2024. április 27., szombat

Egyelőre nem lesz válóper

Vučić szerint nem jó ötlet az előrehozott választás

A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt viszonya megromlott, ám nem véli úgy, hogy észszerű lenne rendkívüli választásokat tartani – fejtette ki a Pink tv kedd esti műsorában Aleksandar Vučić, azt követően, hogy pártjának több képviselője is lojalitás hiányával vádolta meg a szocialistákat, mindenekelőtt a koszovói kérdés vonatkozásában, valamint kirobbant a közben lemondását benyújtó szocialista képviselő pornóbotránya. Az SZRTV összeállítása szerint a beszélgetés során Vučić cáfolta azokat a sajtóállításokat, amelyek szerint az előrehozott parlamenti választáson listavezetőként, azaz kormányfőjelöltként tervezett indulni. Az SZSZP elnökével már beszélgetett, az egyeztetést folytatják, mondta, hozzátéve: „Tiszteljük a szocialista pártot, ám rádöbbentünk, hogy válságos időkben csak magunkra számíthatunk.”

SOHA NEM VOLT EKKORA SZÜKSÉG DAČIĆRA

A haladók nem először fegyelmezték koalíciós partnerüket – fejtette ki Đorđe Vukadinović politikai elemző az N1 tv-n, megjegyezvén, hogy a haladók soha nem bíztak meg a szocialistákban. Vučić egyébként is minden egyes nap újabb kitalált botránnyal áll elő, értelemszerűen azért, hogy elterelje a figyelmet a valós problémákról – jegyezte meg. Az is vitathatatlan, hogy az utóbbi 11 évben Vučićnak még soha nem volt annyira szüksége Dačićra, mint most, de soha nem is viszonyultak hozzá annyira kíméletlenül, mint mostanában – vélekedett Vukadinović, aki szerint ezzel a haladók a szocialisták szárnyát szegnék. Kiemelte, az erőviszonyok okán esélytelen, hogy a szocialisták más politikai tömörülésekkel alkossanak többséget, mert a szocialisták kizárása a hatalomból jelenleg nem lenne előnyös.

NEM HAJLANDÓ EGYEDÜL ELVÉREZNI

Evidens, hogy Vučić kissé megsértődött, talán azért, ami Dačić washingtoni tárgyalásai során hangzott el – véli Boban Stojanović politológus.

– Míg a haladók az elmúlt időszakban igencsak aktívak voltak, addig a szocialisták meglehetősen visszafogottan foglalkoztak a koszovói kérdést rendezni hivatott német–francia javaslattal. Miután elismerte, hogy Szerbiát szinte zsarolják, Vučić megkapta a pártja népszerűségét mérő első felmérést, majd a másodikat, ezek pedig azt szemléltették, hogy támogatottsága csökken, a szocialisták népszerűsége pedig nagyjából a tavalyi szinten van. Vučić feltehetőleg ekkor döntött úgy, hogy a koszovói kérdés rendezése miatt nem hajlandó egyedül elvérezni – fogalmazott Stojanović. Hozzátette, a haladók és a szocialisták biztosan „nem válnak el”, és az sem valószínű, hogy hamarosan rendkívüli választásokat tartanak.

POLITIKAI SZÍNJÁTÉK

Nem lesznek választások, és a haladó-szocialista együttműködést sem szakítják meg. Az elmúlt napok történései puszta politikai színjáték – értékelte Bojan Pajtić egyetemi tanár, a Demokrata Párt egykori elnöke a Nova S műsorában. Hozzáfűzte, jelenleg nem Vučić az, aki eldönti, hogy az idén rendkívüli választásokat tartanak-e az országban. Szavai szerint a nyugati államok immár tizenegy éve megengedik, hogy Vučić kisajátítsa a médiát és csorbítsa a szabadságjogokat, most viszont eljött az ideje, hogy hozza a hatalomra kerülése óta várt eredményt.

– Mellékesen Vučićnak meg sem felelne, ha most tartanának előrehozott választást, mivel jelen helyzetben saját és pártjának népszerűsége egyaránt csökken. Zaklatott médiaszereplése is azt szemlélteti, hogy tisztában van támogatottságának hanyatlásával. A haladóknak hátat fordító szavazók egyrészt a jobboldali tömörülésekhez, másrészt a szocialistákhoz pártolnak át. Utóbbiak támogatottságának növekedése már a tavalyi választásokon is sokakat meglepett, mint ahogyan a haladók támogatottságának csökkenése is – fejtette ki Pajtić.

NEM NÉZNÉK EL AZ IDŐHÚZÁST

Habár az SZHP és az SZSZP viszonya megromlott, legközelebb a Koszovóval kapcsolatos súlyos döntések meghozatalát követően tartanak választást, ha másért nem, akkor azért, mert a nyugati partnerek többé nem néznék el az időhúzást – mondta Zoran Sekulić, a FoNet hírügynökség igazgatója az N1-nek. Szerinte egyértelmű, hogy a haladók és a szocialisták eltérő módon viszonyulnak a koszovói témához. Rámutatott, Vučić a koszovói jelentésről szóló parlamenti ülésen rádöbbent, hogy pártjának képviselőin kívül kevesen támogatják a német–francia rendezési terv tekintetében. Az sem kizárt, hogy a szocialisták visszafogott parlamenti fellépésének hátterében valóban Oroszország mesterkedését érdemes keresni – tette hozzá.