rendezvényt.

A friss kolbászt is vásárolták (Fotó: Kecskés István)

A friss kolbászt is vásárolták (Fotó: Kecskés István)

– Elsősorban drága a hízó, és nagyon felment a szalonna ára, ami mostanában nagyon keresett. Ehhez van kötve a töpörtyűnek is az ára. Tíz kiló szalonnából kapunk 2-2,5 kilogramm töpörtyűt meg 3-3,5 kilogramm zsírt – hallottuk Kószó Sándortól, a muzslyai RÉMUSZ Hagyományápoló Egyesület tagjától.

Budai Zoltán a muzslyai tanyáján negyven darab sertést tart. Részben a legelőn, részben ólakban. Anyakocái is vannak, de az állomány bővítését nem tervezi. Nem győz annyi töpörtyűt kisütni, mint amekkora a kereslet iránta. Disznóvágást is vállal. Négy évvel ezelőtt 120–130 darab disznót vágott le novembertől január végéig. Az idén ötvenet sem. Mint mondja, a disznóólak üresek. Az idősebb korosztály már nem vág disznót, a fiatalokat meg ez nem érdekli. A tanyasi friss, aranyszínű töpörtyűt már jó előre meg kell rendelni nála.

Sörös István: Sajkáslakon is ritkábban van disznótor (Fotó: Kecskés István)

Sörös István: Sajkáslakon is ritkábban van disznótor (Fotó: Kecskés István)

A sajkáslaki Sörös István szerint a töpörtyű ugyan most már drágább lett a húsnál, de abban is van igazság, hogy laktatóbb eledel.

– Már nálunk is nagyon kevés disznóvágás van. Drága a takarmány, és sokan lemondtak a disznó hizlalásáról. A mészárszékben pedig apránként vásárolnak, ahogy a szükséglet megkívánja, meg persze ahogy a pénztárca megengedi. A töpörtyű azért is kelendő, mert könnyű eledel. Ráadásul, ha egy kiló húst megsütünk, abból egy nagyobb család nem lakik jól. Egy kiló töpörtyűt meg annyian nem bírnak megenni. Talán ezért sokkal drágább, mint a hús – vélte a gazdálkodó.

A temerini Samu János mezőgazdasági termelő télen hústermékek feldolgozásával is foglalkozik.

Volt miből válogatni (Fotó: Kecskés István)

Volt miből válogatni (Fotó: Kecskés István)

– Szerintem azért is drága a töpörtyű, mert már húsra tenyésztik a sertéseket, és nincs rajtuk zsír. Hátszalonna már szinte nincsen. Csak a bőre meg a húsa. Meg erre is mennek a nagy vágóhidak, hogy minél nagyobb legyen a hússzázalék. Szerintem ez az oka ennek a drága töpörtyűnek – mondta Samu János.

Tekintettel a muzslyai töpörtyű népszerűségére, a közösség vezetésének nem titkolt vágya, hogy a muzslyai töpörtyűt a település egyik védjegyévé emeljék. Ezért is kezdték szervezni a Töpörtyűfesztivált, hogy a hagyományos ízek és különösen a töpörtyű muzslyai híresség legyen, amely idecsalogatná a falusi turizmus iránt érdeklődőket.

Sorban várták a friss töpörtyűt (Fotó: Kecskés István)

Sorban várták a friss töpörtyűt (Fotó: Kecskés István)

A Töpörtyűfesztivál szervezői mintegy 1600 kilogrammnyi szalonnát készítettek az idén, de – akárcsak tavaly – a friss töpörtyű most is mind elfogyott a déli órákig. De kárpótlásul a látogatók a tepertő mellett válogathattak a disznóból készült különféle finomságokból, volt birkapaprikás, házi pálinkák, borok, lángos, de süteményekből sem volt hiány. Kísérőrendezvényként pedig az óvodások és a kisiskolások részére az idén is megszervezték a farsangi felvonulást, mely mindenképpen sikeres volt. Több mint ötven gyerek öltözött be, és a telet is sikerült nekik elűzni.

A farsangi felvonulás résztvevői (Fotó: Kecskés István)

A farsangi felvonulás résztvevői (Fotó: Kecskés István)

Nyitókép: Szép is, finom is (Fotó: Kecskés István)