2024. április 26., péntek

Sporttörténeti, sportegyesületi jubileumok 2022-ben

Visszatérés a sportoláshoz a (múló?) koronavírus után

A 2020 márciusában hivatalosan kihirdetett Covid-19 nevű világméretű koronavírus-járvány függvényében telt el az elmúlt időszak. A különféle tilalmak, bezártságok, a sportrendezvények, összejövetelek, megemlékezések és edzések betiltása után, 2022 tavaszán mindezen sportbéklyók szorításai lazulni kezdtek, majd beindult a sportrendezvények, versenyek és mérkőzések sokadalma. Több nemzetközi sportszövetség például Európa- és világbajnokságot is rendezett ebben az évben, összezsúfolta a bajnokságokat, időrendet, nem törődvén a sportolókkal.

A sportjubileumok fogaskerekei azonban a világban történt borzalmak (fertőző vírusok, betegségek, háborúk, inflációk, energiahiány, éghajlati viszontagságok stb.) ellenére mindig csak előrehaladnak, mígnem megint odaérnek egy újabb állomásukhoz. Mint köztudott, sportegyesületeink jubileuma egyben általános sportmozgalmunk története, tükörképe is, mely folyamatban most a 2022-es évtől teszünk időutazást elődeink sporttevékenysége terén.

Rövid időrendi sorrend sporttörténéseinkről, 1777-től

245 évvel ezelőtt (1777-ben) alakult a Fehértemplomi Czéllövő Csapat (Wesskirchner Schützen Korpus), amely a mai Vajdaság területén az első sportegyesület volt.

185 évvel ezelőtt (1837-ben) alakult Újvidéken a Đorđe Marković Koder vívóoktató-egyesület, -iskola.

165 évvel ezelőtt (1857-ben) alakult Nagybecskereken a lövészegylet.

155 évvel ezelőtt (1867-ben) alakult Nagybecskereken a férfiak számára a tornaegylet sportegyesület. Szigeti Benedek Gyula tornamester nyitott tornaiskolát saját házában. A női tornázás csak 1894-től honosodott meg a Messinger Karolina-féle intézetben, ahol hamarosan női tornatanítót is alkalmaztak.

1867-ben Zomborban ifjúsági sakktársaság alakult.

150 évvel ezelőtt (1872-ben) alakult a Fehértemplomi Lövészegylet (Wesskirchner Schützen Verenies).

Ugyancsak 1872-ben Újvidéken dr. Laza Kostić kezdeményezésére megalakult az Újvidéki Testerősítő-, Tűzoltó- és Evezőszövetkezet (Jačačka, Vatrogasačka i Veslačka Zadruga). Ebből a szövetkezetből alakult meg 1885. szeptember 3-án a ma is működő újvidéki Danubius Evezősegylet.

1872-ben Óbecsén kerékpár-egyesület, Zomborban vívóklub alakult.

145 évvel ezelőtt (1877-ben) alakult az Újvidéki Korcsolyázóegylet, Versecen szintén a korcsolyázóegylet és a Verseczi Vadászcsapat.

A Zenta 1905-ben alakult focicsapata

A Zenta 1905-ben alakult focicsapata

140 évvel ezelőtt (1882-ben) a Szabadkai Sportegylet – SZSE keretén belül kerékpár- (velociped-) szakág alakult, létrejött a ma is aktív Zentai Athleticai Club, Pancsován a lövésztársulat, Versecen a sportlövőegylet.

135 évvel ezelőtt (1887-ben) alakult Fehértemplomon az atlétikaklub, a Zombori Sportegylet – ZSE. Az évi jelentések alapján kezdetben vívással foglalkoztak, majd 1889-től atlétikával, úszással és kerékpározással, 1896-tól ökölvívással, 1897-től birkózással, 1907-től vízilabdázással, 1908-tól tenisszel, majd 1911-től labdarúgással. Ugyanebben az évben megalakult az Óbecsei Kerékpár-egyesület (velociped).

130 évvel ezelőtt (1892-ben) alakult Palicson az Achilles Sportegylet keretében a teniszszakág, Zomborban megalakult a Zombori Lawn-Tennis Társaság.

125 évvel ezelőtt (1897-ben) alakult Szabadkán a Diana vadászegyesület és a sakk-kör, Titelen a vadászegyesület, az Újverbászi Kerékpáregylet, Zomborban a ZSE birkózószakága.

115 évvel ezelőtt (1907-ben) alakult Nagybecskereken a Sirály evezősklub, Zomborban a ZSE vízilabdázó-szakága, Padén a vadásztársaság.

