2024. április 27., szombat

Gazdag fotókiállítás Törökkanizsán

A Gyökerek sorozat következő kiállítója Szabó Benke Róbert, a Kulturális Zóna művészeti igazgatója volt

Péntek este a törökkanizsai Kulturális Zónában megnyílt Szabó Benke Róbert fotókiállítása, amely a Koreni – Gyökerek sorozathoz tartozik és a Kompas – Robika elnevezést viseli. A kiállítást hivatalosan Kucor Tamara, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora nyitotta. A tárlat megnyitójára sokan ellátogattak a környékből, igazán kellemes hangulatú estnek adott otthont a galéria.

Szabó Benke Róbert a Kulturális Zónában (Fotó: Gergely Árpád)

Szabó Benke Róbert a Kulturális Zónában (Fotó: Gergely Árpád)

Szabó Benke Róbert, a Kulturális Zóna művészeti igazgatója és egyben a kiállítás megálmodója elmondta, hogy mivel a Gyökerek sorozatban kaptak helyet a képei, ezért ő is igyekezett a saját gyökereit feldolgozni. Hozzátette, hogy az elmúlt 50 esztendő konklúzióját állította ki a galériában.
– A képek a 80-as években indulnak, amikor a természetben mászkáltunk az egyik barátnőmmel és megpróbáltuk megfogalmazni az érzelmeinket a tinédzser kori magányban úgy, hogy én őt fotóztam, ő pedig engem. A sorozat következő része a nővérem fotóarchívumából származik, ez egy családi archívum. Amatőr képekről beszélünk, de én nagyon fontosnak tartottam ezeket kiállítani. Nagyon szép a lelkülete, a finomsága és az egész sorozat érzelmi oldala. A kiállítás harmadik részében a nagyanyám háza látható. Hosszú éveket éltem Budapesten, sok albérletben laktam és közben mindig kerestem a saját helyem, ami persze mindvégig megvolt, itt Törökkanizsán, csak vissza kellett találni hozzá. Ezek a képek azért érdekesek, mert abban a házban készültek, amelyben most is lakom. Ez egy visszacsatolás a saját gyökereimhez, ahol a lehető legjobban érzem magam.

A kiállításmegnyitóra a környék különböző településeiről érkeztek az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

A kiállításmegnyitóra a környék különböző településeiről érkeztek az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

A kiállítás negyedik és egyben utolsó része a Hanami című sorozat, ami japánul annyi jelent, hogy a cseresznyefa virágzásának tisztelete és csodálása. Az itt látható képek mind a saját kertem virágai. Egy beszámoló arról, hogy mit csináltam az elmúlt három évben, amióta visszaköltöztem Törökkanizsára – fogalmazott Szabó Benke Róbert.
A kiállítás ingyenesen megtekinthető a törökkanizsai Kulturális Zónában az elkövetkező három hétben.

Nyitókép: Szabó Benke Róbert a Kulturális Zónában (Fotó: Gergely Árpád)