2024. április 23., kedd

Kínaiul Zentán

Jól haladnak a kínai nyelvtanfolyam résztvevői

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Zentai Gimnázium az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő Konfuciusz Intézettel tavaly ősszel kínai nyelvtanfolyamot indított. A képzés azóta is tart, és a résztvevők szombatonként a Konfuciusz Intézet két előadójának vezetésével igyekeznek elsajátítani a távol-keleti nyelv alapjait.

– A tanfolyam célkitűzése az, hogy az ország e részén élő lakosok is megismerkedhessenek a kínai nyelvvel és kultúrával – nyilatkozta napilapunknak Újházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője. Elmondta, hogy míg a távol-keleti országban a kínai nyelv mint anyanyelv elsajátítása hat szinten zajlik, addig a zentai tanfolyam résztvevői a legelső szinten tanulják a nyelvet.

Az elején a zentaiak nagy érdeklődést mutattak a képzés iránt, ugyanis 82 résztvevővel indult el a tanfolyam, azóta azonban sokan lemorzsolódtak, jórészt a felnőttek hagytak fel a tanulással.

A képzés felnőtt résztvevői közül Ivana Vuco szerb fiatalasszony elmondta, hogy személyes okok miatt tanulja a kínai nyelvet. A férje kínai származású, és azért kezdett el a tanfolyamra járni, hogy elsajátítsa a férje anyanyelvét.

– A legtöbben úgy vélik, hogy nehéz a kínai nyelvet megtanulni, de egyáltalán nem az, ezért mindenkinek csak javasolni tudom, hogy ha ismét megrendezik, akkor jelentkezzen a képzésre – nyilatkozta Ivana, és hozzáfűzte, hogy már noszogatja a barátnőit, hogy jöjjenek el ők is, és tanuljanak kínaiul.

A fiatalok közül az adai Györe Krisztián nyilatkozott napilapunknak. A Facebookon értesült arról, hogy indul a tanfolyam, és úgy gondolta, jól jön, ha egy nyelvvel többet tud, és azon nyomban jelentkezett. Elmondása szerint nagyon szeret a képzésekre járni, és ha lesz rá lehetősége, Kínába is elutazik.

– A tanfolyam résztvevőivel az alapokkal kezdtük, a szavak kiejtésével, és most már egyszerű párbeszédeket is folytatunk, majd pedig megtanítjuk őket a kínai betűk leírására is – magyarázta napilapunknak Van Ri Seng, az egyik oktató, és hozzátette, hogy a képzés során a kínai művészetekkel is megismertetik a tanfolyam résztvevőit, sőt az is lehet, hogy kínai nyelvet népszerűsítő tevékenységeket is szerveznek majd.

Van Ri Seng elmondta, hogy a hallgatók száma megfogyatkozott, de akik maradtak, azok nagyon szorgalmasak, több más idegen nyelvet is beszélnek, ezért nagyon büszkék rájuk. 

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele