2024. március 28., csütörtök

A razzia áldozataira emlékeztek Csúrogon

A sajkásvidéki Csúrogon 81 évvel ezelőtt kezdődött a délvidéki razzia, amely az „1942-es hideg napok" néven is ismert. A magyar honvéd- és csendőralakulatok által végrehajtott partizánvadász rajtaütésekben a vidéken több ezer ember vesztette életét, főként szerbek és zsidók.
Január hatodikán a csúrogiak egyik vesztőhelyén, a magyar kormány támogatásából múzeummá alakított egykori Topalov-raktárban ortodox gyászmisével emlékeztek az ártatlan áldozatokra.

Gyászmise a Topalov-raktárban (Fotó: Kecskés István)

Gyászmise a Topalov-raktárban (Fotó: Kecskés István)

– Fontos, hogy a fiatalok, az iskolás diákok is eljöjjenek a községünk és egész Vajdaság területéről, hogy tudomást szerezzenek ezekről a szörnyű eseményekről, melyek különböző helyszíneken zajlottak. Ez az esemény a csúrogiak számára különösen fontos, mert több mint ezer embert öltek meg a gonosztevők. Nagyon ritkán mondom azt, hogy „a magyarok", mert azt nem a magyar nemzet, hanem gonosztevők tették – mondta a helybéli Lazar Kaćanski, akinek több hozzátartozója is áldozatul esett.

A gyászmise után megkoszorúzták az áldozatok emlékét őrző Tisza-parti emlékművet, amely közelében 1942 januárjában a folyóba dobták a Csúrogon kivégzettek holttestét.

A Tisza-parti emlékmű (Fotó: Kecskés István)

A Tisza-parti emlékmű (Fotó: Kecskés István)

– Az emlékezéssel tisztelgünk az áldozatok előtt, és csak úgy tudjuk megakadályozni azt, hogy ilyesmi megismétlődjön. Minden bűnösnek, aki ebben részt vett, van neve. Őket a történelem megbüntette. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy emlékezzünk minden ártatlan áldozatra – nyilatkozta Uroš Radanović, Zsablya község polgármestere.

A jugoszláv katonai közigazgatás idején – 1944 októbere és 1945 februárja között – a partizán megtorlás áldozatai között volt Csúrog magyar lakossága is. Emléküket 2013 óta a Megtépázott Krisztus szoborcsoport őrzi.

Nyitókép: Gyászmise a Topalov-raktárban (Fotó: Kecskés István)