2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS

Siflis Gézától Pataki Georgináig (3.)

Az elmúlt száz év legjobb vajdasági magyar labdarúgói

A 90-es években, a szocializmus bukása után kinyíltak a határok a vajdasági magyar labdarúgók előtt, akik nyelvi okok miatt elsősorban az anyaország felé vették az irányt, az érkezők közül pedig elsősorban az Ada községből származó játékosok értek el figyelemre méltó eredményeket. Kerekes Zsombor például három bajnoki címet és két nemzeti kupát nyert a Debrecen csapatával, így a 192 centiméterre nőtt csatár a hajdúságiakkal szerepelhetett a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában is. Kerekes emellett kilenc alkalommal játszhatott a magyar válogatottban, és címeres mezben Észtország és Franciaország ellen gólt szerzett.

A szintén adai Nagypál Tibor is közel került ahhoz, hogy magyar válogatott lehessen, a nagy munkabírású középpályás ugyanis 2005-ben olyan jól teljesített a Kaposvár együttesében, hogy Lothar Matthäus akkori szövetségi kapitány meghívta a keretbe, ám a bácskai labdarúgó az utolsó pillanatban megsérült, így nem tudott pályára lépni a nemzeti csapatban. A jelenleg az AFK felnőttcsapatát irányító Nagypál pályafutása során játszott még a Vojvodina, a Szeged és a Zenta gárdájában is.

A hatalmasra nőtt Bajusz Endre a 90-es évek végén egy idényen át a Vojvodina tagja volt, majd azt követően egész játékoskarrierjét Magyarországon töltötte: a középhátvéd posztján szereplő adai futballista több mint 50 élvonalbeli mérkőzést játszott a Győri ETO színeiben, majd szerepelt még a Szolnoki MÁV, a Pécs és az MTK együttesében. Dr. Bajusz Endre jelenleg a feljutást komolyan megcélzó DVTK sportigazgatója.

Az adai Kerekes Zsombor pályafutása során két gólt szerzett a magyar válogatottban

Az adai Kerekes Zsombor pályafutása során két gólt szerzett a magyar válogatottban

Oláh Lóránt pályafutása során több mint 300 bajnoki mérkőzést játszott az anyaországban, és több mint 100 bajnoki gól fűződik a nevéhez. A gólerős moholi csatár legjobb éveit a Kaposvárnál töltötte, a Debrecen csapatával pedig 2009-ben bajnoki címet is nyert, és 16 mérkőzésen pályára léphetett a Fradiban is. Oláh játékos-pályafutását a II. ligás budafoki klubban fejezte be, ahol azt követően sportigazgatóként dolgozott 2022 tavaszáig.

A szerb Szuperligában jelenleg a 3. helyen álló TSC egyik vezetője, Palágyi Szabolcs is játszott Magyarországon, a bácskossuthfalvi sportember a topolyai AIK és a karađorđevói Solunac érintésével érkezett a Szeged LC-hez, majd Kaposvárra igazolt, később pedig a görög Olimpiakosz Volosz együttesében légióskodott.

A jelenleg is aktív, Magyarországon focizó délvidéki magyarok közül Könyves Norbert is volt már magyar felnőtt válogatott, a robusztus támadó debütálásán rögtön győztes gólt is szerzett Belgrádban, a Szerbia elleni találkozón. A moholi játékos eddig szerepelt az MTK, a Vasas, a Debrecen, a Paks és a Zalaegerszeg csapatában, jelenleg pedig az NB II.-ben listavezető Diósgyőr tagja.

Könyves mellett egy másik délvidéki támadó is komoly NB I.-es múlttal büszkélkedik, Takács Tamás ugyanis a DVSC csapatában 78 első osztályú bajnokin 22-szer volt eredményes A majd kétméteres hajdújárási csatár 2019 nyarán a Mezőkövesdhez igazolt, és a matyóföldi alakulattal egy évvel később bejutott a magyar kupa döntőjébe. Takács jelenleg a NB II.-ben szereplő Kazincbarcika labdarúgója.

