2024. április 25., csütörtök

Kedvcsináló nyolcadikosoknak

E héten a pályaválasztás előtt álló diákok bepillantást nyerhetnek a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium életébe

Ezen a héten a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium kiváló alkalmat nyújt azoknak a nyolcadik osztályos tanulóknak, akik betekintést szeretnének nyerni a gimnázium működésébe, életébe, mindennapjaiba, hangulatába és természetesen az órák menetébe. A leendő gimisek ugyanis péntekig ellátogathatnak az iskolába, hogy végighallgassanak egy-egy tanórát, hogy megismerkedjenek a diákokkal, a tanárokkal, hogy megtekintsék az intézmény könyvtárát, tornatermét és dísztermét is.

Móra Regina, a Svetozar Marković Gimnázium magyar szakos tanára lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a diákoknak február elsejéig volt lehetőségük jelentkezni a nyílt napokon való részvételre.

– Több mint harminc tanuló érkezett hozzánk Vajdaság egész területéről. Ezen a héten a nyolcadikosok eljöhetnek az iskolánkba, tapasztalhatnak, megnézhetik, hogy milyen itt a hangulat, beülhetnek az órákra, melyekbe ha akarnak, be is kapcsolódhatnak. Ezáltal teljesen más szemszögből láthatják az itteni miliőt. A diákok rendelkezésére bocsájtottunk egy órarendet, melyben feltüntettük, mely tanórák hány órakor kezdődnek, így ők aztán kedvük szerint dönthetik el, hogy melyeken és mikor szeretnének részt venni, akár több alkalommal is. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a tanulók tapasztalatot szerezzenek és hogy megtalálják az útjukat – hallottuk Móra Reginától.

A gimnáziumban egyébként október óta műhelyfoglalkozásokat is tartanak a nyolcadikosoknak 7 tantárgyból, összesen mintegy 45 tanuló részvételével.

– Eleinte havonta, most már hetente kerülnek megrendezésre ezek az órák, melyek ugyancsak remek alkalmat nyújtanak azoknak a diákoknak, akik még bizonytalanok a választásukat illetően, hiszen ezen alkalmakkor szintén bepillantást nyerhetnek a gimnáziumi életbe. Ezeken a műhelyfoglalkozásokon a nyolcadikos felkészítő füzet hátulján lévő standardokat követve közép és felső szinten haladunk. Itt a diákok vezetik a tanórákat a tanárok irányításával, egészen májusig – ismertette a magyar szakos tanár.

A diákok magyarórán (Fotó: Dér Dianna)

A diákok magyarórán (Fotó: Dér Dianna)

A gimnáziumban idén három magyar nyelvű első osztály nyílik: a természettudományi, társadalmi-nyelvi és az informatika szak (számítástechnikai és informatikai tehetséggondozó szakirány).

A hajdújárási Nagy Zita és Szűcs Mariann nagyon sok jót hallottak a Svetozar Marković Gimnáziumról, ezért úgy döntöttek, hogy részt szeretnének venni a nyílt órákon. Kíváncsiak voltak, hogy milyen a gimnazista élet, a társaság és a tanárok. Mint mondták, tetszik nekik az órákon levő hangulat, és úgy gondolják, hogy ebben az iskolában a tanárok jó alapot adnak a jövendő egyetemi tanulmányaikhoz.

Körmöci Nóra, a gimnázium első osztályos tanulója kiemelte, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy ebbe az intézménybe iratkozott, hiszen állítása szerint az osztályközösség kiváló, az órák változatosak, és a tanárok nagyon szépen és érthetően adnak elő.

– Tavaly én is részt vettem a nyílt héten, már van egy kis tapasztalatom ezt illetően, ezért most igyekszem segíteni a nyolcadikos diákoknak, hogy magabiztosak legyenek a választásban. Ha valami kérdésük van, arra válaszolok, ha valamilyen érdekesség jut eszembe, azt elmesélem nekik és nem utolsósorban próbálom meghozni a kedvüket, illetve rávezetni őket arra, hogy a Svetozar Marković Gimnázium egy jó döntés.

Nyitókép: A diákok magyarórán (Fotó: Dér Dianna)