2024. április 26., péntek

Zelenszkij: Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát

Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ukrán hadsereg szombaton rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén.

Oroszország 9 és fél hónapja tartó ukrajnai háborújának legújabb csatái négy olyan tartományra összpontosulnak, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember végén jelentette ki, hogy országához csatolt. A harcok azt jelzik, hogy Oroszország küzd azért, hogy ellenőrzése alá vonja ezeket a régiókat, Ukrajna pedig kitartóan próbálja visszaszerezni őket.

Zelenszkij hozzátette, hogy a helyzet "még mindig nagyon nehéz" a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk tartományok több frontvárosában. A tartományok együttesen alkotják a Donyec-medencét, egy Oroszországgal határos, kiterjedt ipari régiót, amelyet Putyin a háború kezdetétől fogva a háború fókuszpontjaként jelölt meg, és ahol a Moszkva által támogatott szakadárok 2014 óta harcolnak.

„Bahmut, Szoledar, Marjinka, Kreminna. Hosszú idő óta nincs olyan lakóhely ezeken a területeken, amelyet ne rongáltak volna meg a lövedékek és a tűz" – mondta Zelenszkij esti videóbeszédében, azokat a városokat említve, amelyek ismét a célkeresztbe kerültek.

Nyitókép: anews.com.tr