2024. május 9., csütörtök

Ünnep, ami összehozza a családokat

Magyarcsernyén vasárnap templombúcsút tartottak

A magyarcsernyeiek számára kiemelt jelentőségű ünnepnap a templombúcsú, amelyet február 5-én, Szent Ágota-napján tartanak meg. Legalább olyan fontos ez, mint a falunap, ilyenkor ugyanis benépesülnek a családi házak, hazatérnek az elszármazottak, de a vidékiek is ellátogatnak a tőlük elszármazott családtagjaikhoz. Ez az ünnep összehozza a családokat.

Csekonics János kegyúr építtette a Szent Ágota-templomot, melyet 1844-ben szenteltek fel. A szombati szélvihar lecsendesedett némileg vasárnapra, így szép számban összejöttek a vendégek a házaknál és a templomba az ünnepi szentmisére.

A szentmisét Jelen Janez muzslyai szaléziánus szerzetes, Sándor Zoltán állandó diakónus és ft. Csipak Csaba magyarcsernyei plébános szolgáltatta. Jelen Janez atya prédikációjában hangsúlyozta, hogy nem elég ismerni a szentek életét, a mai világban nekünk is példamutató életet kell élnünk.

A jövő nemzedékének nekünk kell példát mutatnunk. A szó elvesz, de ha tetteinkkel alátámasztjuk azokat, akkor nyomot hagyhatunk a fiataljainkban – hangsúlyozta az atya.

Nem ez volt az első viharos búcsú, mint ahogyan azt dr. Tóth László tanácselnöktől megtudtuk. Elmondta, volt olyan év is, amikor a kirakodóvásár előtti napon délután, estefelé havazni kezdett, és alig érkezett eladó.

De akkor is összejöttek az emberek, a vendégek és a családok. Természetesen a szebb idő kedvezőbb az eladóknak, és olyankor messzebbről is érkeznek, a család, a baráti kör összejövetelének viszont nincs akadálya. Egy kisebb megmozdulása ez a falunak, de nagyon jó alkalom arra, hogy a családok találkozhassanak, akik elköltöztek, azok hazajöjjenek, akik pedig ide költöztek, azokat meglátogassák, és elbeszélgessenek velük egy kicsit – mondta a tanácselnök.

A horgosi Konc József elmondta, hogy ők lányukat és unokájukat látogatják meg ilyenkor.

– Amióta a lányunk Magyarcsernyére költözött, minden évben búcsúkor eljövünk. Megnézzük az unokánkat is, egy kis búcsúfiát is viszünk neki. Fontosnak tartjuk a családi kötelékek megőrzését, és mivel itt vendégszeretőek az emberek, egy kellemes délutánt töltünk el – mesélte József.

Nyitókép: Gazdag kirakodóvásár várta a helyieket és minden vendéget (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)