Oláh Lóránt több mint száz gólt lőtt Magyarországon

Oláh Lóránt több mint száz gólt lőtt Magyarországon

A Felsőhegyről származó Farkas Dániel Szerbiában 108 szuperligás meccsen játszott a Spartacus színeiben, Mezőkövesden pedig 133 NB I.-es találkozón szerepelt. A szélsőhátvéd posztján szereplő játékos jelenleg Könyves csapattársa a DVTK-nál.

Az említett játékosok mellett a tornyosi Rusák Edvárd is szerepelt már a magyar I. osztályban, a rutinos hálóőr ugyanis az elmúlt idényt csapatával, a Gyirmóttal az NB I.-ben töltötte. Rusák tavaly 18 bajnokin szerepelt a győri együttesben, ő védte a sárga-kékek kapuját az Üllői úton és Újpesten is.

A törökkanizsai Rácz Lászlónak is megvan minden esélye arra, hogy a következő szezont már a legfelsőbb osztályban kezdje el, csapata, a Pécsi MFC ugyanis jelenleg feljutóhelyen áll az NB II.-ben. A védelem tengelyében szereplő Rácz Szegedről igazolt át Pécsre, ahol jelenleg ő a piros-feketék csapatkapitánya.

A moholi Szőke Adrián útja a tóthfalui akadémián át vezetett egészen a Köln tartalékcsapatáig, majd a fiatal támadó a holland élvonalban szereplő Heracles csapatához szerződött. Szőke a mostani idényt némi meglepetésre a Diósgyőrnél kezdte el, ahonnan most Topolyára vezetett az útja, a TSC ugyanis fél évre kölcsönvette a borsodiaktól a magyar U21-es válogatottban is megfordult csatárt.

Az egykori Jugoszláviában a 70-es évek közepén rendezték meg az első női labdarúgó-bajnokságot, melyet a szabadkai Železničar csapata nyert meg. A szabadkaiak 1974-es bajnokcsapatában szerepelt több magyar nemzetiségű focistahölgy, akik közül Dömsödi Rózsa bekerült a jugoszláv válogatottba.

Délvidéki focistalányok a szerb válogatottban: Pataki Georgina és Vajda Orsolya

Délvidéki focistalányok a szerb válogatottban: Pataki Georgina és Vajda Orsolya

A Spartacus női együttese a 2007/2008-as idényben harcolta ki a feljutás az I. osztályba, és a csapat 2007-ben megnyerte a vajdasági kupát is. Annak a gárdának az egyik legjobb játékosa Tóth Mónika volt, aki 2011-ben még játszott a női Szuperligát első ízben megnyerő szabadkai csapatban.

A vajdasági magyarság a kétezres évek második felétől képviseltette magát egyre jobban a szerbiai női labdarúgásban, akkoriban alakult meg ugyanis a moholi és a magyarkanizsai női klub is, melyekben zömmel magyar nemzetiségű lányok szerepeltek. Közülük eddig Vajda Orsolya futotta be a legkomolyabb karriert, a magyarkanizsai focistalány ugyanis több bajnoki címet és kupát is nyert a Spartacus tagjaként, emellett bekerült a szerb felnőttválogatottba is. A szélső és középső védőt egyaránt játszó Vajda jelenleg a budapesti MTK-ban futballozik.

A törökkanizsai Vass Noémi Magyarországon futott be komoly karriert, és a szegedi Szent Mihály tagjaként közel került a magyar U19-es válogatotthoz, ám ez végül nem jött össze a bánáti focistának, aki egyébként két ízben szerepelt a magyarkanizsai klubban.

A 2010-ben alapított magyarkanizsai egyesület színeiben Balázs Bettina, Sóti Réka, Körmöczi Csilla és Kovács Izabella is játszott a szerb legfelsőbb osztályban, a bajsai Totajev Orsolya pedig a törökbecsei Jedinstvo tagjaként szerepelhetett a Szuperligában.

Az egyik legígéretesebb jövő előtt álló délvidéki focitalány, a zentai Pataki Georgina jelenleg a Spartacus B csapával szintén a Szuperligában szerepel. A kék-fehéreknél jelenleg a szerb U19-es válogatott oszlopos tagjának számító Georgina viseli a csapatkapitányi karszalagot.

Nyitókép: Délvidéki focistalányok a szerb válogatottban: Pataki Georgina és Vajda Orsolya