2024. április 26., péntek

Élmények, tapasztalatok, új barátságok

A héten a VM4K három téli tábora várta az érdeklődő szabadkai diákokat

Három igazán különleges és sokrétű, egyhetes téli tábor zajlott a héten a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében. A táborok célja a minőségi ismeretszerzés, illetve tanítás, mindezt játékos és szórakoztató módon, szem előtt tartva a gyermekek igényeit és érdeklődési köreit. A több mint száz részvevő diák minden bizonnyal örök élményként fog emlékezni erre az egy hétre, ahol megannyi tapasztalatot, élményt, emléket és új barátságot szerzett.

A ma, szombaton záruló Dinoszaurusz-kutató expedíció táborban egy percig sem volt unalmas az élet (Fotó: VM4K)

A ma, szombaton záruló Dinoszaurusz-kutató expedíció táborban egy percig sem volt unalmas az élet (Fotó: VM4K)

A Dinoszaurusz-kutató expedíció táborban a szervezők izgalmas programokkal kedveskedtek a gyermekeknek, hogy elvezessék őket a dinoszauruszok rejtelmes világába. A résztvevők ismeretterjesztő foglalkozásokon és játékokon keresztül próbálták meglesni a múlt óriásait. A lelkes kalandorokra és felfedezőkre egész héten kincskereső és mozgásos játékok, különféle kézműves foglalkozások és érdekesebbnél érdekesebb előadások vártak, például a dinoszauruszok kihalásáról, világáról, madarakká alakulásáról, a világ minden táján feltárt dinoszaurusz-maradványokról. Ezenkívül a hét folyamán különböző képzőművészeti technikákkal dinoszauruszokat, kémiai vegyületek segítségével pedig működő vulkánt készítettek, és még házimoziztak is. A tábor ma, szombaton zárul Jack Spenót előadásával, aki egy dinó show-val fogja lenyűgözni a részvevőket.

Így néz ki egy igazi tanya – kiránduláson a kamasztábor részvevői (Fotó: Dér Dianna)

Így néz ki egy igazi tanya – kiránduláson a kamasztábor részvevői (Fotó: Dér Dianna)

– A dinoszaurusz-felfedező táborban rengeteg új dolgot kaphattak és tanulhattak a gyerekek olyan kiváló előadóktól, paleontológustól, muzeológusoktól, antropológusoktól, akik szakmájuk legjobbjai. Ez az egész hét szerintem egy olyan élmény marad a táborozóknak, amit soha nem fognak elfelejteni. Ezért mi igyekszünk minden évben másfajta tematikájú táborokat szervezni, hogy minél sokoldalúbbak és érdekesebbek legyenek mindenki számára – hallottuk Szakács Tamástól, a VM4K munkatársától.

Gyermán Andrea, a VM4K marketing-referense kiemelte, hogy a gyerekek nagyon szerették és élvezték a tábort, hiszen az eddigi tapasztalatok mind pozitívak, nemcsak a diákok köréből, hanem a szülők visszajelzéseiből is.

Az informatikatábor részvevői a héten elkészítettek egy szín-, arc- és hangfelismerő programot, de képfelismeréssel is foglalkoztak. Tanáruk elmondása szerint a tanulók nagyon ügyesek és érdeklődők voltak, és rengeteg új dolgot megtanultak.

Molnár Edvárd

Az informatika táborban hasznos tudással gyarapodtak a részvevők (Fotó: Molnár Edvárd)

A Természetes életmóddal az egészségért és környezetért elnevezésű kamasztábor a környezettudatosság jegyében zajlott, megannyi tartalmas és változatos programmal egybekötve. A téli életmódtáborban a gyermekek színes előadásokon és kirándulásokon keresztül igyekeztek megtanulni, hogyan és mennyivel tudnak hozzájárulni viselkedésükkel és szokásaikkal környezetük tudatos megóvásához. A táborlakók a hét folyamán megismerkedtek az arónia felhasználási módjaival, előadást hallhattak a Tisza menti élővilágról, a folyók ökoszisztémájáról és a környezettudatosságról, a biokertészkedés fortélyairól, az egészséges, tartósítószermentes étkezés előnyeiről, a fenntartható jövő energiatudatos döntéseinek fontosságáról, a komposztálás alapjairól, a stresszlevezetésről, és a kézműves, tartósítószermentes kecskesajtok elkészítési folyamatáról is. Mindezek mellett természetes alapanyagokból fürdősót, valamint testápoló krémet készítettek, ruhadarabokból tornazsákot és bevásárlótáskát csináltak, és még szobanövényeket is ültettek. Ellátogattak a zentaörsi (dušanovói) Varjúfészek tanyára, ahol betekintést nyerhettek az igazi tanyasi világ mindennapjaiba, pénteken pedig elutaztak Zentára a Fantastico étterembe, ahol bemutatták nekik az ózontechnikával készült ételek elkészítésének folyamatait. Majd pedig el is fogyaszthatták ezeket az étkeket. Mint megtudtuk, a kamasztábornak is nagy sikere volt, hiszen a gyermekek elmondása szerint nemcsak élményekkel, de rengeteg tudással is gazdagodtak.

Nyitókép: Molnár Edvárd