2024. március 19., kedd

A történelem szerelmesei

A Szirmok, virágok, koszorúk című filmet vetítették a szabadkai VM4K-ban, és egy interjút is láthattuk Lugossy Lászlóval

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti filmklubja ezúttal is a Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében zajlott. Ennek részeként olyan magyar alkotásokat láthatunk, amelyek különböző korokban foglalkoztak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc témájával és a szuverenitás kérdésével. A múlt héten az érdeklődők Sára Sándor 1978-as 80 huszár című filmjét tekinthették meg, most pedig a Lugossy László rendezésében készült, 1985-ben megjelent Szirmok, virágok, koszorúk című alkotást. A főszereplők Cserhalmi György és Grażyna Szapołowska (mindketten a 80 huszárban is játszottak), továbbá Bogusław Linda, Őze Lajos, Cseke Péter, Jiří Adamíra és Malcsiner Péter. Ez volt egyébként Őze Lajos egyik utolsó filmje, a bemutatót már nem érte meg.

Ahogyan azt a Nemzeti Filmintézet oldalán is olvashatjuk, a film tartalma szerint az 1848-as szabadságharcot leverték, a magyar hadsereg Világosnál letette a fegyvert. Majláth Ferenc (Cserhalmi György) a bajtársaival megfogadja, hogy ha a hazának szüksége lesz rá, újra csatasorba áll. Hazatérve depresszióba süllyed, nem akar együttműködni az osztrák rezsimmel. Egy nap beállít hozzá az Ezredes (Őze Lajos), aki árnyékhadsereget szervez Kossuthnak. Másnap az egész családját letartóztatják.

Baranyi Dolores filmvetítésre invitálta az érdeklődőket (Fotó: Lukács Melinda)

Baranyi Dolores filmvetítésre invitálta az érdeklődőket (Fotó: Lukács Melinda)

A film nagy sikerre tett szert, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjjal jutalmazták, úgy tudni, Stanley Kubrick is rajongott érte, az alkotás operatőre pedig nem mellékesen Ragályi Elemér volt.

A VM4K-ban az egybegyűlteket Baranyi Dolores kulturális referens köszöntötte, a vetítést megelőzően pedig felvételről egy nemrég készült interjút is láthattunk, amely során Lugossy Lászlóval Agárdi Gábor újságíró beszélgetett. Az interjúban a rendező kitért arra is, hogy mi vezette a film elkészítéséhez. Az elmondása szerint egy narancssárga lobogó gyertyaláng jelent meg előtte, körülötte feketeséggel, ezáltal szinte megálmodta a filmet, de kiindulópontot jelentett Dosztojevszkij Ördögök, illetve A démonok című regénye is. Lugossy László külön hangsúlyozta Kardos István jelentőségét, a forgatókönyvíróval folytatott sikeres együttműködését, mint azt mondta, mindketten a történelem szerelmesei voltak, a magyarnak, a közép-kelet- európainak, az orosznak, a franciának is, és ez is szerepet játszott abban, hogy elkészítsék a filmet.