110 évvel ezelőtt (1912-ben) alakult az Újvidéki Testgyakorlók Köre (UTK), a Csantavéri Atlétikai Klub – CSAK, Kátyon az ifjúsági sportklub, a titeli labdarúgóklub, a kátyi labdarúgóklub, a zentai korcsolyázóegylet, Adán a sportegyesület Adai SC néven, Csúrogon a vadásztársaság, a Kúlai Atlétika és Football Club, Nagybecskereken Sokol néven tornaegyesület, Bácskossuthfalván az Ó-moravicai Torna és Atlétika Club – OTAC, a Szabadkai Testedző Club (SZTC), a Zombori Munkás Testedző-egyesület – ZMTE Radnički néven, a Debelyácsi Sportklub keretén belül a labdarúgószakág, a Kúlai Atlétika és Foodball Club, Nagybecskereken a Sokol tornaegyesület, a Verbászi Sportegylet és a teniszklub Dulcis néven.

100 évvel ezelőtt (1922-ben) alakult Nagybecskereken ŽSK néven a fociklub, Palicson a Lawn Teniszklub, Szabadkán az autó-motor klub és a teniszklub, a Szenttamási Sportklub, a Torontáltordai Sport Club, a Zentai Ifjúsági Labdarúgó-szövetség, a Vajdasági Könnyűatlétikai Alszövetség, Újvidéken a Vajdasági Vadásztársaság, Zomborban az úszóalszövetség, Újvidéken a Fruška Gora Hegymászó-egyesület, Szabadkán az Erdei Vadásztársaság.

Az Újvidék–Óbecse–Újvidék kerékpáros-körverseny résztvevői

Az Újvidék–Óbecse–Újvidék kerékpáros-körverseny résztvevői

95 évvel ezelőtt (1927-ben) alakult a Bajmoki Ifjúsági Labdarúgóklub, Fehértemplomon Razvitak néven a fociklub, Nagybecskereken és Palicson sportegyesület Jedinstvo SK, illetve Palicsi SK néven, Péterváradon a Zrinji tekeklub, Szenttamáson a Radnički sportski klub, Zentán regattaklub alakult, Zsablyán labdarúgóklub Borac néven.

90 évvel ezelőtt (1932-ben) alakult Zentán a ma is aktív sakk-klub, Doroszlón a labdarúgóklub Mostonga néven. Szabadkán a tekeklub Prvi Subotički Kuglaški néven, Újvidéken Törekvés néven sportklub és az Újvidéki Duna Sport Club, valamint tekeklub Herakles néven.

2022. szeptember 3-án ünnepelte meg fennállásának 90. évfordulóját az 1931-ben alakult Bajsa Labdarúgóklub. Az első klubot BSC-nek, azaz Bajsai Sport Clubnak hívták, majd 1945-től Slogának, 1960-tól pedig Partizannak. 2003-tól a klub neve Bajsa. A 2022/23-as idényben a Vajdasági Liga északi csoportjában szerepelnek. Az alkalmi ünnepség keretében emlékéremmel jutalmazták meg a klub valamikori játékosait, akik közül sokan sportkarrierjük befejezése után sportmunkásként szerepet vállaltak a klub életében. Az elismeréseket Palágyi Szabolcs és Zsemberi János klubelnök adta át, majd ezt követően délután a bajmoki Radnički csapatával lejátszották a bajnoki mérkőzést, melyet az ünneplő hazaiak 4:0 arányban nyertek meg.

85 évvel ezelőtt (1937-ben) alakult Szabadkán a Törekvés sportegyesület, az asztaliteniszklub (STTC), a kereskedők atlétikai klubja (KAC), Egyetértés néven sportegyesület alakult, valamint a Szabadkai Atlétika Club, amely valójában focival foglalkozott. Szintén 1937-ben Temerinben tekeklub alakult, Zomborban ugyancsak tekeklub Vasutas (ŽAK) néven.

Csantavéri labdarúgók 1930-ban

Csantavéri labdarúgók 1930-ban

80 évvel ezelőtt (1942-ben) alakult a Bácskossuthfalvai Sport Club.

75 évvel ezelőtt (1947-ben) alakult a tornyosi Radnički sportegyesület. A 2022/23-as labdarúgóidényben Radnički néven szerepelnek a Szabadkai Ligában. Járeken, Karavukovón, Novi Banovcin, Nagytószegen szintén labdarúgóklub alakult.

1947 őszén költözött át Hajdújárásra az 1946. június 15-én Királyhalmán alakult Vinogradar Labdarúgóklub. Az addigi kék-fehér mezszínt zöld-fehére cserélték, és rúgják a bőrt azóta is, jelenleg a Szabadkai Ligában.

70 évvel ezelőtt (1952-ben) alakult Tisza néven Adorjánon a labdarúgóklub. A 2022/23-as idényben a Vajdasági Ligában szerepelnek.

Nyitókép: A Zenta 1905-ben alakult focicsapata