2024. április 26., péntek

Élsport, tömegsport, utánpótlás-nevelés

Kormányos Lászlóval, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkárával néhány hete Újvidéken találkoztunk, ahol a Novi Sad női asztaliteniszklub Bajnokok Ligája-negyeddöntős mérkőzését tekintette meg. Ennek kapcsán beszélgettünk, kitérve az asztalitenisz és a vajdasági sport helyzetére, a titkárság tevékenységére is.

– Az utóbbi évtizedek egyik legszebb eredménye ez a női asztaliteniszt illetően. Számomra különleges öröm, hogy az újvidéki csapat oszlopos tagja a csókai Erdélyi Annamária, aki Portugáliában él, és hosszú ideig az ifi- és felnőttválogatott játékosa volt, klubcsapataival három országban, Portugáliában, Spanyolországban és Szerbiában is versenyez. Az újvidéki csapat másik kiváló játékosa a zentai Makszuti Anetta, a harmadik pedig a verseci Tijana Jokić, illetve a keret tagja az óbecsei Bezzeg Réka, aki ifjúsági válogatott. A csapat magja már hét-nyolc éve együtt van, szépen, szakszerűen dolgoznak, megérdemelten és csodálatos játékkal jutottak el eddig az állomásig, ami kiváló eredmény.

Erdélyi Annamária kapcsán megemlítette már Csókát. Tudjuk, hogy ott sok évtizedes építkezés zajlik. Hol tart most ez a munka és tágabb értelemben a vajdasági asztalitenisz?

– A csókai asztaliteniszklubban a tavalyi évtől komoly támogatót találtunk a szabadkai Goodwill cégben, az ő segítségükkel próbálunk újraépítkezni, hogy visszaszerezzük a klub régi hírnevét. Nagyon nagy munka vár ránk, a környékbeli népesség teljesen megváltozott, a fiatalok kevesen vannak. Nincs akkora tömeg, amiből lehetne válogatni, ezért a meglévő környékbeli tehetséges gyerekekből merítünk. Csókán egy kisebbfajta központban zajlik az utánpótlás-nevelés, az őszi bajnokságot a harmadik helyen zártuk a felnőtt női Szuperligában, ami meglepetés volt mindenki számára. A fiatalok korosztályával hétvégéről hétvégére utazunk, hogy versenyeztessük őket. Nemrég jártunk például Nagykikindán, ahol kétszáz gyermek játszott a sportcsarnokban, itt több érmet is szereztünk. Talán az egyik legjobb utánpótlás-nevelés zajlik Csókán, és sajnálom, hogy a Tisza mentén a régen bajnokokat nevelő klubok nehéz anyagi helyzetben vannak, mint például Törökkanizsa, Csóka, Zenta, Ada, Óbecse, Bácsföldvár, de így van ez egészen Temerinig és Újvidékig. A Tisza mentén mindig is szorgalmas települések adtak magyar ajkú játékosokat a válogatottnak. Az asztalitenisz az a sportág, amelyben kisebbségként is egyenrangúan tudunk helytállni, jó az állóképességünk, a versenyzésre való felkészültségünk, mert kitűnő gyermekeink vannak itt Vajdaságban. Ez egy olyan potenciál, amit nem lenne szabad elmulasztani. Oda kell figyelni rájuk, és olyan anyagi biztonságot és feltételeket kell teremtenünk, hogy a csapatokban működhessen a nevelés, ne szakadjon meg az a vonal, amit például Surján Szabina vagy Bezzeg Réka képvisel. Továbbá fontos lenne a gazdaságban tevékenykedő cégeknek is felismerni, hogy az élsportban nem túl sok pénzből nagyon szép hazai és regionális eredményeket lehetne hozni.

Kormányos László (Ótos András felvétele)

Kormányos László (Ótos András felvétele)

Hogyan értékeli a titkárság tevékenységét, és milyen terveik vannak?

– A titkárság február elején írta ki az összes pályázatát. A sportszektor egyik részlegét vezetem, jó az együttműködésünk Dane Basta titkárral és Binder Arankával. Évről évre komolyabb támogatást tudunk biztosítani a szektorban. Mintegy 150–200 millióval gyarapodott a költségvetésünk, amit igyekszünk a vajdasági ágazati sportágakra költeni. A tehetséges és fiatal sportolóinkat külön ösztöndíjazzuk, ahogy a fiatal és tehetséges edzőket is több mint húsz szövetségben. Számos projektünk van, amely alapján azt mondhatom, hogy ez az az év, amikor már megelégedhetünk, hiszen jut elegendő pénz azokra a fejlesztésekre, amelyeket az előző években kezdtünk el. Ezeket már komolyabb mértékben tudjuk támogatni, ami nagy előrelépés.

Eddig főleg az élsportról beszéltünk, de tudjuk, hogy a tömegsport képezi az alapját, és az egészséges életmód szempontjából is fontos ez utóbbi fejlesztése.

– Jó példa az asztalitenisz, amely olyan sportág, amelyet minden korosztályban és minden szinten lehet űzni. Az egészség megőrzésében nagyon fontos a tömegsport, hiszen bármely betegségre a megelőzés a legjobb megoldás. Ezért mindenkit arra szólítok, hogy használja ki a sportolási lehetőségeket a környezetében. Egyre több szabadtéri sportpálya épül a településeken. Mintegy 65 millió dinárt fogunk kiírni egy olyan pályázaton, amibe szinte minden belefér, bármilyen elképzelés, projekt, eszközök és sportszerek. Mindezek mellett az iskolasport és az egyetemi sport fontosságát hangsúlyoznám, valamint a titkárságban kiemelt feladatként tekintünk a nők sportba való bevonására. Ez a terület is jelentős támogatásban fog részesülni.

Nyitókép: Kormányos László (Ótos András felvétele)