2024. április 19., péntek

Százhuszonöt mese- és könyvajánló

Adán a könyvtár kihirdette az Olvasásra fel! pályázat végeredményét

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár a múlt év decemberében kilencedik alkalommal hirdette meg Olvasásra fel! című pályázatát, amelyre összesen 125 pályázó küldött be mese-, illetve könyvajánlót Vajdaság különböző településeiről. A könyvtárban kedden virtuálisan hirdették ki az olvasás-népszerűsítő pályázat végeredményét a magyar kultúra napja alkalmából.

A pályázatra az óvodás és elsős korosztálytól 49 meseillusztráció érkezett a könyvtárba. Közülük 4 óvodás csoportot és 1 elsős osztályt díjaztak. Különdíjban részesült a Cifra Palota óvoda Völgypartról Bagány Andrea óvónő vezetésével, a moholi Sergőforgó csoport, amelyet Mikus Erika óvónő készített fel, illetve a szintén moholi Hópihe csoport is Tóth Mária óvónő irányításával, valamint az adai Cseh Károly Általános Iskola 1. c osztálya Ambrus Kornélia tanító nénivel. Különdíjasok még a moholi Čarobnjaci csoport óvodásai, akik egy teljes mesével készültek a pályázatra, amit gyönyörűen illusztráltak is. A gyerekekkel Zorica Pajić és Slađana Jakšić óvónő foglalkozott.

Az alsósok egy meséről vagy könyvről írtak 10–15 mondatos meseajánlót a pályázatra, amelyre az idén 64 pályamunka érkezett ettől a korosztálytól. A pályázat végeredménye: 1. helyezett: Péter Boglárka, az adai Cseh Károly Általános Iskola 2. c osztályos tanulója. Felkészítője Koós Holló Tímea tanítónő; 2. helyezett: Égető Boldizsár, az adai Cseh Károly Általános Iskola 3. e osztályos tanulója. Felkészítője Kalmár Valéria tanítónő; 3. helyezett: Tóth Bence, az adai Cseh Károly Általános Iskola 2. c osztályos tanulója. Felkészítő Koós Holló Tímea tanítónő.

A felsős és középiskolás pályázók 12 könyvajánlót küldtek be a könyvtárba. Ezek közül a legsikeresebb díjazott munkák: 1. hely: Katona Kitti, 7. osztály, Cseh Károly Általános Iskola, Ada. Felkészítő tanár Ferencz Nacsa Xénia; 2. hely: Pander Kata, 5. c. osztály, Novak Radonić Általános Iskola, Mohol. Felkészítő tanár Vámos Andrea; 3. hely: Recskó Dorka, 8. osztály, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta. Felkészítő tanár Pék Domonkos Ibolya.

A könyvtár minden intézménybe eljuttatja vagy postázza a díjazottak jutalmát, valamint a résztvevők köszönőlevelét. A könyvtár képtárának kirakatában a járókelők is megtekinthetik a beérkezett gyermekrajzok egy részét. A könyvtárban hagyományosan a magyar kultúra napján ajándékozzák meg a legaktívabb olvasókat is. A legtöbb könyvet 2022-ben a felnőttrészlegen Bacsi Klára kölcsönözte, a gyermekrészlegen pedig Solymosi Lana.

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele